Nieuwsbrief december 2022

Evidensia maakt aankoop van diervoeders voordeliger

De Evidensia-groep, waar Dierenkliniek Duurstede deel van uit maakt, wil het voor haar klanten voordeliger maken om diervoeders te kopen. Evidensia heeft altijd gekozen voor kwaliteit en wil nu haar klanten helpen door de aankoop van honden- en kattenvoer van Hill’s en van Purina voordeliger te maken. De loyaliteitskorting, die 10 % bedraagt via de spaarprogramma’s, wordt binnenkort verhoogd naar 15 %. Bovendien zijn de meeste prijzen van Hill’s verlaagd, ondanks een verhoging van de inkoopprijzen. Abonnementhouders van het Dier en Zorg Plan hebben bovendien recht op 10 % aankoopkorting. Dat levert ze straks dus in totaal een voordeel op van 25 %! Nadere informatie kunnen onze assistentes geven. Ook zijn zij deskundig om u te helpen het meest geschikte voer voor uw huisdier uit te kiezen.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat handhaven op fokken met katten met schadelijke kenmerken of erfelijke afwijkingen.

Het is verboden om te fokken met dieren waarvan bekend is dat ze ernstige erfelijke afwijkingen hebben. Zo mag er niet meer gefokt worden met (te) kortsnuitige honden. Ook katten kunnen erfelijke afwijkingen hebben die schadelijk zijn voor hun gezondheid en/of hun welzijn. Zo is het verboden om verder te fokken met Scottish Fold katten die lijden aan zogenaamde osteochondrodysplasie waardoor ze bot- en kraakbeenafwijkingen vertonen, hetgeen bij dit ras het meest zichtbaar is aan de verfrommelde oorschelpen. Ook met honden die lijden aan epilepsie, mag niet gefokt worden omdat deze ziekte vaak deels of geheel erfelijk is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft aangegeven intensiever te gaan handhaven op dit fokverbod. Recent heeft een fokker van Drentse Patrijshonden een boete gekregen omdat hij bewust fokte met een hond die leed aan epilepsie. Fokkers die zich niet houden aan het fokverbod riskeren een boete van 1500 euro.

Decembermaand: chocolademaand!

Chocoladeletters en chocolade pepernoten met Sinterklaas, chocolade kerstkransen en kerstklokjes: we gaan er weer flink van genieten! Maar ook onze honden zijn gek op deze lekkernijen. Helaas zit er een stofje in chocolade (Theobromine) dat voor honden giftig is. Zelfs zo giftig dat je hond kan sterven door hartstilstand. Laat al dat lekkers dus niet slingeren en berg het op in de kast, in trommels en zeker niet op een tafel waar je hond bij kan komen. Ook krenten en rozijnen (oliebollen), druiven en zoetstof xylitol (dat o.a. in ontbijtkoek zit) zijn giftig voor honden. Berg al dat lekkers dus goed op!

Heeft uw hond onverhoopt iets van chocolade, of één van de andere dingen opgegeten? Schroom dan niet om direct de dierenarts te bellen, want er is sprake van een spoedgeval! De dierenarts kan binnen 2 uur na het opeten je hond laten braken d.m.v. een prikje. Dan blijft het risico voor een vergiftiging nihil.

Vuurwerkangst

Veel honden, maar ook katten, worden erg nerveus van vuurwerk. En het afsteken van vuurwerk blijft helaas niet beperkt tot alleen de jaarwisseling. Reeds in november waren de eerste knallen al te horen. Honden kunnen zó nerveus worden, dat ze, als het baasje niet thuis is, zelfs alles in huis kunnen slopen. Duizenden euro’s schade zijn geen uitzondering. En dan hebben we het nog niet over het dierenleed. Wat ons betreft zou het vuurwerkbeleid best aangescherpt mogen worden.

Kun je zelf iets doen om je huisdier te helpen deze periode met weinig stress door te komen?

Er zijn trainingen mogelijk voor honden om ze te laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Vaak bieden de hondenscholen hiervoor speciale programma’s aan. Verder is het goed om, tijdens de jaarwisseling de gordijnen gesloten te houden en om radio of TV aan te zetten met het geluid zodanig hard, dat knallen nauwelijks meer de overhand hebben. Bij de dierenkliniek zijn middelen verkrijgbaar die stress-reducerend werken: Zylkène capsules bijvoorbeeld hebben een licht kalmerende werking en hebben geen bijwerking. Dit middel valt onder de voedingssupplementen en is dus niet voorschrift plichtig. U kan het dus gewoon bij onze balie kopen. Het is verstandig om vroegtijdig met dit middel te beginnen om een optimaal resultaat te behalen.

