Nieuwsbrief juni 2022

Actiemaand Dierenverzekering Petplan

In de maand juni biedt de grootste dierziektenverzekering Petplan de mogelijkheid om een verzekering met 10 % korting voor het eerste jaar af te sluiten. Diergeneeskundige hulpverlening, zeker de specialistische hulp, is de laatste tijd aanzienlijk duurder geworden. Een goede verzekering kan u helpen de kosten aanzienlijk te beperken. Op de homepage van onze website www.dierenkliniekduurstede.nl staat onderaan een banner van Petplan. U kunt via de banner een offerte aanvragen en als u de verzekering daadwerkelijk in juni afsluit, gebruik maken van de 10 % korting in het eerste verzekeringsjaar.

Heerlijk, die zomerse temperaturen!

De meeste mensen genieten van het heerlijke zomerse weer. Veel dieren vinden het echter gauw te warm. Vooral grote en oudere honden hebben gauw last van de warmte. En kortschedelige honden zoals Franse en Engelse Bulldoggen kunnen zelfs in een levensbedreigende hittestress situatie raken. Vanzelfsprekend is het not done om je hond alleen in de auto achter te laten, omdat daar de temperatuur snel op kan lopen.

Honden en katten kunnen nauwelijks transpireren. De meeste zweetklieren zitten in de zoolkussens. Zij zullen altijd verkoeling zoeken als dat mogelijk is en gaan gauw hijgen waardoor er veel vocht verdampt via de tong en de voorste luchtwegen. Deze verdamping geeft een verkoelend effect. Paarden kunnen, net als mensen, wel goed transpireren. Runderen kunnen matig transpireren over hun hele lichaam en gaan ook hijgen als het extreem warm weer is. Ze zullen, indien mogelijk, altijd de schaduw zoeken om de warmte zoveel mogelijk te ontlopen. Schapen kunnen ook vaak last van hittestress hebben. Die kunnen hun warmte alleen maar door hijgen kwijtraken. Ook vogels gaan hijgen bij warmte. Vaak zetten ze ook hun vleugels wat uit om zoveel mogelijk warmte kwijt te raken.

In alle gevallen is het noodzakelijk dat dieren water kunnen drinken. Immers alle mechanismen om warmte kwijt te raken berusten op het verdampen van water. Zonder wateropname zullen (over)verhitte dieren snel uitdrogen.

Is een hond oververhit geraakt, dan kan die in shock raken. Bij temperaturen boven 43 graden Celcius treedt meestal onherstelbare hersenschade op. De eerste hulp is afkoelen van het dier door rustig koel (niet ijskoud!) stromend water over een deel van het lichaam te laten lopen. Of door cooling packs aan te brengen. Het is niet verstandig om plotseling een grote hoeveelheid over het hele dier te gooien. Want daardoor knijpen alle oppervlakkige bloedvaatjes dicht, waardoor het nog moeilijker wordt voor het dier om de warmte kwijt te raken. Oppervlakkig koelt het dier dan wel af, maar inwendig blijft de temperatuur hoog.

Een regelmatig voorkomend spoedgeval in de dierenkliniek is de kortschedelige hond met oververhitting in combinatie met ademnood. Kortschedelige honden hebben vernauwde luchtwegen en kunnen de warmte daardoor moeilijker kwijtraken met hijgen. Bovendien kan het gebeuren bij deze honden dat tijdens het hijgen de stembanden naar elkaar toe worden gezogen waardoor de ademweg geblokkeerd wordt. Of het zachte verhemelte wordt naar de stemspleet gezogen, met hetzelfde resultaat. De aanpak is dan afkoeling door plaatsing in een geconditioneerde ruimte en zuurstoftoediening. Vaak is het noodzakelijk om de hond een kalmeringsprikje te geven, want meestal zijn ze erg gestressed door de benauwdheid, hetgeen de toestand verergert.  

