Nieuwsbrief maart 2021

Nieuw in ons assortiment: Hydra Care voor katten

Veel katten drinken te weinig. Vooral bij oudere katten kan dat aanleiding geven tot uitdroging met als gevolg verminderde nierfunctie. Bij katers kan te weinig wateropname leiden tot indikking van de urine en daardoor de vorming van blaasgruis. Purina heeft nu een revolutionaire bijvoeding ontwikkeld om de vochtopname door katten te stimuleren: Hydra Care. Dit heerlijke voedsel heeft een zeer hoog watergehalte en dient naast het gewone voer en het drinkwater in een apart bakje beschikbaar gesteld te worden. Hydra Care is verpakt in een doos met 10 zakjes van 85 gram. Van harte aanbevolen!

Zoetis introduceert een revolutionair middel tegen artrose bij honden

Artrose of osteo-artrose is een degeneratieve aandoening van één of meerdere gewrichten waarbij alle structuren in het gewricht worden aangetast; het gewrichtskapsel raakt ontstoken, het gewrichtskraakbeen wordt van mindere kwaliteit en kan zelfs deels verdwijnen. E r ontstaan botachtige woekeringen rondom het gewricht. Gevolgen zijn: pijn, stramheid en kreupelheid. Gaandeweg wordt het gewricht steeds stijver, waardoor de bewegingsmogelijkheid ook steeds minder wordt.

De oorzaak van het ontstaan van artrose kan divers zijn: een oude blessure, een erfelijke gewrichtsaandoening (Heupdysplasie, elleboogdysplasie), een verkeerde beenstand of overgewicht met als gevolg overbelasting, kunnen de start betekenen van het ontstaan van artrose.

De behandeling bestaat meestal uit aangepaste beweging en/of fysiotherapie, optimalisatie van het lichaamsgewicht en ontstekingremmende pijnstillers (NSAID’s). Laatst genoemde medicijnen geven vaak erg bevredigende resultaten maar moeten vaak langdurig, zo niet levenslang gegeven worden en ze kunnen bijwerkingen hebben, soms zelfs ernstige bijwerkingen, zoals maagbloedingen, darmontstekingen, nierbeschadiging of (zelden) bloedafbraak. Veelal wordt daarom ook vaak gegrepen naar voedingssupplementen zoals Omega-3 en -6 vetzuren, Glucosamine en dergelijke, maar de werkzaamheid van deze middelen is niet bewezen.

De firma Zoetis (een afsplitsing van Pfizer, die nu bekend is onder het publiek vanwege het Covid-19 vaccin dat dit bedrijf heeft ontwikkeld) heeft nu zeer recent een nieuw middel op de markt gebracht dat valt onder de zogenaamde Monoclonale Antilichaam Therapie. Ditzelfde bedrijf  heeft enige tijd geleden ook al een soortgelijk middel tegen omgevingsallergie bij honden op de markt gebracht, dat zeer succesvol is gebleken.

Het nieuw gelanceerde middel heeft de stofnaam Bedinvetmab. Het is een antilichaam, een eiwit dus, die zeer specifiek de zogenaamde Nerve Growth Factor neutraliseert. Deze stof heeft als taak om de groei van zenuwen te stimuleren bij embryo’s en jonge, opgroeiende dieren. Bij gewrichtsschade komt het in grote hoeveelheid vrij uit beschadigd kraakbaan en uit ontstekingscellen en fungeert dan als een zogenaamde ontstekingsmediator. Een ontstekingsmediator is een stof die belangrijk is in het ontstaan van de ontstekingsreactie en de bijbehorende pijnklachten.

Proeven met maandelijkse injecties met Bedinvetmab bij honden met artrose hebben bewezen dat dit middel minstens even effectief is als de gebruikelijke pijnmedicatie en bijwerkingen anders dan een geringe lokale zwelling op de injectieplaats zijn niet gemeld.  

Voor mensen met artrose is ook een soortgelijke behandeling in ontwikkeling, maar de dossiers moeten nog verder opgesteld en goedgekeurd worden door de geneesmiddelenautoriteit.

