Dierenkliniek Duurstede gebruikt nieuwe software
Op 7 februari jl. is Dierenkliniek Duurstede overgeschakeld op nieuwe software. Een enorme ingreep omdat alle cliënt- en patiëntdata overgezet moesten worden. Wij als team moesten wennen aan dit nieuwe programma, inmiddels lukt het nu aardig om ermee te werken. Alle gebruiksmogelijkheden die erbij zijn gekomen, moeten we nog verder leren. Een probleempje is dat het maken van online afspraken nu tijdelijk niet mogelijk is. Wij hopen echter dat dit binnen enkele dagen ook weer mogelijk is. U kunt altijd even kijken op onze website of u weer online afspraken kunt maken. Natuurlijk kunt u altijd tijdens openingstijden telefonisch een afspraak maken.
Even voorstellen
Op 8 maart zal waarnemend dierenarts Ilse Lugt werkzaam zijn in Dierenkliniek Duurstede (tot 17.00 uur, daarna neemt Monique van Paassen haar taken weer over). Op 13 en 14 maart zal waarnemend dierenarts Liza Mulder Hans Sickmann vervangen.
Op 4 maart begint Mw. Tamar de Boer haar externe stage Diergeneeskunde bij onze dierenkliniek. Deze stage neemt 8 weken in beslag (steeds van maandag tot en met donderdag). De externe stages lopen de studenten Diergeneeskunde bij diverse dierenklinieken en dierenartsenpraktijken in de eindfase van hun studie. Tamar hoopt hier veel praktische ervaring op te doen en wellicht leren wij ook wat van haar!
Teken alweer actief!
Door de warme dagen waar we allemaal van genoten hebben eind februari, zijn de teken extreem vroeg in het jaar alweer actief geworden. Deze geniepige beestjes houden een winterslaap, maar zodra de temperatuur stijgt, worden ze weer actief en zoeken een gastheer om bloed te gaan zuigen. Teken zijn berucht vanwege het overbrengen van ziekten zoals ziekte van Lyme, Ehrlichiose, Babesiosis en virussen die hersen(vlies)ontsteking kunnen veroorzaken. Het is dus zaak om een goed tekenwerend of -dodend middel te gebruiken bij uw hond of kat als die buiten komt.
Nieuw middel tegen vlooien en teken voor katten
De firma Elanco heeft een middel op de markt gebracht tegen vlooien en teken in de vorm van een smakelijk tabletje. Het hoeft maar eenmaal per maand toegediend te worden. Het tabletje is dermate lekker van smaak, dat de meeste katten het spontaan uit de hand opeten. De werkzame stof Lotilaner is veilig voor de kat en tegelijkertijd zeer effectief tegen vlooien en teken. Het is het enige vlooien- en tekenmiddel voor katten in tabletvorm. Reden voor ons om dit middel in ons assortiment op te nemen.
Ontworming van uw hond of kat is belangrijk voor onze kinderen!
De meeste huisartsen weten het niet, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat veel gezondheidsproblemen bij kinderen zoals buikloop, astmatische klachten, epilepsie en oogproblemen veroorzaakt kunnen worden door migrerende (rondkruipende) larven van de spoelworm die in de dunne darm leeft van onze honden en katten. Een volwassen spoelworm produceert tot 200.000 eitjes per dag die met de ontlasting in ons buitenmilieu terecht komen. Na enkele weken zijn deze eitjes besmettelijk voor andere honden of katten, maar ook voor mensen. Vooral buiten spelende kinderen lopen de kans om die eitjes binnen te krijgen. De infectiedruk is behoorlijk hoog. De opruimplicht van hondenontlasting in Wijk bij Duurstede draagt al behoorlijk bij aan het terugdringen van de infectiedruk, maar ook het regelmatig ontwormen van uw huisdier helpt mee om de uitscheiding van eitjes te voorkomen. De frequentie van ontworming is afhankelijk van de leefwijze van uw huisdier. Onze assistentes kunnen u een vragenlijstje in laten vullen, waarna zij nog beter kunnen adviseren hoe vaak u uw huisdier het beste kunt ontwormen.
Sterilisatie/castratie van konijnen
Steeds vaker laten konijneneigenaren hun konijn (vrouwelijk en mannelijk) castreren. De reden hiervoor is niet alleen om het agressieve, voortplantingsgerichte gedrag te temperen, maar het is bovendien bekend dat de voedsters die niet gecastreerd zijn een sterk verhoogde kans hebben op baarmoederkanker. Vroeger haalden we alleen de eierstokjes weg bij die castratie, maar het is inmiddels gebleken dat de kans op baarmoederkanker dan nog niet helemaal nihil is geworden. Vandaar dat we tegenwoordig ook de baarmoeder verwijderen.
Een goede nazorg na een dergelijke toch wel zware ingreep is cruciaal voor het slagen van de castratie. Daar besteden we dus veel aandacht aan. Pijnbestrijding is een must om de darmmotoriek in stand te houden. Eventueel kunnen we een middel toedienen om die darmmotoriek te stimuleren. Ook is het belangrijk dat de lichaamstemperatuur op peil wordt gehouden. Allemaal zaken dus waar wij rekening mee houden!
Het voorjaar komt er aan!
Het voorjaar brengt veel jong leven. Veel mensen vinden jonge vogeltjes, haasjes of soms zelf reekalveren in het gras en brengen ze dan, ter goeder trouw, naar onze dierenkliniek. Het is echter verstandig om deze jonge diertjes gewoon te laten liggen waar ze zijn gevonden. Ze lijken door hun ouders verlaten, maar meestal is dat niet zo. Jonge haasjes liggen verspreid in het land en ze worden maar eenmaal per etmaal (in de avondschemering) door de moederhaas bij elkaar geroepen en gezoogd. Dat ze zo uit elkaar liggen is een bescherming tegen predatoren zoals vossen, want op deze wijze wordt nooit een heel nest in één keer om zeep geholpen. De jonge vogeltjes die zich zo laten vangen zijn vaak net niet vliegvlug, maar ze worden gevoerd door hun ouders. Na enkele dagen kunnen ze meestal wel al vliegen.
Konijnenziekten liggen weer op de loer!
Iedere zomer sterven er veel wilde konijnen als gevolg van Myxomatose of aan Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Ook tamme konijnen worden hier vaak door getroffen. Overdracht vindt immers gemakkelijk plaats, onder andere door muggensteken. De ziekte is echter goed te voorkomen door middel van een jaarlijkse vaccinatie tegen deze twee beruchte ziekten. Hebt u uw konijn nog niet laten vaccineren? Neem dan tijdig uw verantwoordelijkheid!
Puppy consultatie
Bent u in het gelukkige bezit van een pup? Weet dan dat u bij Dierenkliniek Duurstede terecht kunt voor gratis puppyconsult door onze paraveterinairen. Na de gebruikelijke vaccinaties en gezondheidschecks door de dierenarts op de leeftijd van 6, 9 en 13 weken leeftijd kunt u gebruik maken van deze service. U dient hiervoor wel steeds eerst een afspraak te maken met de assistente. Tijdens de controles bij deze consultatie wordt steeds de pup gewogen en daarnaast wordt de gezondheid en de groei gecontroleerd. Ook de gebitswisseling krijgt extra aandacht. De voeding en de verzorging zijn belangrijke aandachtspunten en eventueel wordt de mogelijkheid van een dierziektekostenverzekering besproken. En natuurlijk krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.