Voor schapen is het belangrijk dat ze verkoeling kunnen zoeken in een goed geventileerde stal of, nog beter, onder een hoge boom. En het is natuurlijk belangrijk dat ze altijd gemakkelijk bij de waterbak kunnen komen.

Myiasis

Vliegenmadenziekte (Myiasis) zien we iedere zomer weer. Vooral schapen (lammeren) en konijnen worden vaak aangetast, maar in principe kan het bij alle diersoorten voorkomen. De oorzaak is dat kadavervliegen (de groenblauwe bromvliegen) eitjes afzetten op plekken die niet fris zijn. Bijvoorbeeld aanhangende ontlasting of natgeregende plekken in de wol bij schapen met een dikke vacht. Ook oude wonden of klauwen van schapen die aangetast zijn door Rotkreupel of klauwen van koeien met Stinkpoten vormen een aantrekkingsbron voor de kadavervliegen.

Doordat de vliegeneitjes snel uit komen (binnen 24 uur!) kan de ziekte snel en onverwacht optreden, vaak met fatale gevolgen. De larven (maden) vreten zich al snel een weg in en zelfs door de huid en leven van de weefselsappen die vrijkomen. Bacteriën kunnen dan gemakkelijk binnendringen en aanleiding geven tot algemeen ziek zijn en koorts (sepsis).

Om de maden snel af te doden wordt vaak gebruik gemaakt van Neocidol. Dit middel wordt verdund met water op en rondom de plekken gegoten of gesproeid. Voorkomen is echter beter dan genezen. Hygiëne is belangrijk. Konijnen dienen normale keutels te produceren. Als de mest te slap is, dan wordt dat vaak veroorzaakt door overmatige voeding met krachtvoer of groenvoer. Neocidol wordt ook vaak gebruikt om Vliegenmadenziekte te voorkomen. De beschermingsduur na behandeling is 3 a 4 weken. Er is ook een langer werkend preventief middel verkrijgbaar voor schapen dat 16 weken lang bescherming biedt. Konijnen kun je beschermen door ze te huisvesten in hokken met horrengaas, waardoor de vliegen de konijnen niet kunnen bereiken. Bij de dierenarts is eventueel een preventief werkend middel verkrijgbaar.

Is uw dier ondanks genoemde maatregelen toch aangetast door Vliegenmadenziekte? Roep dan zo snel mogelijk de hulp van de dierenarts in!

Gezondheidscheck geriatrische kat

Katten laten niet gauw merken als ze een ziekte onder de leden hebben. Toch kunnen ze een verborgen ziekte hebben die vroegtijdig opgespoord kan worden. Voorbeelden hiervan zijn: verhoogde bloeddruk, beginnend nierfalen, schildklierproblemen, Suikerziekte. Daarom introduceert Dierenkliniek Duurstede een nieuwe service: de geriatrische gezondheidscheck.

Wat kunt u als katteneigenaar hiervoor verwachten?

De dierenarts zal eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt de bloeddruk gemeten en er wordt bloed afgenomen voor bloedonderzoek. Dit alles in één sessie en alle uitslagen ontvangt u tijdens die sessie die alles bij elkaar ongeveer een half uur duurt.

Voor welke leeftijd katten is deze check bedoeld?

Vanaf 10 jaar is deze check heel nuttig, maar soms is het verstandig om deze check op al iets jongere leeftijd (8 jaar) uit te laten voeren.

Hoe vaak is het nuttig om deze check te doen?

Normaliter is één keer per jaar voldoende.

Biedt deze check ook nog een financieel voordeel?

U ontvangt als klant 10 % korting t.o.v. de normale tarieven voor dit onderzoek. Katten die aangesloten zijn bij het Dierengezondheids-Plus-plan zijn nog veel voordeliger uit.

Afspraken voor deze geriatrische gezondheidscheck kunnen het beste telefonisch gemaakt worden!