Nieuwsbrief juli 2021

Denise 25 jaar in dienst bij Dierenkliniek Duurstede

Afgelopen donderdag 1 juli had Dierenkliniek Duurstede een feestje: Denise was op die dag precies 25 jaar geleden als paraveterinair bij de dierenkliniek (in die tijd nog dierenartsenpraktijk aan de Singel) in dienst getreden. Een felicitatie waard!

Dierenarts Monique van Paassen afwezig van 17 juli tot en met 1 augustus

Gedurende deze periode neemt dierenarts Hans Sickmann haar taken over. U kunt dus gewoon bij de dierenkliniek terecht. Zoals bekend kan de dierenarts uitsluitend op afspraak geconsulteerd worden. Dit is vooral voor u als klant en voor uw huisdier prettig, omdat de wachttijd daardoor meestal erg kort is. Afspraken kunnen telefonisch gemaakt worden of online via onze website.

Hoe voorkom je een vlooienplaag in huis?

Volwassen vlooien leven op hun gastheer. Zij voeden zich met bloed van hun gastheer. Ondertussen produceren zij tientallen eieren per dag die op de grond vallen, vooral op plaatsen waar hun gastheer veel ligt. Na enige tijd komen er larven uit die eitjes. Die groeien door het eten van huidschilfertjes. Als ze groot genoeg zijn, zoeken ze een donker plekje (kieren in hout, vloerkleden, etc.) om zich daar te verpoppen. Deze popjes zijn kleverig en daardoor nauwelijks met een stofzuiger te verwijderen. In de poppen vindt de metamorfose plaats van larf naar vlo. Als die vlo eenmaal gevormd is, wacht die met uitkomen totdat die trillingen voelt, die meestal veroorzaakt worden door de gastheer, zodat de vlo direct zijn gastheer kan bespringen.

De meeste vlooienplagen zien we bij thuiskomst na vakantie. Dat wordt veroorzaakt doordat de vlooienpopjes, die allemaal gerijpt zijn en gedurende die vakantie gewacht hebben met uitkomen totdat de familie weer thuis komt. Op dat moment komen alle popjes tegelijk uit en belagen iedere warmbloedige die in zijn buurt komt, dus ook ons mensen. Ze zijn altijd hongerig en zullen direct bloed gaan zuigen.

Een vlooienplaag is de nachtmerrie voor iedereen. Er bestaan interieursprays die de vlooien afdoden, maar de vlooienpopjes die nog niet uitgekomen zijn, blijven intact en daar zullen even later alsnog vlooien uitkomen. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Er zijn effectieve vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden en katten die ervoor zorgen dat iedere vlo die op zijn gastheer springt, binnen korte tijd wordt afgedood, voordat hij eitjes kan gaan leggen. Het is belangrijk om deze middelen het jaar rond toe te passen. Zo voorkom je dat er vlooienpopjes in huis ontstaan en zo krijg je geen vlooienplaag. Helaas zijn er ook minder goede middelen in de handel. Laat u zich daarom goed voorlichten door onze assistentes! U kunt kiezen uit tabletten, pipetten of halsbanden.

Gevaar voor Vliegenmadenziekte (Myiasis)!

Tijdens de zomer zijn de lijkvliegen (groene bromvliegen) weer actief. Die zoeken kadavers op om eitjes af te zetten, maar ook dieren met vieze plekken, zoals konijnen met een door vastgeplakte keutels bevuilde achterhand of schapen met natgeregende flanken of met door diarree vies geworden wol, vormen een aantrekkingsbron. De eitjes kunnen na 24 uur al uitkomen en de larven (maden) voeden zich met de viezigheid, maar boren zich al snel in de huid om weefselvocht en bloed op te zuigen. De aangetaste dieren kunnen in korte tijd snel ziek worden en zelfs komen te overlijden.  

