Nieuwsbrief oktober 2021

Nieuwsbrief oktober 2021

Werkschema dierenartsen Dierenkliniek Duurstede

Normaliter werken er twee dierenartsen wisselend op de dierenkliniek. Dierenarts Monique van Paassen werkt meestal op de maandagen en de dinsdagen. Hans Sickmann werkt op de woensdagen, de donderdagen en de vrijdagen. Iedere zaterdagochtend is er ook een dierenarts van 8 tot 10.00 uur. Dit kan Monique van Paassen zijn of Hans Sickmann. Sinds de Corona-pandemie kunt u de dierenarts uitsluitend op afspraak consulteren. De inloopspreekuren zoals vroeger zullen niet meer terugkomen. Consultatie op afspraak heeft veel voordelen, zowel voor u als klant (meestal geen wachttijd) als voor ons. De afspraken kunt u bij voorkeur online via de website maken, maar natuurlijk ook gewoon telefonisch: 0343 - 577 268.

Hans Sickmann is afwezig van 13 tot en met 20 oktober. Monique van Paassen zal dan zoveel mogelijk zijn werkzaamheden overnemen.

Nieuwe registratieregels voor honden

Met ingang van 1 november a.s. zijn er belangrijke wijzingen in de registratieregels voor honden. Dit is vooral van belang voor hondenfokkers en voor hondenimporteurs. Iedere hond die na 1 november 2021 wordt geboren dient, naast de al bestaande chipverplichting, nu ook een EU-dierenpaspoort te krijgen, die centraal geregistreerd wordt. Deze paspoorten worden uitsluitend door dierenartsen uitgegeven. Verder geldt de verplichting dat iedere fokker en iedere importeur van één of meerdere honden zich laat registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die krijgt dan een UBN. Zonder die UBN kan een dierenarts geen paspoort of chip van een hond registreren! De nieuwe regels zijn bedoeld om malafide fokkerij en handel in pups nog intensiever tegen te gaan. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.rvo.nl/portaal-registratie-hond.

Zaterdag 9 oktober: Ga ZIETSEN!

A.s. zaterdag organiseert Rotaryclub Wijk bij Duurstede voor het eerst de ZIETSENDAG. Wat is nou ZIETSEN? De uitvinder van dit woord is de bekende Cothenaar Kees Mocking. Het is een samenvoeging van de woorden ZIEN en FIETSEN. Deelnemers aan de Zietsendag gaan in groepjes van 10 onder leiding van een Rotarian een stuk fietsen en bezoeken tijdens die fietstocht 3 of 4 bijzondere locaties. De start is op de Markt tussen 8.30 en 10.00 uur. Het einde van de dag tussen 16.00 en 17.00 uur. Deelnemers betalen een bedrag van 22,50 euro p.p. inclusief lunch. De opbrengsten zijn dit jaar voor twee lokale goede doelen: Stichting Bed en Hospice Duurstede.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website van de Zietsendag: www.zietsen.nl.

7 paarden overleden door blikseminslag

In Maarheze zijn pas geleden 7 paarden tegelijkertijd overleden na blikseminslag. Ieder jaar worden dieren gedood door blikseminslag. Koeien en paarden zijn groot en kunnen direct de bliksem naar de grond leiden en daarbij gedood worden. Indirecte verwonding of dood kan ook als de dieren onder een boom staan te schuilen en als de bliksem dan in de boom inslaat. Of als koeien met de kop over de afrastering hangen en de bliksem slaat in op de afrastering. Het is niet altijd gemakkelijk om natuurgeweld te ontlopen. Dat geldt voor mens en dier helaas...

Dierenambulance kampt met tekorten aan vrijwilligers

De Dierenambulance de Heuvelrug, die ook vaak naar Wijk bij Duurstede komt rijden om hulp te verlenen aan gewonde en verzwakte dieren, wordt volledig door vrijwilligers bemand. Echter, het aantal vrijwilligers is zeer beperkt, waardoor mensen vaak tevergeefs een beroep doen op de hulp van de dierenambulance. Vaak wordt dan voor een ad hoc oplossing gekozen, maar die is lang niet altijd de beste. Hebt u tijd over en belangstelling voor dieren en beschikt u over een rijbewijs? Neem dan contact op met de dierenambulance! Dat kan simpel door een email te sturen naar: dadeheuvelrug@dierenbescherming.nl of bel naar de dierenambulance: 06 51108274.

De Dierenbescherming roept mensen op om hun huisdieren te laten vaccineren

Recent heeft de Dierenbescherming een enquête gehouden onder 1000 diereigenaren. Hieruit bleek dat 80% van de mensen alleen met hun huisdier naar de dierenarts gaat als die ziek of gewond is. Dus slechts 20% van de mensen laat zijn huisdieren voorbehoedend vaccineren tegen infectieziekten. Bij zo een lage vaccinatiegraad loopt men de kans dat er weer een infectieziekte uit gaat breken onder onze huisdieren.

Honden, katten en konijnen dienen jaarlijks gevaccineerd te worden om ziekte-uitbraken te voorkomen. Hebt u uw huisdier nog niet laten vaccineren? Maak dan direct een afspraak! Dat voorkomt veel ellende!

Dierenartskosten kunnen soms flink oplopen

De diergeneeskundige zorg in Nederland heeft de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt. De mogelijkheden van diagnostiek en behandeling zijn sterk verbeterd. Veel klinieken hebben tegenwoordig geavanceerde bloedanalyse-apparatuur, röntgenapparaten en echo. In specialistische dierenziekenhuizen zijn nu CT en soms zelfs MRI heel normaal. Daar werken hoog opgeleide specialisten. Door deze ontwikkelingen kunnen diereigenaren geconfronteerd worden met een hoge dierenartsrekening. Reden voor veel mensen om een dierenverzekering af te sluiten. Vooral bij de aanschaf van een nieuw huisdier is het zaak om hier serieus naar te kijken! Er worden verschillende polissen aangeboden met verschillende dekkingen en verschillende tarieven. Het is voor u van groot belang om iedere aangeboden polis nauwkeurig te bestuderen, zodat u niet van een koude kermis thuiskomt doordat bepaalde behandelingen niet onder de dekking vallen.