Ook is het mogelijk om een speciale verdamper bij de dierenkliniek te kopen die een voor honden rustgevende geur afgeeft. Ook voor katten bestaat een soortgelijke verdamper.

Maar voor sommige dieren werken deze middelen niet voldoende. In dat geval kan de dierenarts een kalmeringsmiddel voorschrijven.

Onderhoud van de vacht hoort er ook bij

De beharing van onze huisdieren beschermt ze tegen hitte en kou. Door het fokken op allerlei selectiecriteria zijn er zeer uiteenlopende vachtstructuren ontstaan, die vaak om veel extra verzorging vragen. Anchora katten bijvoorbeeld hebben haren die gemakkelijk aan elkaar kleven waardoor er klitvorming ontstaat. Dagelijks kammen is noodzakelijk om de vacht mooi zacht en klitvrij te houden. Maar ook andere katten kunnen soms veel klitten vormen. Katten kammen zichzelf met hun tong, maar op latere leeftijd wordt dat steeds lastiger; oude katten worden ook vaak stram door artrose in de rug en kunnen dan niet alle plekken bereiken. Extra hulp door het baasje is dan noodzakelijk. Maar het ontklitten is vaak onplezierig waardoor algauw besloten wordt om naar een trimsalon te gaan of naar de dierenarts; die kan je kat, na een pre-anesthetisch onderzoek, een lichte narcose geven waarna de dierenartsassistente alle klitten verwijdert. Dat kan door uitgebreid kammen en plukken, maar soms is het nodig om een groot deel van de vacht af te scheren. Maar vaak knapt een kat enorm op als die bevrijd is van die vervelende verklitte vacht…

Afgelopen jaar minder vlooien gezien

Alle huisdieren die bij ons ter vaccinatie worden aangeboden worden lichamelijk geheel onderzocht. Daarbij wordt ook goed gekeken of ze vlooien hebben. Afgelopen jaar hebben we bij maar weinig huisdieren vlooien aangetroffen. Dat is vooral te wijten aan het gebruik van de moderne vlooienbestrijdingsmiddelen die vooral via de dierenartsenpraktijken verkocht worden. Huisdieren die wel vlooien hadden, waren of niet behandeld met een vlooienbestrijdingsmiddel of wel behandeld, maar dan met een minder effectief middel of onvoldoende consequent behandeld. Bij onze dierenkliniek kunt u uitsluitend zeer effectieve middelen in de vorm van tabletten of pipetten aanschaffen die vaak ook langdurig werkzaam zijn. Verder lijken ze veel minder belastend te zijn voor het milieu in vergelijking met de middelen die Imidacloprid of Fipronil bevatten.

Tarieven Dier en Zorg Plan worden per 1 januari verhoogd

Abonnementhouders van het Dier en Zorg Plan hebben lang kunnen profiteren van het vastgehouden maandtarief terwijl alle andere prijzen in de loop van het jaar flink zijn gestegen. Per 1 januari worden de maandelijkse bedragen die automatisch geïncasseerd worden echter verhoogd om enigszins tegemoet te komen aan de verhoogde kostprijzen. De abonnementhouders zijn of worden hiervan tevoren op de hoogte gesteld. De verhoging van het tarief is echter heel redelijk en het blijft dus ook zeer voordelig om geabonneerd te blijven.

Wilt u nadere informatie over het Dier en Zorg Plan: kijk dan op www.dierenzorgplan.nl

Via die website kunt u ook een abonnement afsluiten. In de wachtkamer van onze dierenkliniek is dat ook mogelijk via een scherm die daar hangt. Onze assistente kan u daar bij helpen als dat nodig is.

Speciale openingstijden i.v.m. feestdagen:

Kerstavond; zaterdag 24 dec 08.00 – 10.00 uur
1e kerstdag; zondag 25 dec Gesloten
2e kerstdag; maandag 26 dec Gesloten
Oudejaarsdag; zaterdag 31 dec 08.00 – 10.00 uur
Nieuwjaarsdag; zondag 1 jan Gesloten
 
Op deze dagen zijn wij wél bereikbaar voor spoedgevallen.