Hoe kun je Vliegenmadenziekte (Myiasis) voorkomen? Schapen die geschoren zijn lopen al veel minder risico, omdat de korte vacht veel schoner blijft. Als de wol echter lang is, dan kunnen ze behandeld worden met een middel dat op de rug kan worden aangebracht. Dit middel is bij de dierenarts verkrijgbaar. Bij konijnen is het belangrijk om altijd voldoende en smakelijk hooi te verstrekken. Ze mogen niet teveel brokjes te eten krijgen (max. 25 gram per kg lichaamsgewicht per dag) en ook niet teveel groenvoer. Op die manier blijven de keutels stevig en droog en blijven ze niet in de haren vastplakken. Minstens eenmaal per week dient het hok verschoond te worden. Verder zijn er ook middelen bij de dierenarts verkrijgbaar die de ziekte kunnen voorkomen.

Krijgt een dier toch Myiasis? Dan is het zaak om zo snel mogelijk in te grijpen. Wacht niet en maak direct een afspraak bij de dierenarts! Ieder uur telt!

Hot spots en oorontstekingen bij honden

Een zogenaamde hot spot is een acute ontsteking van een huiddeel die ontstaat t.g.v. bijten/krabben in reactie op jeuk en verergerd wordt door bijkomende bacteriën en/of gisten. De huid wordt lokaal rood en nat (door uittredende pus) en is lokaal ook erg pijnlijk en jeukerig tegelijkertijd. Er omheen zie je vaak puistjes die veroorzaakt worden door de bacteriële huidinfectie. Bij Golden Retrievers zien we het vaak ontstaan aan weerszijden van de kop na het zwemmen. De beharing op die plekken is vaak vrij lang en de oren hangen er overheen. Het gevolg hiervan is dat deze plekken slecht opdrogen, waardoor bacteriën de kans zien zich daar te vermeerderen en daarmee begint de ontstekingsreactie. Door de jeuk die dit geeft gaan de deze honden er aan krabben waardoor de zaak verergert. Snel ingrijpen is dan noodzakelijk om verergering van de toestand te voorkomen. Zonder hulp kan de ontsteking enorm escaleren en zelfs leiden tot een sepsis (bloedvergiftiging) en sterfte. Een hot spot kan ook ontstaan na een vlooien- of een tekenbeet. Parasietenbestrijding is dus belangrijk om problemen te voorkomen.

Evenals hot spots zien we oorontstekingen vaker in de zomer dan in de rest van het jaar. De oorzaak is gelegen in het feit dat er zomers meer pollen (stuifmeel) in de lucht zweven, waar sommige honden allergisch voor zijn. Verder transpireren de honden iets in de oren door de warmte. Het gevolg is een vochtig en warm microklimaat in de gehoorgangen waardoor gisten en bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermeerderen en aanleiding kunnen vormen tot het ontstaan van een oorontsteking. Een oorontsteking uit zich in veel klapperen met de oren, krabben aan de oren (of aan ëén oor als het een eenzijdige oorontsteking betreft). Als de oorontsteking acuut is, dan is het oor rood en warm. Bij ernstige oorontsteking wordt de kop ook scheef gehouden en soms piepen de honden bij aanraking van het oor door de pijn. Het is belangrijk om, in het geval er sprake is van een oorontsteking, de dierenarts te consulteren. Middeltjes die in de handel verkrijgbaar zijn, doen vaak meer kwaad dan goed. De dierenarts zal altijd proberen om de oorzaak op te sporen, zodat de oorontsteking niet steeds terugkomt.

Dierenambulance de Heuvelrug kampt met tekort aan vrijwilligers

Onze regio valt onder Dierenambulance de Heuvelrug. Deze dierenambulance draait geheel op vrijwilligers, maar helaas zijn er te weinig. Het gevolg is dat mensen vaak tevergeefs een beroep doen op de hulp van de dierenambulance. Ook de dierenambulances in de omgeving, zoals in Houten, hebben te weinig vrijwilligers. Bent u een dierenliefhebber, kunt u kordaat optreden en beschikt u over een rijbewijs? En hebt u voldoende vrije tijd en de wil om mee te helpen? Neem dan contact op met de Dierenambulance (dat kan via de website van de Dierenbescherming).