Even voorstellen
Kort geleden is Sannah Bijker haar afstudeerstage Diergeneeskunde bij onze dierenkliniek begonnen. Het kan dus zijn dat u door haar geholpen zal worden, maar altijd onder toezicht van één van de dierenartsen. Haar stage bij Dierenkliniek Duurstede neemt 8 weken in beslag.
Dierenkliniek Duurstede blijft gewoon geopend tijdens vakantieperiode
Dierenarts Monique van Paassen is afwezig van 1 t/m 21 augustus. Hans Sickmann zal gedurende die periode haar werkzaamheden overnemen. Het kan wel gebeuren dat u soms buiten de normale openingstijden doorverbonden zal worden met de afdeling Spoedeisende Hulp van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein.
Kans op ziekte-uitbraken bij konijnen neemt toe
De populatie wilde konijnen in Wijk bij Duurstede en omgeving neemt weer snel toe. Daarmee neemt de kans op ziekte-uitbraken toe, ook bij uw tamme konijnen. Myxomatose en VHD liggen op de loer! Deze ziekten kunnen o.a. door muggen worden overgebracht. De meeste mensen laten hun konijnen trouw jaarlijks vaccineren tegen de genoemde ziekten. Hebt u uw konijnen nog niet laten vaccineren? Maak dan snel een afspraak!
Vliegenmadenziekte alweer vastgesteld
Door het warme weer zijn de kadavervliegen weer erg actief. We zijn daardoor alweer meerdere malen geconsulteerd voor dieren met Vliegenmadenziekte (Myiasis). In de vorige nieuwsbrief vindt u hier meer informatie over (alle nieuwsbrieven staan op www.dierenkliniekduurstede.nl).
Vlooien- en tekenhalsbanden giftig voor watervlooien
Vlooien- en tekenbanden bevatten meestal middelen die niet alleen giftig zijn voor vlooien en teken, maar ook voor waterinsecten en voor vissen. Het is daarom belangrijk om deze halsband af te doen als je je hond laat zwemmen. Watervlooien zijn extreem gevoelig voor Imidacloprid, één van de bestanddelen van de Seresto-band. In wateren waar een minuscule hoeveelheid van dit middel terecht is gekomen, sterven veel watervlooien af. Daardoor kunnen algen (het voedsel voor de watervlo) ongeremd vermeerderen. Dit kan weer aanleiding geven tot vissterfte, doordat in de nachten het zuurstofgehalte in het water sterk daalt.
Er zijn middelen tegen vlooien en teken bij de dierenarts verkrijgbaar die zeer effectief zijn tegen vlooien en teken, veilig voor uw huisdier en nauwelijks belastend voor het milieu. Onze assistente kan u hierover adviseren!
Antibioticumgebruik bij onze dierenkliniek
Bij IVC Evidensia, de dierenartsengroep waar Dierenkliniek Duurstede onderdeel van is, wordt het voorschrijfgedrag van de dierenartsen voor antibiotica bijgehouden. Afgelopen jaar is bij 15,2 % van de huisdieren die ter consult werden aangeboden bij onze dierenkliniek, een antibioticum voorgeschreven of toegediend. Dat is beneden het landelijk gemiddelde van 18 % in de gezelschapsdierenpraktijken. Maar wel veel hoger dan het landelijk gemiddelde in Zweden en Denemarken. Daar ligt het gemiddelde rond 5 %. IVC Evidensia streeft er nu naar om dit getal ook beneden de 5 % te krijgen. Dit vooral om resistentie-ontwikkeling tegen te gaan.
Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet!
Gaat uw hond of kat naar het dierenpension? Dan zijn de gebruikelijke vaccinaties tegen Hondenziekte, Parvovirus en Hepatitis bij honden verplicht. Katten moeten gevaccineerd zijn tegen Kattenziekte en Niesziekte. Daarnaast is het verstandig om uw honden en katten te laten vaccineren tegen Bordetella bronchiseptica; dat is de verwekker van Besmettelijke hondenhoest bij honden en een vorm van Niesziekte bij katten. Veel pensions stellen deze vaccinaties ook verplicht.
