Nieuw in ons assortiment
De firma Boehringer Ingelheim heeft recent een nieuw spot on preparaat geïntroduceerd voor katten tegen vrijwel alle mogelijke parasieten die een kat kan oplopen: vlooien, teken, spoelwormen, lintwormen, longwormen, blaaswormen, hartworm en oormijt. Het middel is verkrijgbaar in doosjes van 3 pipetten. Iedere pipet bevat 3 werkzame stoffen: Esafoxolaner, Eprinomectine en Praziquantel. Er zijn twee soorten verpakkingen verkrijgbaar: doosjes voor kittens vanaf 8 weken leeftijd en tussen 0,8 en 2,5 kg lichaamsgewicht en doosjes voor katten tussen 2,5 en 7,5 kg lichaamsgewicht. Het middel is bewezen veilig en effectief. De vloeistof heeft een bittere smaak, dus als een kat de kans krijgt om het middel op te likken, dan zal die flink gaan kwijlen. Het is dus belangrijk om het middel precies midden in de nekstreek aan te brengen. De werkingsduur van 1 pipet is 1 maand.
IVC Evidensia kiest voor kwaliteit
De IVC Evidensia-groep, waar Dierenkliniek Duurstede onderdeel van uit maakt, kiest voor kwaliteit. Vrijwel uitsluitend de A-merken van diergeneesmiddelen en hoogste kwaliteit diervoeders kunt u bij de dierenklinieken van IVC Evidensia voorgeschreven krijgen en kopen. De prijzen zijn echter concurrerend, zelfs met de webshops.
De premium-lijnen van Purina en Hill’s zijn de first choice diervoeders die u bij Dierenkliniek Duurstede kunt aanschaffen. Voor beide merken maakt u automatisch gebruik van een spaarprogramma waarvoor u, als klant, niets hoeft te doen. Bij iedere aanschaf van Hill’s of Purina wordt 10 % van de koopprijs toegevoegd aan uw spaarprogrammarekening in ons praktijkmanagement systeem. Onze abonnementhouders van het Dier en Zorg Plan krijgen bovendien 10 % extra korting op de aanschafprijs van deze twee merken voer! Kortom: Topkwaliteit voor een voordelige prijs!
Vakantieplannen?
Door de Corona-pandemie is iedereen druk bezig zich te oriënteren op de komende vakantieperiode. Naar welk land kunnen wij op vakantie gaan? Welke eisen worden er gesteld? Hoeveel risico lopen wij? Door al deze zorgen en beslommeringen zouden wij haast onze huisdieren vergeten. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Gaat uw huisdier mee op vakantie? Neem dan tijdig de maatregelen die nodig zijn. Voor vakantie naar het buitenland is een vaccinatie tegen Rabiës verplicht (minimaal 3 weken voor vertrek). Verder is een goede vlooien- en tekenpreventie erg belangrijk, omdat er vooral in de zuidelijke landen veel teken overdraagbare ziekten voorkomen. Verder is het belangrijk om uw huisdier bij thuiskomst én een maand later nogmaals te ontwormen met Milbemax dat zowel hartworm als lintworm afdoodt. Vooral in Oost- en Midden Europa komt de Vossenlintworm voor die gevaarlijk is voor mens en dier.
Het is verstandig om, voordat u uw huisdier meeneemt op vakantie, het door de dierenarts te laten onderzoeken op conditie en gezondheid. U kunt dan gelijk alle te nemen maatregelen de revue laten passeren.
Onderzoek naar het voorkomen van Westnijlvirus in Nederland
Enkele jaren geleden brak een epidemie uit van het Westnijlvirus in de Verenigde Staten van Amerika: Tienduizenden paarden en mensen zijn overleden. En nog veel grotere aantallen vogels. Inmiddels is dit virus ook in Nederland vastgesteld bij enkele vogels. Daarom is er nu een onderzoek opgestart door de Universiteit Wageningen naar het voorkomen van antistoffen tegen dit virus bij paarden en honden. Uit dit onderzoek moet blijken in hoeverre dit virus zich al verspreid heeft. Verspreid over het land worden bloedmonsters van honden en paarden verzameld. Ook Dierenkliniek Duurstede werkt mee aan dit onderzoek. Het kan dus gebeuren dat wij vragen of wij wat bloed van uw hond op mogen sturen. Om ongerief zoveel mogelijk te voorkomen proberen wij zoveel mogelijk bloedmonsters te verzamelen van honden waarvan om één andere reden al bloed moet worden afgenomen of bij honden die onder narcose zijn.
Westnijlvirus veroorzaakt bij paarden en mensen een ontsteking in de hersenen en/of hersenvliezen (meningo-encephalitis). De symptomen bij mensen zijn: hoofdpijn, koorts, nekkramp, spasmen of verlammingen en de ziekte kan fataal aflopen. Paarden lopen de ziekte gemakkelijker op dan mensen en het ziekteverloop is bijna altijd ernstig. Vogels vormen het reservoir van het virus en muggen kunnen het virus overbrengen van vogels op mensen of op paarden. Deskundigen maken zich zorgen omdat door de opwarming van het klimaat en door de aanleg van vennetjes muggen zich sneller kunnen voortplanten. Nu het de afgelopen tijd zoveel geregend heeft, is de verwachting ook dat we veel muggen zullen krijgen.
Campagne, vaccineer je huisdier
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde start 1 juni de campagne: Vaccineer je huisdier! Aanleiding hiervoor is de teruglopende groepsimmuniteit doordat veel mensen het niet zo nauw nemen met het vaccineren van hun huisdier. De Dierenbescherming heeft een landelijk onderzoek laten uitvoeren onder 1000 huisdiereigenaren. Hieruit blijkt dat bijna 80% van de eigenaren pas naar de dierenarts gaat als het dier al ziek is. Als reden voor het niet laten vaccineren geeft 37% aan dat het dier nooit ziek is, nog eens 35% geeft aan dat het dier niet buitenkomt. Dit kan verklaren waarom de vaccinatiegraad onder honden op 55% ligt en voor katten op 25%. Bij konijnen blijkt dat slechts 16% gevaccineerd is. Dat is natuurlijk ver beneden peil. In asieldierenbeschermingscentra worden jaarlijks meer dan 10.000 dieren gevaccineerd om daarmee te voorkomen dat er besmettelijke virusuitbraken plaatsvinden.
Wij adviseren om honden, katten en konijnen jaarlijks te vaccineren tegen de belangrijkste ziekten. Tijdens het vaccinatieconsult wordt uw huisdier ook gelijk lichamelijk onderzocht; de gezondheidscheck.
Nieuwe CAO voor dierenartspraktijken
Recent is er een volledig nieuwe CAO afgesloten voor dierenartspraktijken. Deze CAO geldt uitsluitend voor dierenartspraktijken die lid zijn van de Belangenvereniging Practici Werkgevers Dierenartsen. Gezamenlijk zijn deze leden goed voor ongeveer 4000 werknemers (dierenartsen, paraveterinairen en overige medewerkers). In de CAO worden primaire (salaris) en secundaire arbeidsvoorwaarden (pensioen, vakantieverlof, andere soorten verlof, etc.) afgesproken. De CAO is sterk bepalend voor de tarieven die in de dierenartspraktijken worden vastgesteld, omdat de grootste kostenpost de salariëring van de medewerkers is.