Nieuwsbrief mei 2016

Feestdagen
Dit jaar is 5 mei een officiële vrije dag, omdat die samenvalt met Hemelvaartsdag. Op die dag is onze dierenkliniek dus gesloten.
Ook op maandag 16 mei (2e pinksterdag) is de kliniek gesloten.
Op die dagen heeft er wel een dierenarts dienst en blijven we natuurlijk telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen.

Even voorstellen:
Op 9 mei a.s. begint Romy Koch haar eindstage voor haar opleiding tot dierenarts bij Dierenkliniek Duurstede. Deze stage duurt 8 weken (iedere maandag t/m donderdag).
Het kan dus zijn dat u door haar geholpen gaat worden, maar natuurlijk wel onder supervisie van een ervaren dierenarts!

In mei leggen alle vogels een ei!
Dat is een oud gezegde. We kennen twee soorten vogels: de nestblijvers en de nestvlieders.
Bij nestvlieders verlaten de kuikens direct na het uitkomen van de eieren, hun nest en gaan met hun moeder op zoek naar voedsel. Deze kuikens zijn direct al helemaal bevederd en kunnen meteen lopen (zoals kieviten) of ook zwemmen (eenden). Sommige kuikens kunnen zelfs al bijna meteen vliegen, zoals patrijzenkuikens.
Bij nestblijvers blijven, zoals het woord al zegt, de kuikens op het nest. Voorbeelden van nestblijvers zijn duiven en merels. De jongen van deze vogels worden vrijwel kaal geboren en zijn nog erg hulpeloos. Ze worden door hun ouders in het nest gevoerd.
Maar enkele weken later zijn ze al een stuk gegroeid, bevederd en doen dan hun eerste vluchtpogingen. Ze belanden dan vaak bij mensen in de tuin en lopen dan de kans het slachtoffer te worden van jagende katten.
Toch is het niet verstandig om een jonge merel op te pakken en naar de dierenarts te brengen. Immers de ouders zitten vrijwel altijd in de buurt van hun jongen en voeren ze steeds om ze verder aan te laten sterken. De jongen zullen binnen zeer korte tijd wel vliegvlug genoeg zijn.
Vindt u dus een jong vogeltje in de tuin? Laat hem gewoon zitten! De ouders zorgen er goed voor!

De teken zijn weer actief!
Teken zijn kleine beestjes die leven in struiken, in het gras en in bomen. Ze zijn zo groot als een kleine spin en plat en hebben een sterk schildje.
Ze voeden zich met bloed van warmbloedige dieren. Ze bezitten een zintuig waarmee ze lichaamswarmte detecteren en zodra een dier (of mens) door de struiken loopt laten zij zich vallen op hun gastheer. Vervolgens kruipen ze naar een voor hun prettig plekje om zich vast te zuigen.
De volwassen teken zuigen zich helemaal vol met bloed, waarbij het achterlijf enorm opzwelt, waardoor ze vele malen groter worden dan hun oorspronkelijke afmeting. Eenmaal volgezogen laten ze zich weer op de grond vallen om vervolgens grote hoeveelheden eitjes in de struiken te deponeren. Uit die eitjes komen larfjes die weer een gastheer nodig hebben om zich te voeden met hun bloed en zo te kunnen groeien. De larfjes hebben enkele bloedmalen bij verschillende gastheren nodig om uit te kunnen groeien tot een volwassen teek.
Teken zijn berucht vanwege de ziektes die ze kunnen verspreiden, zoals Ziekte van Lyme (Borreliose), of virussen die ontstekingen in de hersenen kunnen veroorzaken (vooral in Oost-Europa voorkomend).
Teken worden actief zodra de temperatuur, waarin ze bivakkeren, boven de zeven graden Celsius komt.
Ook onze honden en katten worden regelmatig belaagd door teken. Er zijn echter uitstekende tekenwerende en/of -dodende middelen. Er zijn speciale banden. Er is veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten! (onze assistentes kunnen u hierover informeren).
Er bestaan ook spot-on preparaten en tabletten. Zo is er bij de dierenarts een tablet voor honden verkrijgbaar die gedurende 3 maanden werkzaam is tegen vlooien en teken. Teken die honden aanvallen die zo een tablet hebben toegediend gekregen, zuigen zich in eerste instantie wel vast, maar sterven zò snel daarna af, dat ze niet of nauwelijks meer opgemerkt worden.
Een voordeel van dit middel is dat behandelde honden tekenvangers worden op de plaatsen waar ze worden uitgelaten. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan de vermindering van de tekenpopulatie.
Een nadeel ten opzichte van de preparaten die Permethrin bevatten (als spot-on of als halsband verkrijgbaar) is dat ze niet tekenwerend zijn. Teken vinden Permethrin vies ruiken en daarom vallen ze behandelde honden niet aan en op die manier wordt overdracht van ziektes zoals Babesiosis of Ehrlichiosis voorkomen. Daarom adviseren wij voor honden die naar het buitenland gaan om een product op basis van Permethrin te gebruiiken.

