Paaseieren zoeken? Leuk! Maar denk aan je hond!
Een leuke gewoonte met Pasen is om paaseieren te verstoppen voor je kinderen. Die vinden het prachtig om ze te zoeken. Maar je trouwe viervoeter helpt ook graag mee. En niet alleen met zoeken, maar ook met opeten. Chocolade is voor honden echter giftig, soms zelfs zeer giftig. In cacao, het belangrijkste bestanddeel van chocolade, zit het stofje Theobromine. Eigenlijk heel gezond voor mensen, want het heeft een licht bloeddrukverlagend effect. Maar veel honden kunnen Theobromine slecht afbreken en daardoor kunnen ze zeer ziek worden. Symptomen zijn spierrillingen, spierkrampen, onrust, nervositeit, hartritmestoornissen en hartdood.
Zorg er dus voor dat je hond geen chocolade te pakken krijgt; houd je hond vast tijdens het paaseieren zoeken en berg alle chocolade op een veilige plek op. En mocht je hond onverhoeds toch chocolade opeten? Schroom dan niet om direct de dierenarts te bellen!
Tuberculose vastgesteld bij twee katten
Recent is er bij twee katten in twee gezinnen die geen relatie met elkaar hebben, Tuberculose vastgesteld (veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosum). Beide katten zijn gevoerd met rauwe vleesvoeding. Zeer waarschijnlijk is dat de bron van infectie geweest. De betrokken mensen zijn getest op Tuberculose en bleken ook positief te reageren. Vermoed is dat ze door hun kat zijn besmet geraakt.
Dierenartsen waarschuwen al jaren tegen de risico’s van het voeren van rauw vlees aan huisdieren. De kwaliteit van commercieel verkrijgbare rauwvleesvoeding is vaak omstreden. Onderzoekers troffen vaak ziektekiemen in deze voeding aan, zoals Salmonella, Toxoplasma, Shigella, Staphyloccen, multiresistente Escheria coli en Campylobacter. Maar nu is gebleken dat ook tuberkelbacteriën in rauw vlees kunnen zitten. Vaak zijn rauwvleesvoeders ook slecht uitgebalanceerd. Het vereist veel kennis om de juiste samenstelling te produceren. Wilt u toch vleesvoeding geven aan uw huisdier? Kook het dan tevoren. Dan zijn in ieder geval de ziekteverwekkende bacteriën afgedood.
Kans op Myxomatose bij konijnen wordt weer groter
De wilde konijnenpopulatie in Wijk bij Duurstede en omgeving is weer aan het toenemen. Konijnen kunnen zich razendsnel voortplanten, maar daarmee neemt ook de kans op ziekte-uitbraken onder konijnen toe. Het virus dat de ziekte Myxomatose veroorzaakt, geeft veel sterfte onder wilde konijnen, maar ook onder tamme konijnen die niet gevaccineerd zijn. Muggen kunnen dit virus gemakkelijk overdragen van het ene op het andere konijn. Een jaarlijkse enting tegen Myxomatose kan deze ziekte voorkomen. Tegelijkertijd wordt uw konijn dan gevaccineerd tegen de twee stammen van het RHD-virus (RHD staat voor Rabbit Haemorrhagic Disease) die ook erg besmettelijk zijn en acute sterfte veroorzaken onder konijnen. Beide genoemde konijnenziekten zien we vooral in jaren dat er veel wilde konijnen zijn en dan vooral in de nazomer.
Glutenovergevoeligheid: fabels of werkelijkheid?
Veel voedingsallergieën bij honden worden toegeschreven aan gluten. Een voedingsallergie is altijd een overmatig heftige afweerreactie op een bepaald eiwit. De meest voorkomende voedingsallergie is die voor rundereiwit, maar ook varkenseiwit, schapeneiwit, melkeiwit of eiwit uit eieren kunnen een voedingsallergie veroorzaken. Echte glutenallergie is een zeldzaamheid. Enkele jaren geleden is wel bewezen dat bij sommige terriërs, vooral bij Border terriërs die over een bepaald gen in hun DNA beschikken, een zogenaamde paroxysmale dyskinesie kan voorkomen die pas optreedt als ze voer met gluten gevoerd krijgen. Deze aandoening uit zich in aanvallen van spierkrampen waarbij de desbetreffende hond nauwelijks meer kan staan en vaak zelfs omvalt in een verkrampte toestand. De aandoening lijkt op epilepsie, maar tijdens de aanval blijft de hond wel bij bewustzijn. De aandoening wordt “Gluten-sensitive cramping Syndrome” genoemd. Het verstrekken van een glutenvrije voeding voorkomt deze aanvallen. Wat het mechanisme is hoe de krampen als gevolg van de gluten ontstaan, dat is nog onbekend.
