Nieuwsbrief juli 2019

Dier en Zorg Plan gaat van start!

Eindelijk is het zover: Dierenkliniek Duurstede kan u het Dier en Zorgplan aanbieden. Een enorme slag in de preventieve diergeneeskunde.

Wat houdt het Dier en Zorg Plan in?

Zodra u zich hebt opgegeven als abonnee voor het Dier en Zorg Plan krijgt u steeds, meestal vier keer per jaar, een berichtje dat uw huisdier weer toe is aan een onderzoek of een behandeling. Dat kan de jaarlijkse vaccinatie zijn, een halfjaarlijkse controle door de dierenarts, een behandeling tegen wormen of een behandeling tegen vlooien en teken. U bent dus, als u geabonneerd bent op het Dier en Zorg Plan, ervan verzekerd dat uw huisdier altijd goed onder controle staat van uw dierenarts en alle noodzakelijke behandelingen krijgt om ziekten en problemen te voorkomen.

Maar u als klant geniet nog meer voordelen: de kosten die u bij de dierenarts maakt worden nu gespreid over een heel jaar. Bovendien zijn die kosten aanzienlijk lager dan als u dezelfde controles en behandelingen zou laten uitvoeren buiten het Dier en Zorg Plan om. Een goede preventieve zorg voor uw huisdier draagt ook bij aan het voorkomen van ziekten bij uzelf en uw huisgenoten. Vlooien en teken kunnen immers vervelende ziekten op mensen overbrengen en datzelfde geldt voor spoelwormen.

En natuurlijk profiteert uw eigen huisdier natuurlijk het meest van het Dier en Zorg Plan. Ziekten en ongemakken worden in een vroegtijdig stadium ontdekt en/of voorkomen! Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.dierenzorgplan.nl.

Wilt u dit abonnement afsluiten? Dat kan online via genoemde website (een link staat ook op onze website) of bij onze balie om direct van uw voordeel gebruik te kunnen maken.

Eikenprocessierupsen weer volop aanwezig!

De media staan er vol van: de eikenprocessierupsen zijn weer in grote getale vastgesteld. Deze rupsen zijn bezet met grote aantallen haartjes (brandharen) die gemakkelijk los kunnen raken en voor veel ongemak kunnen zorgen. Niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. Vooral als een dier nietsvermoedend een hap neemt uit een nest rupsen kunnen de gevolgen ernstig en soms zelfs fataal zijn. De brandhaartjes geven dan ernstige schade aan het mondslijmvlies en de tong en, als de rupsen ook zijn doorgeslikt, aan de slokdarm en de maag. De gemeenten doen zoveel mogelijk om deze rupsen te bestrijden. Ziet u ergens een nest zitten en de desbetreffende eik is nog niet gemarkeerd door een lint? Neem dan contact op met onze gemeente!

De tekenscanner

Er komen verschillende soorten teken voor in Nederland en teken kunnen verschillende ziekten overdragen, zowel bij mens als dier. De firma Bayer en de Rijksuniversiteit Utrecht hebben sinds vorig jaar een onderzoek opgestart waarbij een ieder, die teken heeft gevonden op zijn/haar huisdier of op zichzelf, gratis te laten onderzoeken op soort en op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Om hier aan mee te werken dient u de tekenscanner te downloaden uit de App Store of uit Google Play. U

kunt dan eenvoudig een setje aanvragen om de teek (of meerdere teken) in te sturen naar Utrecht. Tevens kunt u zien waar teken zijn gevonden en welke besmet waren met een ziekteverwekker.

Het is natuurlijk een goede zaak om dit tekenonderzoek te ondersteunen. Ook wij zullen teken, die wij van huisdieren verwijderen, ter onderzoek aanbieden. Nog beter is het om een goed tekenbestrijdingsmiddel te gebruiken. Bij de dierenkliniek kunt u terecht voor tekenbanden, spot-on preparaten en tabletten (meestal in de vorm van “snoepjes”). De meeste bij de dierenkliniek verkrijgbare tekenmiddelen werken ook uitstekend tegen vlooien.

