Wolf gesignaleerd op de Utrechtse Heuvelrug
Nadat wolven al vastgesteld zijn op de Hoge Veluwe, in N-Brabant, Zeeland en op sommige andere plekken, is er nu ook een wolf gezien op de Utrechtse Heuvelrug en waarschijnlijk diezelfde wolf is ook gespot in Amersfoort. Enerzijds een verrijking van onze natuur, maar anderzijds een gevaar voor het vee op en rondom de Heuvelrug. Op de website van wolveninnederland, kunnen waarnemingen van wolven gemeld worden. Op de website van bij12 staan adviezen ter bescherming van je vee om de kans op aanvallen van wolven te voorkomen. Veehouders die toch dieren verliezen door predatie door wolven kunnen die schade melden op laatstgenoemde website.
Hondenharen kunnen dodelijk zijn voor jonge vogels
Veel honden worden behandeld met anti parasitaire middelen tegen vlooien en teken en dat is ook verstandig. Sommige mensen borstelen hun hond buiten en laten die haren daarachter met het idee dat dat geen kwaad kan en dat het vanzelf verteert. Vogels gebruiken die haren graag als nestmateriaal. Uit onderzoek is nu gebleken dat die haren vaak nog behoorlijke concentraties van insecticiden bevatten en dat net uitgekomen vogeljongen hier ernstig ziek door kunnen worden en komen te overlijden. Het advies luidt dus: laat uitgeborsteld hondenhaar niet achter in de natuur! Beter is om het in de restafval kliko te deponeren.
PETscan: Dierenartsen helpen erfelijke afwijkingen de wereld uit
Erfelijke ziekten en schadelijke uiterlijke kenmerken zijn belangrijke oorzaken van gezondheidsproblemen bij honden en katten. Een goed fokbeleid kan veel leed bij gezelschapsdieren voorkomen. Om erfelijke afwijkingen op te sporen is jaren geleden het ExpertiseCentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde opgericht. Dierenklinieken en dierenziekenhuizen in heel Nederland leveren gegevens aan dit Expertisecentrum. Dit gebeurt via de landelijke database PETscan. Ook Dierenkliniek Duurstede levert gegevens aan dit Expertisecentrum. Die worden opgeslagen in de database van PETscan bij de Universiteit Utrecht. De gegevens van de eigenaar worden niet geregistreerd; privacy is gewaarborgd!
Meer weten? Ga naar de website.
Dierenzorgplan van Evidensia vernieuwd
Per 1 mei is het oude DierenZorgplan definitief beëindigd. Klanten die hebben aangegeven dat ze gebruik willen maken van het nieuwe DierenZorgplan maken gebruik van de vele voordelen van dit (vernieuwde) DierenZorgplan. Iedere 3 maanden krijg je dan automatisch bericht dat het weer tijd is om de parasietenbestrijdingsmiddelen op te komen halen. 2 x per jaar komt er een uitnodiging voor een gezondheidscheck en 1 x per jaar tevens voor de jaarlijkse vaccinatie. Nagels knippen, gebitscontrole en voedingsadviezen vallen ook onder het DierenZorgplan. Bovendien heb je recht op 10 % extra korting bij aanschaf van voer van Hill’s of van Purina. Door maandelijkse (automatische) betaling van je abonnement, hoef je al die middelen, controles en vaccinaties niet af te rekenen. Maak je gebruik van het PLUS-abonnement? Dan gelden er nog meer voordelen: een jaarlijkse gebitreiniging, een preventief bloedonderzoek en een preventief urine-onderzoek. Ideaal voor de oudere patiënt! Wil je meer weten over het DierenZorgplan? Bezoek dan de website.
Via deze website kun je je huisdier ook aanmelden!
Tekenseizoen weer begonnen
Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden. Deze spinachtige diertjes met hun harde schildje (die hun beschermt tegen bijten, krabben etc.) zijn de beruchte overbrengers van ziekten, bij mens en dier. Het is dus goed om maatregelen te treffen tegen deze parasieten. Er zijn veel middelen in de handel van wisselende kwaliteit. Vlooien- en tekenbanden claimen een langdurige bescherming, maar de effectiviteit is minder dan sommige andere middelen. Er zijn ook veel spot-on preparaten op de markt die minder lang werken dan de genoemde halsbanden, maar meestal wel weer effectiever zijn. Ook zijn er bij de dierenartsen kauwtabletten met langdurige werking tegen vlooien en teken verkrijgbaar die ook een hoge effectiviteit hebben tegen vlooien en teken.
Aviaire Influenza teistert pluimveebedrijven
Het Vogelgriepvirus teistert onze pluimveesector. Inmiddels zijn al veel pluimveebedrijven geruimd, besmet of niet. D.w.z. dat alle pluimvee op die bedrijven is gedood en vernietigd, om verspreiding van het virus te voorkomen. Het Vogelgriepvirus kan niet alleen vogels ziek maken, maar ook andere dieren, zoals de mens. En op dit moment is er sprake van een hoogpathogene variant. D.w.z. dat het zeer ziekmakend is en dat de kans dat een ziek dier er aan sterft, groot is. Recent is een dode vos gevonden die bleek te zijn overleden aan dit virus. Medici maken zich zorgen dat het virus zodanig kan veranderen dat het kan overspringen van mens naar mens (dat kan op dit moment nog niet). Als dat gaat gebeuren, dan staan we weer aan de vooravond van een pandemie, waardoor veel mensen kunnen sterven. Vandaar de harde maatregelen tot ruiming van de pluimveebedrijven. Het virus bevindt zich echter ook in wilde vogelpopulaties, zoals wilde ganzen. Dierenartsen adviseren daarom een vaccinatieprogramma voor het pluimvee op te starten, maar de Europese Unie verbiedt dat tot op heden.