Nieuwsbrief juli 2020

Kleine wijziging in onze online-booking van afspraken

Als u via onze website een afspraak maakt, dan ontvangt u direct na het maken van die afspraak een bevesting per email en een reminder 12 uur voor de afspraak. Tot voor kort werd die afspraak ook gelijk in uw Google-agenda geplaatst. Dat laatste gaf echter wel eens problemen: niet iedereen was ervan gediend dat die afspraak in de privé-agenda geplaatst werd, maar daarnaast klopte de tijd ook niet altijd. De oorzaak was dan vaak een tijdzone-verschil. We hebben daarom besloten om de automatische vermelding in de google-agenda stop te zetten. U ontvangt nog wel per email de bevestiging van de afspraak (met de mogelijkheid om die weer te annuleren of te verzetten) en de reminder.

Even voorstellen:

Op dit moment loopt Sophie van den Berg stage bij onze dierenkliniek ter afronding van haar studie Diergeneeskunde. Haar stage eindigt op 17 juli en op 20 juli start de stage van Ruby den Besten bij onze dierenkliniek. Normaliter nemen de externe stages 8 weken in beslag, maar vanwege de Corona-epidemie zijn de stages tijdelijk ingekort tot 4 weken.

Nieuw in ons assortiment: Pro Plan Expert Care en Pro Plan Veterinary Diets van Purina

Dankzij een deal tussen de IVC Evidensia-groep en de diervoedergigant Purina, kunnen wij onze klanten deze nieuwe voeders voor honden en katten tegen aantrekkelijke prijzen aanbieden. Het bedrijf Purina is wereldwijd één van de grootste diervoederfabrikanten en heeft een enorme research-afdeling. Veel ontwikkelingen op het gebied van voeders voor onze huisdieren zijn te danken aan die research-afdeling.

Pro Plan Veterinary diets zijn voeders die gericht zijn op herstel van of onder controle houden van ziekten. Zo zijn er dieetvoeders voor suikerpatiënten, tegen huidaandoeningen, voor nierpatiënten en dieetvoeders tegen blaasgruis. Maar er zijn ook voeders die hersenveroudering tegengaan of dieetvoeders voor honden met gewrichtsproblemen. De bekende pro-biotica (Fortiflora), die gebruikt worden om een disbalans in de darmflora te herstellen, hadden we al langer in ons assortiment.

De Pro Plan Expert Care voeders zijn bedoeld voor gezonde dieren: pups, kittens, volwassen dieren ongecastreerd of volwassen dieren gecastreerd. Deze voedingslijn is speciaal ontwikkeld voor de IVC Evidensia-groep en is dus uitsluitend verkrijgbaar bij de dierenklinieken die daar onderdeel van zijn.

Eikenprocessenrupsen weer veel gesignaleerd

De Eikenprocessierupsen zijn weer op veel plaatsen vastgesteld. De brandhaartjes zijn irriterend voor huid en slijmvliezen (van ogen, mond e.d.). Dat geldt voor ons mensen, maar ook voor dieren. Soms valt een nest van Eikenprocessierupsen op de grond. Als een dier (hond, paard of koe) daar met zijn snuit in zit, of nog erger, een hap van neemt, kan er een ernstige ontsteking van de slijmvliezen in de mond optreden. Dit gaat zelfs gepaard met weefselversterf en kan dus dodelijk zijn! Overkomt uw hond dit? Consulteer dan direct een dierenarts.

Warm weer? Heet asfalt!

Bij warm zonnig weer kunnen de wegen en voetpaden erg heet worden. Daar merken wij zelf niet zoveel van, want wij dragen schoenen. Maar onze honden kunnen hun voetkussentjes flink verbranden. Voorkom dit door uw hond bij heet weer uitsluitend op gras te laten lopen.

Bij heet weer kan het asfalt gaan smelten. Als uw hond daar dan over loopt, blijft het gesmolten asfalt vaak aan de tenen kleven. Als dat gebeurt is, dan is dat er lastig af te krijgen. Meestal lukt het door iets vettigs te gebruiken, zoals sla-olie.

Weer veel wilde konijnen in Wijk bij Duurstede

De wilde konijnenpopulatie in en rondom Wijk bij Duurstede is weer fors gegroeid en dat is vaak de voorbode voor een uitbraak van Myxomatose of van VHD. Deze twee virusziekten zijn dodelijk voor konijnen en ook tamme konijnen zijn zeer gevoelig. Besmetting kan o.a. door muggensteken worden overgebracht. Gelukkig is er een goed vaccin tegen deze twee ziekten. Sinds kort bestaat er een combivaccin die tegen beide virussen goed bescherming biedt; 1 prikje per jaar is afdoende!

Borreliose nu ook bij een hond in Wijk bij Duurstede vastgesteld

Afgelopen maand werd een pup bij ons aangeboden die koortsig was en erg pijnlijk aan de polsen. Aanvankelijk dachten we aan een reactieve gewrichtsontsteking op een virus, maar ontstekingsremmers gaven geen verbetering. Nader onderzoek wees uiteindelijk uit dat er sprake was van Borreliose, beter bekend onder de naam Ziekte van Lyme. Zoals bekend wordt deze ziekte door teken overgebracht en deze pup had inderdaad veel teken gehad. Honden zijn veel minder gevoelig voor een Borrelia-infectie dan mensen en in de wetenschap is ook lang getwijfeld of deze ziekte überhaupt bij honden voorkomt. Inmiddels weten we nu wel beter, maar bij honden is het nog wel steeds een zeldzame aandoening. Desalniettemin is het belangrijk om alle huisdieren goed te beschermen tegen teken, al is het ook alleen maar om de groei van de tekenpopulaties zoveel mogelijk te stoppen. Bij de dierenkliniek zijn zeer effectieve middelen tegen teken verkrijgbaar!

Weer een gewonde kat zonder chip bij onze dierenkliniek binnen gebracht

Opnieuw zijn wij geconfronteerd met een aangereden kat zonder chip. Het betrof een tamme huiskat, maar helaas, ondanks onze meldingen bij Amivedi en op Facebook, heeft er zich geen eigenaar gemeld. Inmiddels hebben wij de gemeente zover gekregen dat zij de kosten voor de door ons verleende eerste hulp zullen vergoeden, maar niet voor een uitgebreide operatie die deze kat eigenlijk nodig had. Het enige wat wij hebben kunnen doen, is het dier verplegen en pijnstilling geven. Inmiddels is hij naar het dierenasiel gebracht.

Dit soort schrijnende gevallen heeft de roep om het chippen van katten verplicht te stellen, versterkt. Zowel in Den Haag als bij onze eigen gemeente wordt er nu nagedacht of zij een wet c.q. een verordening zullen uitvaardigen om het chippen van katten, net zoals bij honden, te gaan verplichten. Wij zullen er in ieder geval blij mee zijn en onze katten zullen er bij zijn gebaat!

Dierenarts Monique van Paassen afwezig

18 tot en met 31 juli is Monique van Paassen afwezig. Gedurende die periode zal Hans Sickmann haar taken overnemen.