Nieuwsbrief mei 2021

Even voorstellen…

Op 10 mei begint Romy Joosting haar externe stage Diergeneeskunde bij Dierenkliniek Duurstede. Zij zal hier 8 weken lang, 4 dagen per week, meehelpen als co-assistente dierenarts. Het kan dus zijn dat u door haar geholpen gaat worden, maar altijd onder supervisie van een ervaren dierenarts natuurlijk!

Nieuwe regels voor houders van paardachtigen

Recent gelden er nieuwe regels voor houders van paarden, pony’s en ezels. Zoals bekend dienen al die dieren gechipt en geregistreerd te zijn. Nu moeten ook alle plaatsen waar de dieren gehouden worden geregistreerd worden door middel van een UBN-nummer. Ook alle verplaatsingen van paarden moeten steeds doorgegeven worden. Deze regels gelden ook voor hobbymatig gehouden paardachtigen! Bekijk hier voor meer informatie.

Monoclonale antilichaamtherapie nu ook mogelijk bij katten met artrose

Artrose komt bij oudere katten veel voor in de tussenwervelgewrichten en in de heupen, maar ook andere gewrichten kunnen aangedaan zijn. Dat uit zich meestal in stramheid, niet meer willen springen over schuttingen of op objecten, minder schoonpoetsgedrag (waardoor de vacht begint te vervilten) en soms kreupelheid. Tot nu toe gebruikten we dan zogenaamde NSAID’s om de pijnklachten te verminderen en de progressie van de aandoening af te remmen. Katten moeten daartoe dagelijks een middel toegediend krijgen.

In de nieuwsbrief van maart maakten wij al melding van de revolutionaire monoclonale antilichaamtherapie voor honden met artrose. De fabrikant van dit middel (Zoetis) maakte recent bekend dat er nu ook een monoclonale antilichaamtherapie voor katten is ontwikkeld en vanaf 1 mei verkrijgbaar is. Het nieuwe medicijn is in feite een antistof (antilichaam) tegen Nerve Growth Factor dat hoofdverantwoordelijk wordt beschouwd als het onderhouden van de pijncascade. Net zoals bij honden is één onderhuidse injectie per maand afdoende om de pijn te bestrijden en om de progressie van de aandoening af te remmen. Voordelen van deze behandeling zijn: het gebruiksgemak (eenmaal per maand een prikje i.p.v. dagelijks tabletten of vloeistof toedienen), de hoge mate van effectiviteit en de veiligheid van het middel (behalve een lichte lokale zwelling op de injectieplaats zijn er geen bijwerkingen gevonden of te verwachten). Het middel kan ook veilig gebruikt worden bij katten met een nieraandoening.

Teken kunnen ziekten overbrengen!

Veel ziekten kunnen door teken overgebracht worden op mens of dier. De meest bekende ziekte bij mensen is de ziekte van Lyme, veroorzaakt door Borrelia Burgdorferi en aanverwante Borrelia bacteriën. Deze ziekte wordt jaarlijks bij duizenden mensen vastgesteld. In het acute stadium, waarbij er een rode vlek ontstaat rondom de plaats waar de teek zich had vastgebeten, die later cirkelvormig wordt, kan een adequate antibioticumtherapie voor genezing zorgen. In het chronische stadium, waarin allerlei klachten van het zenuwstelsel en/of gewrichtsontstekingen kunnen ontstaan, is de behandeling veel lastiger.

Een andere ziekte die bij mensen soms voorkomt is een hersenontsteking veroorzaakt door het Tick-Borne Encephalitisvirus (TBE-virus). Dit virus komt vanouds vooral in Midden- en Oost-Europa voor, maar is inmiddels ook al in grote delen van Nederland aangetroffen: o.a. op de Utrechtse Heuvelrug, Flevoland,  de Sallandse Heuvelrug en in Noord-Brabant. 1 a 2 % van de mensen die ziek worden van dit virus komen te overlijden. Een deel van de mensen dat de ziekte overleeft houdt neurologische restverschijnselen over.

