Nieuwsbrief juni 2019

Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein start 4 juni

Op 4 juni gaat het spiksplinternieuwe Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein van start. Er komen veel dierenartsen te werken, waaronder een behoorlijk aantal topspecialisten. Op zaterdag 15 juni is de officiƫle opening van dit prachtige dierenziekenhuis. Het adres is: Nijverheidsweg 1B in Nieuwegein. Ook u bent uitgenodigd om te komen kijken!

Het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein is een verlengstuk van Dierenkliniek Duurstede. U kunt hiervoor terecht voor specialistische zorg die Dierenkliniek Duurstede niet kan bieden. Zo heeft het dierenziekenhuis de beschikking over de meest moderne CT, een fysiotherapeut, een cardioloog en een afdeling Vogelgeneeskunde. Ruime verpleegafdelingen voor honden en katten zijn aanwezig. In het ziekenhuis is ook een afdeling spoedeisende hulp.

Voor Dierenkliniek Duurstede werd het steeds moeilijker (en duurder) om de spoeddiensten in eigen beheer te vervullen. Wij zijn daarom erg blij met de komst van dit Dierenziekenhuis, dat zeker met de auto ook vanuit Wijk bij Duurstede redelijk snel te bereiken is. Toch zullen wij proberen de spoeddiensten nog steeds zoveel mogelijk zelf te verzorgen. U kunt dus altijd voor spoedgevallen buiten de openingstijden bellen naar ons telefoonnummer: 577268. U krijgt dan meestal de dienstdoende dierenarts aan de telefoon. Indien er geen dienstdoende dierenarts beschikbaar is, dan krijgt u via een keuzemenu de mogelijkheid om direct doorverbonden te worden met de spoedafdeling van het Evidensia Dierenziekenhuis.

Wat gebeurt er dan met uw Goede Zorg Korting?  Zoals u weet heeft ieder dier, dat jaarlijks gevaccineerd wordt bij Dierenkliniek Duurstede, recht op Goede Zorgkorting bij consultatie buiten de openingstijden. Aangezien het Evidensia Dierenziekenhuis een verlengstuk is van Dierenkliniek Duurstede, behoudt u dit recht. De Goede Zorgkorting wordt, zodra wij het patiĆ«ntverslag van de spoedafdeling van het Evidensia Dierenziekenhuis hebben ontvangen, gecrediteerd op uw rekening. Het desbetreffende bedrag wordt dan de eerstvolgende keer dat u bij Dierenkliniek Duurstede komt, verrekend.

Wordt u doorverwezen naar Nieuwegein, maar u beschikt niet over een auto? Dan kunt u de Dierenambulance bellen. Die brengt u en uw huisdier voor een redelijk bedrag naar Nieuwegein.

Tel.nrs.: Dierenambulance Heuvelrug: 06 51108274

Dierenambulance Houten:  06 12501240

Dierenambulance IJsselstein: 06 15406957

Vanuit het dierenziekenhuis worden geen visites afgelegd. Dit kan voor fokkers die geboortehulp nodig hebben een probleem zijn. Fokkers adviseren wij daarom, als zij een nest verwachten, tevoren met ons telefonisch contact op te nemen. Wellicht dat wij dan iets kunnen regelen!

Hans Sickmann afwezig van 4 t/m 25 juni

In die periode zal Monique van Paassen de donderdag- en vrijdagen zijn werkzaamheden overnemen. Op de woensdagen zal dierenarts Nina Brethouwer hier komen werken. Op twee zaterdagochtendspreekuren (15 en 22 juni) werkt dierenarts Anja Bosschieter bij onze dierenkliniek. Alle inloopspreekuren gaan dus gewoon door en u kunt ook gewoon afspraken maken voor overdag (online of telefonisch).

Doe de vakantiecheck!

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Is die fit genoeg om op reis te gaan? Kent u de risico’s voor uw huisdier in dat vakantieland? En weet u de verplichtingen die gelden voor dat land? Weet u dan welke maatregelen u moet treffen? Uw dierenarts kan u helpen! Maak een afspraak voor een vakantiecheck!

Gabapentine, niet alleen een pijnstiller

Het geneesmiddel Gabapentine dat oorspronkelijk een medicijn was tegen epilepsie bij mensen, wordt in de diergeneeskunde  vaak gebruikt tegen zenuwpijn, bijvoorbeeld bij hernia’s in de rug of in de hals. Recent onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft aangetoond dat het middel ook uitstekend aan nerveuze katten kan worden toegediend voorafgaande het bezoek aan de dierenarts om ze minder stress te laten ondervinden. Een eenmalige toediening 1,5 uur voor het bezoek naar de dierenarts van 100 mg Gabapentine wordt geadviseerd.

Hittestress

De zomer begint weer en dat betekent dat de kans op hittestress bij dieren weer groter gaat worden. Meest berucht is de oververhitting van honden die in de auto worden achtergelaten. De temperatuur kan in de auto snel oplopen waardoor een achtergelaten hond (of kind!) snel oververhit kan raken. Als de lichaamstemperatuur boven de 43 graden Celcius stijgt is er al dermate ernstige schade aan de organen en de hersenen opgetreden, dat het dier zal komen te overlijden. Dit kan al in 10 minuten tijd gebeuren!

Honden en katten kunnen nauwelijks transpireren. Zij raken hun warmte vooral kwijt door hijgen. Bij dat hijgen verdampt er veel vocht in hun voorste luchtwegen en vanuit hun tong. Dit geeft een afkoelend effect.

Kortschedelige honden hebben sneller last van hittestress dan andere honden. Door hun als een harmonica samengekrompen voorste luchtwegen hebben ze niet alleen moeite met ademen, maar ook veel moeite om de warmte kwijt te raken. Zo ontstaat er oververhitting in combinatie met zuurstofgebrek; een dodelijke cocktail. Het is dus belangrijk om bij warm weer deze honden geen lange wandelingen te laten maken en op koele plekken te laten doorbrengen. Zorg altijd voor voldoende drinkwater.

Afkoelen van een oververhitte hond kan eenvoudig gedaan worden door ze met hun poten in koud water te zetten.

Vliegenmadenziekte

Een andere aandoening die we in de zomer veel zien, is vliegenmadenziekte.  Dieren met stinkende wonden of aanhangende ontlasting rondom de anus, vormen een aantrekkingsbron voor de groene bromvliegen. Die vliegen zetten eitjes af op die vieze plekken (zichtbaar als kleine geelwitte streepjes, vaak in trosjes afgezet). De eitjes kunnen al in 24 uur uitkomen. De larfjes (maden) voeden zich dan door gaatjes te boren in de huid en vervolgens weefselvocht en bloed op te zuigen. Zo ontstaan er grote, stinkende wonden die nog meer vliegen aantrekken. Uiteindelijk leidt deze ziekte, zonder snelle behandeling, altijd snel tot de dood van het dier.

Vliegenmadenziekte zien we het meest bij konijnen en bij schapen, maar in principe kunnen alle dieren deze ziekte krijgen.

Konijnenhokken dienen extra goed schoongehouden te worden. Eventueel kan er horrengaas voor het hok gemonteerd worden om de toegang voor vliegen te belemmeren. Anders is dagelijkse nauwkeurige inspectie van de achterhand van de konijnen noodzakelijk om vastgeplakte keutels en eventuele vliegeneitjes tijdig te ontdekken en zo maatregelen te kunnen nemen.

Bij de dierenkliniek is een spray verkrijgbaar die de maden in alle stadia snel kan afdoden en langdurig werkt.