De prijs van dit nieuwe geneesmiddel is, op het moment van het schrijven van deze nieuwsbrief, nog niet bekend, maar als u een hond hebt met artrose die continu pijnmedicatie nodig heeft en u wilt meer weten over dit nieuwe revolutionaire middel tegen artrose, dan kunt u telefonisch contact opnemen of een email sturen naar info@dierenkliniekduurstede.nl.

Vlooien zijn opmars begonnen!

Afgelopen najaar meldden wij in onze nieuwsbrief dat we maar weinig honden of katten zagen met vlooien. Dat we zo weinig vlooien zagen, kwam vermoedelijk door het veelvuldig gebruik van de moderne vlooienbestrijdingsmiddelen die bij dierenartsen verkrijgbaar zijn. Afgelopen maand troffen we echter toch regelmatig vlooien aan bij onze geliefde huisdieren. Gebleken is dat men vaak denkt dat vlooien alleen in de zomer problemen geven en dat men daarom het gebruik van de bestrijdingsmiddelen in de winter achterwege laat. Vlooien kunnen zich echter binnenshuis gemakkelijk blijven voortplanten. De temperatuur en de vochtigheid in huis zijn voldoende hoog. Het is dus zaak om de vlooienbestrijding het hele jaar te continueren! Het gevaar voor resistentie-ontwikkeling is volgens deskundigen klein omdat, ook al zouden we alle honden en katten continu beschermen tegen vlooien, er toch veel vlooien (in de vorm van eitjes, popjes en larfjes) niet onderhevig zijn aan de bestrijdingsmiddelen.

Er zijn tal van vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt. Bij de dierenkliniek kunt u terecht voor (kauw)tabletten of pipetten die zeer effectief en veilig zijn. De assistente kan u helpen!

Voorjaar gaat beginnen!

Het voorjaar is net weer begonnen. De eerste jonge haasjes en konijnen zijn alweer geboren en de vogels zijn druk bezig te nestelen. Zeker nu het Coronatijd is, vinden mensen het heerlijk om buiten te wandelen, al of niet met de hond. Het is goed om je te realiseren om extra voorzichtig te zijn in het voorjaar: In het gras liggen soms jonge haasjes, schijnbaar hulpeloos. Het is zaak om de hond goed aan te lijnen, want met hun neus kunnen ze de haasjes opsporen en vervolgens proberen te bemachtigen. Als je tijdens je wandeling toevallig een pasgeboren haasje vindt: laat het gewoon liggen! Tegen de avond worden de haasjes door hun moeder bij elkaar geroepen om gezoogd te worden. De rest van de dag liggen ze allemaal apart en verscholen in de hoop dat ze niet gevonden worden door een predator.

In mei zullen de eerste jonge merels en andere vogels uit gaan vliegen. Dat wil echter niet zeggen dat ze meteen goed kunnen vliegen. Soms vind je ze zittend in de tuin en ze laten zich gewoon oppakken door een ieder die ze aantreft. Toch is het beter om ze met rust te laten. Ze worden gewoon door hun ouders gevoerd waardoor ze snel aansterken en al snel beter kunnen vliegen. Een deel zal echter verschalkt worden door een roofvogel of een rondstruinende kat. De natuur is hard……

Uitbraak van Rhinopneumonie in Spanje

In Spanje zijn veel paarden ziek geworden door het Rhinopneumonie-virus en er zijn meerdere dieren gestorven of afgemaakt. Blijkbaar is de uitbraak dermate ernstig, dat de Internationale Hippische Sportfederatie besloten heeft om alle internationale wedstrijden op te schorten. Het Rhinopneumonie-virus is een Herpesvirus dat ontsteking van de luchtwegen en de longen kan geven bij paarden met soms ernstige complicaties zoals verlammingen van de achterhand of abortus bij drachtige merries. Vooral vanwege die complicaties is het virus erg gevreesd in de paardenwereld.