Blauwalgen

Bij hoge temperaturen en vooral in stilstaand water kunnen de gevaarlijke blauwalgen onze wateren weer in grote getale bedekken. Bij inname van deze bacteriën (want dat zijn het eigenlijk) kunnen dieren (maar ook mensen) ernstig ziek worden. Er zijn gevallen bekend van honden die kort na het zwemmen overleden zijn als gevolg van blauwalg-intoxicatie. De veelgebruikte zwemwateren zoals de Gravenbol worden meestal gecontroleerd op blauwalgen en zodra het gehalte te hoog is worden er waarschuwingsborden geplaatst. Kleinere sloten/meertjes worden echter niet gecontroleerd. Bij het huidige warme zomerweer is het dan niet verstandig om uw hond hierin te laten zwemmen.

Jong vogeltje gevonden?

In juni/juli verlaten veel jonge vogels zoals merels, duiven, koolmeesjes en dergelijke hun nest. In het begin kunnen ze nog niet goed vliegen en ze vormen dan een gemakkelijke prooi voor katten en roofvogels. Maar vaak worden ze ook gevonden door goedwillende mensen die ermee naar de dierenarts gaan. Echter als deze jonge vogels niets mankeren, dan is het beter om ze gewoon te laten zitten. De oudervogels zitten vrijwel altijd in de buurt en zoeken voedsel om er hun jongen mee te kunnen voeren. Deze kritieke periode duurt maar enkele dagen. Daarna zijn de vogeltjes sterk genoeg om zelfstandig te kunnen vliegen. Het is dus verstandig om de natuur maar gewoon zijn gang te laten gaan!

Gaat uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland?

Neem dan tijdig maatregelen! Voor honden, katten en fretten is, bij een grensoverschrijding, vaccinatie tegen Rabiës (Hondsdolheid) verplicht, minimaal 3 weken ervoor. Verder dient het desbetreffende huisdier te zijn gechipt en er dient een Europees Dierenpaspoort te kunnen worden overlegd. Sommige landen stellen nog aanvullende eisen zoals een bloedonderzoek (titerbepaling tegen Rabiës). Dat bloedonderzoek kan pas 1 maand na een vaccinatie worden uitgevoerd. Verder is het verstandig om extra maatregelen te treffen tegen ziekten die in het desbetreffende land voorkomen. Vrijwel altijd is een goede tekenbestrijding voorafgaand het vertrek en daarnaast ontworming bij thuiskomst (en 1 maand later nogmaals) zeer verstandig om te doen.

Leuke hond gezien op het vakantieadres in het buitenland? Neem het niet mee!

Het is altijd weer leuk en aandoenlijk om pups te zien tijdens je vakantie. Ze liggen te koop in een dierenwinkel of kruipen gewoon rond op een boerenerf, meestal verwaarloosd en verzwakt. Hoe groot is dan de verleiding om het desbetreffende diertje een goed leven te bieden! Maar toch is het

meenemen, en zelfs alleen al het aanraken van een dergelijk dier, niet zonder risico. Vooral in verre landen als Oost-Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika komt nog steeds Hondsdolheid voor. Een beet of een krab van een besmet dier kan dodelijk zijn! Maar ook andere, naar mensen overdraagbare ziekten, komen bij dieren in het buitenland veel voor. En lang niet alle ziekten zijn aan de buitenkant zichtbaar. Blijf dus met je handen af van de honden en katten in het buitenland en geef het ook geen eten, hoe groot de verleiding ook is. Want als een dier in de gaten heeft dat er wat lekkers bij u te halen is, dan zal het u blijven achtervolgen!

Het meenemen van een hond of kat zonder de vereiste papieren/vaccinaties vanuit het buitenland naar Nederland is strafbaar! En dat is niet voor niets!