Honden kunnen hijgen
Hijgen is de manier van ademhalen waarbij een dier met een hoge frequentie door de (meestal wijd) geopende bek ademt. Niet alleen honden kunnen hijgen. Ook katten, koeien en schapen kunnen hijgen. Paarden en konijnen hijgen nooit. Wat is de oorzaak van het hijgen en wat is het doel ervan?
Normaliter ademt een hond of een kat door de neus. Bij inspanning is meer zuurstof nodig en moet meer koolzuurgas afgevoerd worden. Als de normale ademhaling niet toereikend is, dan zal een hond gaan hijgen. Maar ook om overtollige warmte kwijt te raken kan een hond (of een kat) gaan hijgen. Dat zien we vaak bij warm weer. Door te gaan hijgen met een afhangende, flink doorbloede en natte tong, wordt veel vocht verdampt en dat geeft een afkoelend effect. Paarden kunnen niet hijgen, maar die raken hun vocht kwijt door, net als wij, te gaan transpireren. Honden en katten kunnen nauwelijks transpireren. Alleen via de zoolkussens lukt dat goed (vooral katten kunnen zweetvoeten hebben). Een hond kan ook gaan hijgen als die erg nerveus is. Bijvoorbeeld bij onweer of bij vuurwerk. Ook bij aanhoudende pijn kan een hond gaan hijgen. Bijvoorbeeld bij een hernia in de rug. Een hond met een longontsteking kan ook gaan hijgen.
Meestal is hijgen bij honden dus een normaal verschijnsel. Maar soms ligt er een ziekte aan ten grondslag. Bij twijfel is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Agressieve zwaan in Wijk bij Duurstede
Langs de Hoge Hofweg valt een zwaan af en toe voorbijgangers aan. Vermoedelijk ziet hij de voorbijgangers aan voor indringers in zijn territorium. Er gaan altijd wilde verhalen over zwanen die armen kunnen breken, maar die zijn eigenlijk erg overdreven. Kleine kinderen kunnen echter onder dit soort geweld wel komen te vallen en natuurlijk erg schrikken. Maar meestal valt de echte schade wel mee. Ons advies is: laat je niet kennen; maak je maar groot als hij op je afkomt. Dan druipt hij wel weer af. Maar als je de strijd niet aandurft: loop er dan maar met een grote boog omheen!
Vlooien bestrijden: begin er tijdig mee
Onder gunstige omstandigheden (hoge temperaturen en hoge relatieve vochtigheid) kunnen vlooien zich snel voortplanten. Op het moment dat je vlooien ziet op je huisdier, dan zie je het topje van de ijsberg; de leefomgeving van je hond of kat ligt dan al vol met vlooieneitjes, larven en poppen. Vlooieneitjes zijn wit en net met het blote oog zichtbaar. De larven laten zich niet zien; die kruipen naar donkere hoekjes en kieren om zich daar te verpoppen. Die poppen zijn kleverig; met de stofzuiger krijg je ze niet weg. En tegen een insecten dodende interieurspray zijn ze ook bestand. Het is dus zaak om je huisdier tegen vlooien te beschermen voordat je ze ziet. Dat voorkomt de beruchte vlooienplaag die altijd optreedt als je thuis komt na een tijd weg te zijn geweest.
Er zijn veel middelen tegen vlooien in de handel, effectieve en minder effectieve en sommige zijn erg belastend voor ons leefmilieu. Bij onze dierenkliniek kunt u uitsluitend veilige en effectieve middelen kopen. Onze assistentes kunnen u adviseren!