Dierenarts Hans Sickmann afwezig van 9 t/m 21 maart
In die periode neemt Monique van Paassen de meeste taken over. Op donderdag 9 maart is dierenarts Eva Lust aanwezig. Op vrijdag 10 en 17 maart is er geen dierenarts aanwezig. Spoedgevallen worden dan doorverwezen naar Diergeneeskundig Centrum Doorn of naar Dierenkliniek Leersum. De dierenkliniek blijft verder gewoon geopend voor het afhalen van diervoeders, medicijnen e.d.
Het voorjaar komt er aan!
Na deze lange, natte winter, kijken we allemaal reikhalzend uit naar een heerlijk voorjaarszonnetje. Veel dieren, zowel huisdieren als wilde dieren, leven ook helemaal op en de voortplantingsdrift neemt toe. Maar dat leidt ook vaak tot meer confrontaties tussen dieren, die vaak problemen bezorgen, zoals krab- en bijtwonden. Vooral dieren die niet gecastreerd zijn, lopen kans op dit soort wonden. Deze wonden raken vaak geïnfecteerd en kunnen uiteindelijk abcessen worden.
Bijtijds je huisdier “laten helpen” kan dus veel ellende voorkomen. Bij katten komen virussen voor die tijdens de dekking en/of tijdens vechtpartijen overgedragen worden. Bekend zijn het Katten-aids virus (FIV) en het Leukemie-virus (FeLV). Deze virussen zien we vooral bij zwerfkatten die niet of laat gecastreerd zijn.
Poezen en katers kunnen vanaf de leeftijd van een half jaar gecastreerd worden. Bij vroegrijpe dieren die al erg last van hun “hormoontjes” hebben, wordt soms een vroeger tijdstip gekozen. Manlijke konijnen kunnen vanaf 4 maanden leeftijd gecastreerd worden, vrouwelijke konijnen pas vanaf de leeftijd van een half jaar.
Ook honden kunnen vanaf een half jaar leeftijd gecastreerd worden. Teven worden bij voorkeur ongeveer 3 maanden na de eerste loopsheid gecastreerd. Bij grote teven (vanaf ongeveer 25 kg lichaamsgewicht) adviseren wij om dat laparoscopisch (via een kijkoperatie) te laten doen. De hersteltijd is dan aanzienlijk korter en de kans op complicaties is kleiner.
Puppyconsultatie
Is uw pup gevaccineerd bij Dierenkliniek Duurstede? Dan hebt u recht op gratis puppyconsultatie. Onze assistentes verzorgen dit puppyconsult. In principe is dat eenmaal per maand tot en met een half jaar leeftijd. Aandachtspunten tijdens dit consult zijn: de groei, de gebitontwikkeling, de voeding, ziektekostenverzekering, parasietenbestrijding en neutralisatie in de toekomst.
Oorpoliepen bij de kat
Bij katten wordt af en toe een poliep in een oor gezien. De oorsprong van die poliep is een chronische ontsteking in het middenoor, dus achter het trommelvlies. Daar ontstaat dus de poliep en die wordt dan zo groot dat het trommelvies, dat ook ontstoken is, scheurt en vervolgens zit de poliep in de uitwendige gehoorgang. De kat heeft jeuk aan dat oor en houdt de kop vaak scheef. Soms ontstaan er uitvalsverschijnselen van 1 of 2 zenuwen die langs het middenoor lopen, zich uitend in een verlamd bovenooglid of in het Horner Syndroom, waarbij het bovenooglid afhangt, de pupil kleiner is dan normaal en het derde ooglid zit half voor het oog. Soms raakt het binnenoor ook betrokken bij de ontsteking, met als gevolg evenwichtsstoornissen en een nystagmus (daarbij maken de oogbollen steeds een in dit geval horizontale beweging).
Oorpoliepen zien we vooral bij katten die niet of onvolledig gevaccineerd zijn tegen Niesziekte. Dit doet vermoeden dat het Niesziektevirus een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van oorpoliepen. De behandeling van de oorpoliep bestaat uit het behandelen van de middenoorontsteking met een langdurige antibioticumkuur en het verwijderen van de oorpoliep. Dat laatste kan door een snede te maken in de gehoorgang, om de poliep te kunnen bereiken. Vervolgens wordt de poliep via die snede verwijderd. Bij onze dierenkliniek kunnen we dankzij de video-otoscoop, die een werkkanaal heeft, de poliep via de gehoorgang verwijderen. Dat is veel minder ingrijpend en veel minder pijnlijk.
In sommige gevallen komt de oorpoliep na verloop van tijd weer terug. Dat gebeurt vooral als de antibioticakuur te kort gegeven wordt. Het is daarom belangrijk om de hele kuur af te maken.
Dier en Zorgplan ook iets voor uw huisdier?
Meestal attenderen wij tijdens het eerste consult voor een pup of een kitten op de mogelijkheid van het afsluiten van het DierenZorgplan. Dit is een abonnement op de preventieve diergeneeskundige zorg voor uw huisdier. U betaalt dan een vast maandelijks bedrag en krijgt daarvoor alle jaarlijkse basisvaccinaties, alle parasietenbestrijdingsmiddelen, tweemaal per jaar een gezondheidscheck door de dierenarts en kortingen op gebitsreinigingen, bloedonderzoeken, urine-onderzoeken en op de aanschaf van diervoeders. Dit allemaal voor het basis-abonnement. U krijgt steeds een email wanneer er iets moet gebeuren, zodat u zeker weet dat er niets wordt vergeten. Bij een plus-abonnement is een jaarlijkse gebitreiniging gratis en u hebt recht op eenmaal per jaar een gratis bloed- en urine-onderzoek. U kunt uw huisdier eenvoudig aanmelden voor dit DierenZorgplan via de website: www.dierenzorgplan.nl
Daar vindt u ook de tarieven voor dit abonnement. U kunt uw huisdier, jong of oud, hond of kat, hiervoor aanmelden. Van harte aanbevolen!
Laat uw kat chippen!
Zoals eerder gemeld in een nieuwsbrief, is de Minister van LNV voornemens om het chippen van katten te verplichten. Moet u binnenkort met uw kat naar de dierenarts, bijvoorbeeld voor een vaccinatie, en is die nog niet gechipt? Laat dat dan gelijk doen! Dat is voordelig en u ontloopt de kans straks aan te moeten sluiten aan een lange wachtrij.
Body Condition Score
In onze administratie wordt nu ook vastgelegd wat de body condition score van uw huisdier is. De body condition score is een beoordeling van de voedingstoestand op een schaal van 1 tot 9. Score 1 staat voor broodmager, score 9 staat voor moddervet. De optimale score is 5. Zo wordt niet alleen het gewicht bijgehouden, maar tevens de bodyscore. Een optimale bodyscore betekent een gezond leven en een hogere levensverwachting. Katten die te dik zijn hebben een verhoogde kans op Suikerziekte. Honden die te dik zijn hebben eerder last van hun gewrichten en een duidelijk mindere levensverwachting dan honden met een goede bodyscore.