Nieuwsbrief mei 2023

Vlooienbestrijding

Een volwassen vlo leeft op zijn gastheer. De kattenvlo beschouwt zowel honden als katten als zijn gastheer. Hondenvlooien komen nauwelijks meer voor. Dus als je een vlo op je hond aantreft, is dat meestal een kattenvlo. Deze vlooien zuigen bloed en gaan zich vervolgens voortplanten; vele honderden eitjes per dag kunnen ze produceren. Die vallen op de grond en onder invloed van voldoende hoge omgevingstemperatuur en voldoende hoge relatieve luchtvochtigheid rijpen die snel totdat er een larfje uit kruipt. Die larven voeden zich met huidschilfers, vlooienpoep en ander materiaal. Ze zijn lichtschuw, dus ze kruipen altijd in donkere hoekjes of kieren. Daar verpoppen ze zich. Vlooienpoppen zijn kleverig; met de stofzuiger kun je ze maar moeizaam wegkrijgen. In de pop maakt de larve een metamorfose door tot een jonge vlo. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid) kruipt die jonge vlo uit die pop, maar pas nadat hij trillingen heeft gevoeld. Anders blijft hij gewoon in zijn pop zitten wachten.

Zonder maatregelen kan er dus een behoorlijk groot aantal vlooienpoppen in huis liggen en als je terugkomt van vakantie kunnen alle poppen tegelijkertijd uitkomen. Dan heb je te maken met een vlooienplaag. Al die vlooien die tegelijkertijd uit hun cocon zijn gekropen zijn erg hongerig en vallen dan ook mensen aan. Honderden vlooienbeten kunnen het gevolg zijn, zich uitend in rode, jeukende pukkels, vooral op de blote lichaamsdelen.

Stofzuigen wordt vaak genoemd om vlooienplagen te voorkomen. Dat moet dan wel dagelijks gebeuren (eitjes kun je wegzuigen, larven en poppen nauwelijks), maar dat doet vrijwel niemand. Een effectief vlooienmiddel gebruiken is de beste remedie. Er zijn zeer veel producten op de markt. Vlooientabletten, pipetten, en halsbanden zijn mogelijkheden, allemaal met wisselende effectiviteit en wisselende werkingsduur. Veel producten zijn helaas schadelijk voor het milieu. Vooral producten met als werkzame stof Fipronil, Imidacloprid of Permethrine zijn schadelijk voor insecten als watervlooien, bijen en andere. Vissen zijn behoorlijk gevoelig voor Permethrine. Ook (jonge) vogels kunnen sterven na contact met één van deze middelen. Daarom is het verstandig om, als je je hond borstelt, de uitgeborstelde haren niet in de tuin te laten liggen, want vogels gebruiken deze haren vaak als nestmateriaal. Onderzoek heeft aangetoond dat pas uitgekomen mezen sterven door het vlooienmiddel dat in die haren is achtergebleven.

Bij onze dierenkliniek verkopen wij uitsluitend veilige en effectieve middelen tegen vlooien. Sinds kort hebben wij een kauwtablet voor honden in ons assortiment opgenomen met als werkzame stoffen Sarolaner, Moxidectin en Pyrantel. Deze tabletten beschermen je hond 1 maand lang tegen vlooien en teken en tegelijkertijd worden spoelwormen, haakwormen en hartwormen gedood. Alle genoemde middelen worden in het lichaam afgebroken en zijn daardoor nauwelijks of niet belastend voor het milieu.

Maakt u vakantieplannen? Vergeet dan uw huisdier niet!

Gaat je hond, kat of fret mee naar het buitenland? Dan geldt de vaccinatieplicht tegen Rabiës (Hondsdolheid). Ook moet je zorgen dat je het Europees Dierenpaspoort bij je hebt en dat je huisdier is gechipt. Minimaal 3 weken voordat je een grens passeert moet je huisdier zijn gevaccineerd. De vaccinatie is geldig zolang als aangegeven is in het dierenpaspoort. Meestal is dat 3 jaar. De vaccinatie tegen Rabiës is geen onderdeel van de basisvaccinaties die we voor alle honden en katten adviseren.  In het buitenland komen ook andere ziekten voor die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen waartegen het verstandig is om maatregelen te treffen, zoals Leishmaniasis, Babesiosis, Ehrlichiosis, Vossenlintworm, Hartworm en Franse Hartworm. Laat je goed adviseren door onze assistentes of door je dierenarts. Ook op www.licg.nl staat veel informatie.