Preventief moeten we er dus alles aan doen om tekenbeten te voorkomen en, als je toch een vastgezogen teek aantreft op je huid, die zo snel mogelijk verwijderen. Een tekenlepel, tekenkaart of een speciale tekenpincet zijn goede hulpmiddelen om die teken te verwijderen. Een intensieve zelfcontrole van je huid na het bezoek van het bos is dus belangrijk. Denk ook aan oksels en liezen, want teken kruipen graag daar naartoe om zich vast te zuigen. Ook in je tuin kunnen teken zitten! Mensen die veel in de bossen werken (boswachters, boswerkers, etc.) kunnen zich laten vaccineren tegen TBE-virus.

Ook is het mogelijk om beschermende, met Permethrin geïmpregneerde kleding te dragen. Ook dieren kunnen ziek worden als ze gebeten zijn door teken. Voorbeelden daarvan zijn Babesiosis, Ehrlichiosis en soms ook Ziekte van Lyme. Vooral in Zuid-Europa komen de twee eerstgenoemde ziekten vaak voor.

Er zijn veel tekenbestrijdingsmiddelen voor onze huisdieren verkrijgbaar, de ene wat beter werkzaam dan de ander. Het teken- en vlooienbestrijdingsmiddel Fipronil (o.a. in het bekende middel Frontline) blijkt nogal belastend voor het milieu te zijn (veel andere insecten in de natuur sterven door restanten van dit middel). Daarom verkopen wij dit middel niet meer. Er zijn andere prima werkzame middelen in tablet of spot-on pipet die wel veilig zijn voor het milieu verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Wist u dat honden- en katteneigenaren 50 % meer kans hebben om door teken gebeten te worden? En wilt u precies weten wat u moet doen om die tekenbeten te voorkomen? Bezoek dan: www.stapnaardedierenarts.nl en maak kennis met de S.T.A.P.-methode!

Het voorjaar is begonnen! Enkele adviezen……

Het voorjaar is de periode van de groei en de voortplanting. Tal van dieren worden geboren. Eendenkuikens (ook wel pullen genoemd) zwemmen in de sloten en voeden zich met muggenlarven. Veel mensen vinden het leuk kom eenden te voeren met stukjes brood, maar vooral in het voorjaar is dat sterk af te raden. Het gevolg is namelijk dat moedereend vergeet om met haar kuikens voedsel op te zoeken. Brood is ongeschikt als voer voor de kuikens. De kuikens zullen dus verhongeren als je brood in het water gooit. Bovendien zullen broodrestanten verorberd gaan worden door ongedierte, zoals waterratten, die zich sneller gaan voortplanten. En ook de algen zullen sneller gaan groeien. Die veroorzaken grotere wisselingen in de zuurstofconcentratie in het water. Dat kan aanleiding zijn tot vissensterfte. Kortom: in het voorjaar (en in de zomer) is voeren van vogels schadelijk en sterk af te raden!

In de tweede helft van mei worden de meeste reekalveren geboren. Een reegeit baart iedere jaar twee kalveren die ze ergens in het bos, of in het hoge gras, verstopt en het grootste deel van de dag alleen laat liggen. Een paar keer per dag zoekt ze haar kalveren weer op om te zogen. Pas na ongeveer een week zijn de kalveren sterk genoeg om met hun moeder mee te lopen. Vindt u een reekalje ergens alleen in de struiken? Laat het gewoon liggen! Moeder ree is ergens in de buurt! Absolute rust is noodzakelik voor reeën. Loslopende honden veroorzaken veel onrust. Houd uw hond dus aan de lijn in de natuur! Zeker in het voorjaar is dat een must! In officiële natuurgebieden wordt momenteel extra streng gecontroleerd (en geverbaliseerd!).

Kennismakingskorting Purina ten einde

Enige tijd geleden hebben wij de Expert Care diervoederlijn van Purina in ons assortiment genomen. Om u op een voordelige manier kennis te laten maken met dit uitstekende honden- en kattenvoer kon u de eerste zak met 50 % korting aanschaffen. Deze actie is nu afgelopen. Wel geldt er een spaarprogramma waarbij steeds 10 % van de aanschafprijs wordt gereserveerd voor u. Zodra u 25 euro bij elkaar hebt gespaard kunt u dit weer gebruiken voor afname van diensten of producten in onze dierenkliniek. Abonnementhouders van het Dier en Zorgplan krijgen nog eens 10 % extra korting. Voor alle voeders van Purina geldt smaakgarantie!