Nieuwsbrief februari 2021

Februari, Maand van de Gebitsverzorging

Veel dierenartspraktijken organiseren jaarlijks weer de “Maand van de Gebitsverzorging”. Zo ook Dierenkliniek Duurstede. De reden hiervoor: Veel huisdieren kampen met achterstallig onderhoud van hun gebit. Uiteindelijke gevolgen: Ontstoken tandvlees, wortelontstekingen en kans op ernstige ziekte (sepsis, hartklepontstekingen). Dieren geven nauwelijks aan dat ze kiespijn hebben. Zo kunnen ze ongemerkt chronisch pijn hebben terwijl het baasje denkt dat zijn/haar huisdier geen klachten heeft.

Om het bewustzijn van deze problematiek te verhogen, wordt daarom jaarlijks deze “Maand van het Gebit” georganiseerd. Bij Dierenkliniek Duurstede kunt u in de hele maand februari een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole door onze dierenartsassistente. U krijgt dan tevens voorlichting over de verzorging van het gebit van uw huisdier. De actie geldt voor honden, katten, konijnen, cavia’s en fretten. Eventuele nadere onderzoeken en/of behandelingen door de dierenarts vallen niet onder dit gratis tarief.

Wilt u meer weten? Bezoek dan www.maandvandegebitsverzorging.nl.

Artrose bij de oude kat

Veel katten worden op latere leeftijd stijf en stram. Dat uit zich in minder springen of minder hoog springen, voorzichtiger lopen, zichzelf niet meer goed verzorgen (likken). Veelal wordt dit veroorzaakt door artrose, een chronische gewrichtsaandoening. Vaak zijn de gewrichtjes in de wervelkolom hierbij betrokken, maar ook ellebogen en/of heupen kunnen aangetast zijn. Katten met artrose lopen zelden echt kreupel, zoals honden met artrose dat vaak wel zijn. Daardoor blijft artrose bij katten vaak onopgemerkt en wordt meestal gewoon gedacht aan ‘ouderdomsstijfheid’. 

Goede voeding en voldoende beweging kan meehelpen om de ontwikkeling van artrose te voorkomen of te verminderen. Maar als uw kat toch last lijkt te hebben, dan is het verstandig om een dierenarts te consulteren. Die kan er vaak voor zorgen dat het leven van uw kat een stuk aangenamer wordt!

Toename van Giardia-infecties bij honden en katten

De laatste tijd worden bij onze dierenkliniek weer veel faecesmonsters van honden en katten positief getest op Giardia. Deze darmparasiet kan chronische diarree veroorzaken, niet alleen bij honden en katten, maar ook bij mensen. Dat we Giardia weer vaker aantonen, heeft waarschijnlijk te maken met het natte weer van de laatste tijd. Het kan zich dan gemakkelijker verspreiden in het milieu en daardoor huisdieren infecteren. Vooral jonge dieren zijn gevoelig. Volwassen dieren hebben meestal voldoende weerstand opgebouwd. 

Giardia produceert oöcysten (eitjes) die met de faeces in het milieu terecht komen. De parasiet kan soms microscopisch aangetoond worden, maar veel betrouwbaarder is een zogenaamde SNAP-test, liefst van een gemengd monster van 3 opeenvolgende dagen. Want de parasiet produceert niet continu eitjes, waardoor een faecesmonster van één dag soms vals negatief wordt getest.

Als Giardia wordt aangetoond bij een hond of een kat met diarree, dan kan een kuur met Fenbendazol de klachten doen verdwijnen. Daarnaast is het noodzakelijk om de omgeving van het huisdier en het huisdier zelf extra goed te reinigen om herbesmetting te voorkomen. Ondanks deze maatregel, is de kan op recidief (het terugkomen van de diarree) groot. Daarom herhalen we de kuur vaak na een week nogmaals.

Krolsheid bij de poes

Poezen worden vooral in deze tijd van het jaar erg krols; ze worden extreem aanhalig en als ze geaaid worden gaat gelijk de rug omhoog en de staart opzij. Buiten kunnen ze enorm jammeren en menigeen wakker houden. Katers worden enorm opgehitst en extra agressief naar concurrenten, vooral als ze niet gecastreerd zijn.

De meeste katteneigenaren hebben niet de intentie om met hun poes te fokken en willen dus af van die krolsheid. De meest gebruikte methode is dan: castratie (in de volksmond spreekt men vaker van sterilisatie). De eierstokjes worden dan operatief verwijderd. Andere methodes om krolsheid te voorkomen zijn de prikpil of de wekelijks toe te dienen Poezenpil.

Er kleven aan alle methodes voor- en nadelen. In dit schrijven zetten wij ze voor u op een rij:

De castratie:
Nadelen:

Het is een chirurgische ingreep in een gezond dier. Sommige mensen hebben hier principiële bezwaren tegen. Verder is er een klein risico dat er iets misgaat tijdens de narcose/operatie. De meest voorkomende complicatie is het ontstaan van een wondinfectie, die meestal goed te behandelen is. Maar ook sterfte, bijvoorbeeld door onderliggend hartfalen, kan voorkomen (gelukkig zeer zelden). Een ander nadeel van de operatie is natuurlijk het ongerief dat de poes ondervindt van de operatie. Maar door een effectieve pijnbestrijding is dat ongerief heel beperkt. Een ander nadeel van de castratie is het feit dat gesteriliseerde poezen vaak de neiging hebben om te dik te worden. Het is dus belangrijk om de voeding aan te passen. Daarom adviseren wij een calorie-arm voer te verstrekken zoals ‘ProPlan Expert Care Nutrition Sterilized’.

Voordelen:

Door de ingreep ben je gelijk van alle problemen af: de poes wordt nooit meer krols. Verder is bekend dat poezen die op jonge leeftijd gecastreerd worden, beduidend minder kans hebben op het ontwikkelen van melkklierkanker, iets dat vaak voorkomt bij poezen die niet gesteriliseerd zijn. Verder kan een gesteriliseerde poes geen baarmoederontsteking, baarmoederkanker of eierstokkanker krijgen. 

De wekelijkse poezenpil

Voor deze methode wordt vaak gekozen als de eigenaar erg opziet tegen een operatie. Of als de eigenaar fokkersaspiraties heeft. Maar er kleven wel nadelen aan de poezenpil. Sommige poezen ontwikkelen een enorme vergroting van hun melkklieren (hyperplasie). Dat gebeurt soms al na het geven van de eerste pil. En op latere leeftijd neemt de kans op het ontstaan van gezwellen in de melkklieren toe. Die zijn dan meestal kwaadaardig! Verder moet de eigenaar zich goed aan het wekelijkse schema houden. Als een keer de pil wordt vergeten, kan de poes toch krols worden en soms zelfs gedekt worden.

De prikpil

De prikpil heeft als belangrijkste nadeel de vergroting op de kans van baarmoederontsteking en het ontstaan van gezwellen in de melkklieren. De prikpil wordt daarom weinig meer toegepast. Een reden zou kunnen zijn dat de poes geen pillen in te geven is en dat een castratie ongewenst is.