Fokkers: help mee om erfelijke aandoeningen terug te dringen

Er zijn steeds meer erfelijkheidsonderzoeken die fokkers kunnen helpen om de verspreiding van erfelijke ziekten tegen te gaan. De rasverenigingen kunnen fokkers hierbij helpen en adviseren welke onderzoeken verstandig zijn om uit te laten voeren. Dat kunnen röntgenfoto’s zijn van bijvoorbeeld heupen en/of ellebogen, het onderzoek naar Patellaluxatie, oogonderzoeken door een oogspecialist of DNA-testen. Sommige onderzoeken, zoals onderzoek naar levershunt of erfelijke doofheid, worden juist bij de pups gedaan. Er bestaan honderden, zo niet duizenden erfelijk bepaalde ziekten bij honden en katten, waarnaar nog steeds veel onderzoek wordt gedaan, maar waar inmiddels ook veel over bekend is.

Heeft uw huisdier ook recht op Goede Zorgkorting?

Honden, katten en konijnen worden normaliter jaarlijks gevaccineerd. Als u die vaccinatie jaarlijks bij onze dierenkliniek laat uitvoeren, dan wordt uw huisdier natuurlijk ook lichamelijk onderzocht door de dierenarts. Maar bovendien hebt u recht op Goede Zorgkorting als u buiten de openingstijden onverhoeds diergeneeskundige hulp hebt bij onze dierenkliniek. Spoedgevallendienst proberen we zoveel mogelijk door onze eigen dierenartsen te bemannen. Als dat niet lukt, dan verwijzen we door naar de afdeling Spoedeisende hulp van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein. Deze Goede Zorgkorting geldt alleen voor consultatie van onze dierenkliniek of genoemde afdeling van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein, buiten onze openingstijden. De korting wordt bij ons doorgevoerd, deze wordt niet berekend in Nieuwegein. Het kan gebeuren dat je in een jaar tijd drie keer een spoedgeval hebt, bijvoorbeeld in het weekend. Dan heb je de vaccinatie alweer terugverdiend!

Hoornvlieszweer bij de hond

Af en toe worden we geconsulteerd voor een ernstige beschadiging van het hoornvlies van het oog. Deze beschadigingen zijn altijd erg pijnlijk voor de hond en behoeven een goede behandeling. Symptomen zijn: knijpen met het oog, roodverkleuring van het oogslijmvlies, tranenvloed en/of pus in het oog en een al of niet zichtbaar defect op het hoornvlies. Oppervlakkige defecten zijn vaak moeilijk te zien, maar door aankleuring met Fluoresceïne worden ze wel zichtbaar. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een hoornvlieszweer (cornea ulcus). Te weinig traanproductie (zogenaamde “droog oog”), trauma (bijvoorbeeld een kattenkrab of een tak in het oog) of een bacteriële infectie op het oog. Vooral de zogenaamde “melting ulcers” zijn gevreesd omdat die zelf verergerend zijn en zonder adequate behandeling resulteren in een doorbraak met als gevolg een totale oogbolontsteking en blindheid. De oorzaak van “melting ulcer” is een besmetting met een vleesetende bacterie (meestal Pseudomonas aeruginosa) die niet reageert op de gebruikelijke oogzalven. De behandeling is gericht op het doorbreken van de biofilm die gevormd is op de zweer met speciale oogdruppels, gevolgd door oogspoeling en zalving met een antibioticum waarvoor de bacterie gevoelig is. Sommige cornea-ulcera hebben geen genezingstendens en blijven min of meer hetzelfde. Zo een hoornvlieszweer wordt een indolent ulcus genoemd. De behandeling bestaat uit het wegcuretteren van de oppervlakkige laag van die zweer en de losliggende laag eromheen.

Heeft uw hond (of kat) last van een oog? Neem geen risico; consulteer de dierenarts tijdig!