Huidproblemen bij de kat
Vooral in de zomer worden wij vaak geconsulteerd voor katten met huidproblemen onder andere in de vorm van jeuk, kaalheid en korstjes.
Er zijn zeer veel oorzaken mogelijk van huidproblemen bij katten en het reactiepatroon van de huid bij de kat bij de verschillende oorzaken is in het algemeen dezelfde. Dat maakt het moeilijk voor de dierenarts om een bewijs te vinden voor een oorzaak.
Daar komt nog bij dat er geen goede allergietesten voor katten beschikbaar zijn (in tegenstelling tot bij de hond).
De meeste huidproblemen bij katten worden veroorzaakt door een allergie. Dit kan een voedingsallergie, een atopie (overgevoeligheid voor in de lucht zwevende deeltjes) of een vlooienallergie zijn.
In eerste instantie zal de dierenarts altijd eerst onderzoeken of er geen sprake is van een parasitaire besmetting (zoals vlooien).
Indien er geen parasieten worden gevonden, zal de dierenarts, afhankelijk van de ernst van de situatie, medicatie voorschrijven om de allergische reactie tot rust te laten komen.
Meestal is dat afdoende, maar vaak komt de aandoening, afhankelijk van de oorzaak, vroeg of laat weer terug.
Soms helpt medicatie niet of nauwelijks. In dat geval wordt een voedingsallergie waarschijnlijker als oorzaak.
Soms zien we stress als oorzaak van huidproblemen, maar allergie kan ook verergeren onder invloed van stress.
Te allen tijde is het raadzaam om katten continu tegen vlooien te beschermen door gebruik van een effectief middel.

Klaplongen
Meestal bij een aanrijding kunnen gebroken ribben de longen lek prikken, waardoor er lucht ontsnapt naar de ruimte tussen long en ribwand.
Bij dieren is deze situatie altijd gevaarlijker dan bij mensen, omdat er een open verbinding is tussen linker en rechter borsthelft. Daardoor ontstaat er een beiderzijdse klaplong (terwijl dat meestal bij mensen eenzijdig blijft). Het gevolg is dat de longen zich niet meer kunnen vullen met lucht en er ontstaat ernstige benauwdheid.
Snel ingrijpen door de dierenarts is noodzakelijk om het leven te redden. De diagnose wordt vermoed tijdens het lichamelijk onderzoek door de dierenarts en de diagnose wordt definitief gesteld door middel van röntgenonderzoek.
Klaplongen bij honden kunnen in zeldzame gevallen ook spontaan ontstaan. Soms is een parasiet in de longen oorzaak hiervan. Om dan het lek op te sporen is vaak een CT-scan noodzakelijk. Pas daarna kan een operatieve ingreep levensreddend zijn.

Ziek veulen
Een veulen hoort na de geboorte vlot in de benen te komen en binnen 2 uur al gedronken te hebben bij de merrie. Helaas gaat dat niet altijd vlekkeloos.
Bij problemen is het altijd belangrijk om tijdig de dierenarts te waarschuwen, omdat de toestand van het veulen snel kan verslechteren. In een aantal gevallen is doorverwijzing naar een grote paardenkliniek (met voldoende personeel) noodzakelijk om het veulen de broodnodige intensieve zorg te verlenen.
Het is ook goed gebruik om sowieso kort na de geboorte de dierenarts merrie en veulen te laten controleren!
De nageboorte (die binnen 2 uur afgedreven hoort te zijn) kan men ook het beste laten controleren door de dierenarts. Die zal kijken of die compleet is. Is de nageboorte niet afgekomen? Wacht dan niet langer dan tot 4 uur na de geboorte om de dierenarts te waarschuwen! De complicaties van een vastzittende nageboorte kunnen zeer ernstig zijn!