Nieuwsbrief januari 2019

De medewerkers van Dierenkliniek Duurstede wensen u een voorspoedig Nieuwjaar!

Terugblik op 2018, vooruitblik op 2019

Voor onze dierenkliniek was 2018 toch wel een bijzonder jaar. Na vele jaren van zelfstandigheid is de dierenkliniek onderdeel geworden van de Evidensiagroep. Met als voornaamste doel: verbetering van de dienstverlening aan u als klant en aan uw huisdier als onze patiënt. De eerste voorbereidingen zijn reeds getroffen. In februari gaat Dierenkliniek Duurstede gebruik maken van nieuwe software met nog meer mogelijkheden dan het programma dat tot nu toe gebruikt werd. Evidensia heeft een academie voor (na)scholing van dierenartsen en paraveterinairen. Daar zullen onze medewerkers regelmatig gebruik van gaan maken. Wij hopen komend jaar nieuwe bloedanalyse-apparatuur te krijgen. Evidensia biedt haar klanten een voordelige ziektekostenverzekering aan. Vooral voor pups en kittens zeer interessant, want de dekking is dan zeer breed en de kosten voor castratie worden deels vergoed. In de loop van komend jaar kunt u tevens de introductie van een Huisdierenzorgplan verwachten. Als u daar gebruik van maakt, dan bent u verzekerd van een goede gezondheidsbegeleiding van uw huisdier tegen een voordelig tarief. En nog veel meer…….

Santa Run in Wijk bij Duurstede een (groot) succes

Op 15 december was een deel van Wijk bij Duurstede even roodwit gekleurd. Tal van kerstmannen, kerstvrouwen, kerstvrouwtjes, kerstmannetjes en zelfs een kersthond trokken door het centrum van de stad tijdens de Rotary Santa Run. Stoere kerstmannen en -vrouwen startten hun tocht vanaf het kasteel (hoofdsponsor) na een professionele warming up. De rest startten vanaf de molen. De tochten eindigden in de Maleborduurstraat bij Café Ome Ko. Daar genoot iedereen na van een soepje of een drankje. Ondanks het gure weer waren er nog redelijk veel mensen op de been. Het hele project leverde ruim 3000 euro op voor diverse goede doelen. Op https://wijk-bij-duurstede.rotarysantarun.nl/fotos kunt u nog wat leuke foto’s bekijken.

Februari, maand van het gebit; gratis gebitscontrole bij Dierenkliniek Duurstede!

Een goede gebitsverzorging is de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt voor mens en dier. Veel dieren hebben gebitsproblemen die niet door het baasje worden opgemerkt. Pijnklachten verminderen dan de kwaliteit van het leven van uw huisdier. Daarom is het verstandig om aandacht aan het gebit te (laten) besteden. In februari kunt u, op afspraak, het gebit van uw huisdier gratis laten controleren door één van onze paraveterinairen. Zij hebben daarvoor een speciale training gevolgd. Indien een behandeling noodzakelijk blijkt, dan zal daarvoor een afspraak gemaakt worden. Verder geven zij adviezen over de verzorging van het gebit van uw huisdier. Om problemen te voorkomen!

Eclampsia

Soms worden wij geconsulteerd voor een melkgevend teefje die spierkrampen heeft gekregen. Er is sprake van een levensbedreigend te laag Calciumgehalte in het bloed, veroorzaakt door de melkgift van het teefje aan haar pups. We spreken dan van Eclampsia puerperalis. Eclampsia zien we vooral bij teefjes van de kleine rassen. De aandoening is te voorkomen door een goede, voldoende Calciumrijke voeding. Bij melkkoeien komt een dergelijke aandoening ook wel eens voor en de veehouders spreken dan over Melkziekte. Koeien met Melkziekte hebben meestal echter geen spierkrampen, maar juist spierzwakte en kunnen dan niet meer staan. Een levensreddende toediening van een Calcium-oplossing is in beide gevallen de remedie. Bij paarden wordt ook wel eens een te laag Calciumgehalte in het bloed aangetroffen. Deze paarden lopen dan heel kramperig en in ernstige gevallen komen ze te vallen. Vaak hebben ze ook “de hik” door een spastische samentrekking van het middenrif. Bij paarden wordt deze aandoening Tetanie genoemd, niet te verwarren met Tetanus, dat ook een levensbedreigende aandoening is. Tetanus wordt veroorzaakt door het toxine van de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie vermeerdert zich in diepe (steek)wonden. De meeste paarden worden gevaccineerd tegen Tetanus. Tetanie zien we vooral bij paarden die gestressed zijn. Bijvoorbeeld als een paard wordt opgestald in een kleine stal zonder zicht naar buiten, dan kan dat stress veroorzaken met als gevolg een daling van het Calcium-gehalte in het bloed.

Voorkom tussenteeneczeem!

De winter is begonnen. En er is niets leuker dan je hond lekker in de sneeuw te laten rennen. Sneeuw en pekel zijn irriterend voor de huid en dat kan dus leiden tot tussenteeneczeem. Dat is een pijnlijke en vooral jeukende aandoening van de tussenteenhuid. Het is dus raadzaam om, nadat je je hond hebt uitgelaten in de sneeuw, bij thuiskomst de voeten even goed schoon te vegen/af te drogen. Eventueel kun je, voorafgaande de wandeling, de tussenteenhuid insmeren met wat vaseline. Heeft uw hond toch last van tussenteeneczeem? Ga dan naar de dierenarts!

Vlooienbestrijding: ook in de winter!

De snelheid van voortplanting van vlooien is temperatuurafhankelijk. Dat betekent dat de voortplanting van bij in het wild levende dieren op een laag pitje staat. Bij onze huisdieren is het echter anders gesteld, want die leven bij kamertemperatuur. En bij die temperatuur blijft de vlo zich voortplanten. Blijf dus een goed bestrijdingsmiddel voor vlooien gebruiken. Er zijn tal van goede middelen, maar helaas ook minder goede middelen, in de handel. Onze assistentes helpen u graag!

Paardeninfluenza uitgebroken!

In grote delen van Nederland heerst Influenza bij paarden, vooral in Zuid-Nederland, maar ook al in Midden-Nederland. De meeste paarden worden jaarlijks gevaccineerd tegen Influenza, maar de huidige uitbraak wordt veroorzaakt door een virus waartegen het huidige vaccin maar beperkte bescherming biedt. Het dringende advies is om, op bedrijven waar de ziekte heerst, geen paarden aan- of af te voeren.

Lage BTW tarief naar 9 %

Zoals u vast al hebt gelezen is het lage BTW tarief verhoogd naar 9 %. Dat betekent dat alle diergeneesmiddelen ongeveer 3 % duurder zijn geworden dan vorig jaar, naast de inflatiecorrectie.