Nieuwsbrief november 2020

Even voorstellen….

Op 15 november starten bij Dierenkliniek Duurstede twee nieuwe stagiaires hun stage: Jelle van Aalsburg voor de opleiding tot paraveterinair en Violetta Egberts voor de opleiding tot dierenarts. Violetta zit in de eindfase van de studie Diergeneeskunde en haar stage zal 8 weken in beslag nemen.

Purina diervoeding nu nog voordeliger!

Vanuit Evidensia is besloten om u nog meer te laten profiteren van de aanschaf van honden- en kattenvoer van Purina. In eerdere nieuwsbrieven hebben wij u al kennis laten maken met alle voordelen van deze voedingslijn: hoge kwaliteit(o.a. groot aandeel van dierlijk eiwit, toevoeging van colostrum, een gunstige prijs/kwaliteitverhouding). Bij eerste aanschaf ontvangt u 50% kennismakingskorting! En dan start ook een spaarprogramma waarbij u steeds geld (5%) spaarde en zodra het uit te keren bedrag van minimaal 10 euro bereikt zou zijn, kon u die aanwenden voor betaling van afgenomen diensten/producten bij onze dierenkliniek. Dit laatste is nu opgehoogd tot 25 euro. Nadelig zou u zeggen. Echter in plaats van 5% spaart u nu 10% op de aanschaf. Het gespaarde bedrag wordt via ons administratiesysteem volledig geautomatiseerd bijgehouden.

U hoeft er dus niets voor te doen en de assistente kan u ten allen tijde mededelen hoe groot het gespaarde bedrag is. Een bijkomend voordeel: de Evidensia-adviesverkoopprijzen liggen meestal  lager dan de door de fabrikant geadviseerde verkoopprijzen!

Vitamine B12 gebrek bij honden en katten

Vitamine B12 (Cyanocobalamine) is belangrijk voor de gezondheid van dier en mens. Het zit vooral in vlees en vis, maar het is afwezig in plantaardig voedsel. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling en een tekort kan leiden tot allerlei klachten, zoals diarree, vermagering, verminderde weerstand met als gevolg ziekte door ziektekiemen. De diagnose van gebrek aan Cyanocobalamine is niet altijd gemakkelijk te stellen. Bloedonderzoek is mogelijk, maar een normaal plasmagehalte zegt niets over de concentratie in de cellen. Cyanocobalamine wordt vooral in het laatste deel van de dunne darm (het ileum) opgenomen. Planteneters hebben ook Cyanocobalamine nodig, maar die hebben een darmflora (herkauwers een pensflora) die dit vitamine aanmaakt.

De mogelijke oorzaken van Vitamine B12 gebrek bij vleeseters zijn: plantaardige voeding in plaats van dierlijke voeding, aandoeningen van het ileum (laatste deel van de dunne darm), aandoeningen van de alvleesklier (Exocriene Pancreasinsufficiëntie) of door een genetisch defect (komt bij meerdere rassen voor, zoals bij Labradors, Border Collies, e.a.).
Vooral bij langer bestaande diarreeklachten (langer dan 3 weken) moet bedacht zijn op het ontstaan van tekorten aan Vitamine B12.

Behandeling van Vitamine B12-tekort kan door middel van wekelijkse injecties, maar het is ook goed mogelijk gebleken om Vitamine B12 in hoge dosis door het voer geven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een kleine hoeveelheid Vitamine B12 ook via de rest van de dunne darm opgenomen kan worden, mits er maar voldoende door het voer zit.

Nieuw in ons assortiment: Protexin Cobalaplex capsules

Protexin Cobalaplex capsules bevatten 0,5 mg Cyanocobalamine en 0,2 mg Foliumzuur. Het is een vrij middel, dus zonder recept van de dierenarts te kopen. Het middel wordt geadviseerd om te geven aan dieren met chronische diarree als gevolg van een dunne darmaandoening of bij EPI (Exocriene Pancreas Insufficiëntie), aan vleeseters met een veganistische voeding en aan honden met een aangetoond genetisch defect om Vitamine B12 op te nemen.

Hoogpathogene Aviaire Influenza uitgebroken

Nadat er in onze provincie al bij een aantal gestorven zwanen een hoogpathogeen Influenzavirus is vastgesteld, is deze ernstige ziekte ook uitgebroken op een pluimveebedrijf in Atforst (in het land van Maas en Waal). Influenzavirussen zijn de verwekkers van griep; bij vogels heet dat dan vogelgriep of Vogelpest of Aviaire Influenza en bij de mens noemen we het gewoon griep of Influenza. Als een virus hoogpathogeen is, dan is het ernstig ziekteverwekkend en kan dan ook dodelijk zijn. Als het een vogelgriepvirus betreft, dan kan het niet alleen vogels ziek maken, maar ook mensen.
Meestal is het dan alleen overdraagbaar van vogels op mens. Pluimveehouders en dierenartsen lopen dus een verhoogd risico. Het is echter bekend dat Influenzavirussen gemakkelijk kunnen muteren, waardoor het dan plotseling wel overdraagbaar wordt van mens naar mens. Dat is dan vaak weer de start van een Pandemie die veel slachtoffers onder mensen kan geven, zoals bijvoorbeeld bij de Spaanse Griep uitbraak in 1918.

Daarom neemt de overheid altijd rigoureuze maatregelen bij een uitbraak van Aviaire Influenza. Getroffen bedrijven worden geruimd (alle aanwezige pluimvee wordt gedood en vernietigd), er wordt een ophokplicht ingesteld, vaak voor het hele land en er geldt een jachtverbod in de regio rondom het bedrijf.

Influenza-uitbraken worden vaak in het najaar vastgesteld. Men vermoedt dat dat komt door trekvogels die in grote getale over het land vliegen en met hun omlaag vallende ontlasting pluimvee dat buiten loopt besmetten.