Oorontsteking; een veel voorkomend probleem
Vooral in de zomer komen veel honden bij de dierenarts vanwege jeuk of pijn aan het oor veroorzaakt door een oorontsteking. Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom we die in de zomer meer zien dan in de winter: Honden zwemmen in de zomer vaker dan in de winter, in de zomer is het warm en daardoor gaan de honden meer zweten in de oren. In beide gevallen ontstaat er een vochtig milieu waarin vooral gisten en bacteriën goed gedijen. Een andere belangrijke oorzaak voor oorontsteking is het bestaan van een onderliggende allergie. Dat kan zomerallergie zijn (voor zomerpollen). Soms zien we grasaartjes die de gehoorgang zijn binnen gedrongen als oorzaak van de oorontsteking.
Wat moet u NIET doen bij een oorontsteking? Gebruik geen oorreinigingsmiddelen of andere vloeistoffen in de oren, tenzij voorgeschreven door de dierenarts. Het gebeurt regelmatig dat er na het eerste gebruik bacteriegroei optreedt in de vloeistof, waardoor het middel erger wordt dan de kwaal. Meest berucht is de bacterie Pseudomonas aeruginosa, die gemakkelijk kan groeien in tal van reinigingsvloeistoffen en die zeer ernstige oorontstekingen kan veroorzaken. Hij staat ook wel bekend als “de vleesetende bacterie” omdat er flinke zweren door ontstaan. De behandeling van een oorontsteking veroorzaakt door deze bacterie is lastig.
Veel oorontstekingen hebben een onderliggende allergie als oorzaak. Als de oren bij herhaling ontstoken raken, zal de dierenarts altijd onderzoeken of een allergie de oorzaak is van de steeds terugkerende oorontstekingen. Er kan sprake zijn van een voedingsallergie of van een omgevingsallergie (atopie).
Acute oorontstekingen zijn gemakkelijker te behandelen dan chronische oorontstekingen. Het is dus belangrijk om niet te lang te wachten met consultatie van de dierenarts als je hond last heeft van één of beide oren!
Ook oude katten verdienen een goed leven
Katten die zich niet fit voelen, pijn hebben of gewoon ziek zijn, laten dat niet gauw merken. Soms valt de oplettende katteneigenaar wel op dat de kat zich wat meer terugtrekt of wat minder goed eet, maar die wijt dat dan vaak aan de leeftijd. Vaak hebben die oudere katten echter een fysiek probleem waaraan wel degelijk wat te doen is. Een geriatrische gezondheidscheck van uw oudere kat (vanaf 8 jaar leeftijd) kan helpen om verborgen problemen boven water te krijgen.
Wat houdt de geriatrische gezondheidscheck in:
Na beantwoording van een aantal vragen door de eigenaar en een lichamelijk onderzoek door de dierenarts, zal de bloeddruk worden gemeten. Een hoge bloeddruk is schadelijk voor hart, nieren, hersenen en ogen. Daarna zal bloed worden afgenomen. Dit wordt onderzocht op bloedsuiker, eiwitten, leverfunctie, nierfunctie, de alvleesklier en de schildklier. Het totale onderzoek neemt ongeveer 40 minuten in beslag en na afloop krijgt u direct de uitslag.
Hoe vaak is een geriatrische gezondheidscheck nodig?
Dat is lastig te zeggen. Een richtlijn van eenmaal per jaar lijkt redelijk, maar als een kat normaal op gewicht blijft en geen abnormale symptomen vertoont, is een frequentie van 1 x per 2 jaar ook redelijk te noemen.
Een geriatrische gezondheidscheck van uw kat kunt u het beste telefonisch afspreken bij de assistente.