Nieuwsbrief augustus 2019

Eerste dieren aangemeld voor het Dier en Zorg Plan

Sinds de introductie van ons nieuwe Dier en Zorg Plan afgelopen maand hebben de eerste baasjes hun huisdier inmiddels aangemeld voor dit abonnement op goede preventieve diergeneeskundige zorg. Het abonnement biedt veel voordelen voor het huisdier en zijn baasje: de kosten worden gespreid over het jaar en zijn bovendien lager dan zonder abonnement. Het huisdier is verzekerd van tijdige vaccinaties, regelmatige gezondheidscontroles en van tijdige behandelingen tegen ecto- en endoparasieten. U kunt zich eenvoudig aanmelden via www.dierenzorgplan.nl.

Daar vindt u ook de tarieven voor de twee verschillende abonnementen: het basis plan en het plus plan. Bij de laatste hebt u ook recht op gratis bloed- en urineonderzoeken. Een abonnement wordt steeds voor een jaar afgesloten en stilzwijgend jaarlijks verlengd, maar u kunt bijvoorbeeld voor een jong dier een basis plan kiezen en bij het ouder worden van het dier switchen naar het plus plan. Het abonnement kan, na minimaal een jaar, maandelijks opgezegd worden. Ook eindigt het abonnement bij overlijden van het huisdier.

Bent u geabonneerd op het Dier en Zorgplan? De huisdierenziektekostenverzekering van Evidensia past hier uitstekend naast! U bent dan verzekerd tegen dierenartskosten die u moet maken bij calamiteiten, zoals ziekte, ongevallen, en dergelijke. Ook de sterilisatie/castratie wordt voor een groot gedeelte gedekt door deze polis. Wilt u meer weten over deze verzekering? Kijk dan op: www.evidensiaverzekering.nl.

Vliegenmadenziekte

Deze ziekte ligt weer op de loer! In een eerdere nieuwsbrief hebben we hier reeds voor gewaarschuwd. In de dierenkliniek kunt u een spray kopen die effectief deze gevreesde ziekte kan voorkomen!

Oorcleaners? Liever niet gebruiken!

Er zijn tal van oorproducten in de vrije handel verkrijgbaar die bedoeld zijn om oorontsteking te voorkomen of te behandelen. Deze producten zijn echter zelden uitgetest en doen vaak meer kwaad dan goed. Er zijn gevallen beschreven van bacteriegroei (Pseudomonas) in geopende flesjes oorcleaner, waardoor er zeer ernstige oorontstekingen zijn ontstaan. Gezonde oren behoeven geen behandeling, zelfs geen reiniging! Slechts in sommige gevallen zal een dierenarts het gebruik van een oorcleaner ter voorkoming van oorontsteking adviseren. Heeft uw hond of kat last van een oor? Dat is dan een goede reden om de dierenarts te consulteren.

Hoe ziet u dat uw hond of kat last heeft van een oor?

Heel vaak laat het dier de oorschelp wat afhangen. Honden schudden vaak met de kop of krabben met hun achterpoot aan het oor waar ze last van hebben. Ook katten krabben vaak erg aan hun oor. Dit wordt veroorzaakt omdat de meeste oorontstekingen veel jeuk geven. Soms echter is er meer sprake van pijn dan jeuk. In dat geval zal het krabben heel voorzichtig gebeuren en af en toe jankt of piept de hond van pijn bij aanraking van dat oor. Als de oorontsteking acuut is , dan is het oor bij de gehooropening vaak roodverkleurd (dat is alleen maar zichtbaar aan de ongepigmenteerde huid). Vaak zit er veel viezigheid in de gehoorgang (ontstekingsvocht, vaak gemengd met oorsmeer). Soms is een zure of zelfs rottingslucht waarneembaar bij een oorontsteking.

De dierenarts zal altijd de gehoorgang inspecteren met een otoscoop. Als er veel viezigheid in de gehoorgang staat, waardoor de inspectie bemoeilijkt wordt, dan zal de dierenarts veelal besluiten om de gehoorgang te spoelen. Deze reiniging is de basis voor een goede behandeling en vergemakkelijkt de nadere inspectie van de gehoorgang. Als oorontstekingen steeds terugkomen is een onderzoek naar de oorzaak noodzakelijk. Dan is het nodig om materiaal uit gehoorgang te verzamelen voor cytologisch en bacteriologisch onderzoek. Vaak is ook een onderzoek naar een mogelijke allergie noodzakelijk, want veel oorontstekingen worden veroorzaakt door een allergie.

Oorontstekingen bij katten ontstaan vaak in het middenoor. De aanpak is dan vaak heel anders dan de aanpak van oorontstekingen bij honden. Ook katten met een oorontsteking horen dus ter consult te worden aangeboden bij de dierenarts!

Op vakantie? Vergeet de tekenpincet niet!

Op vakantie lopen u en uw huisdier grote kans om teken op te lopen. Zelfs als u een tekenbestrijdingsmiddel op uw huisdier wordt toegepast, is niet voor 100 % uit te sluiten dat ze een tekenbeet oplopen. Het is daarom verstandig om in uw EHBO-setje ook een tekenpincet, of nog handiger, een tekenlepel, mee te nemen. Hiermee kunt u veilig en snel een vastgezogen teek verwijderen. Tekenpincetten en tekenlepels zijn bij Dierenkliniek Duurstede verkrijgbaar. En een goed tekenbestrijdingsmiddel voor uw huisdier natuurlijk ook!

Vet-care lijn van Royal Canin nu ook bij Dierenkliniek Duurstede verkrijgbaar

Tot voor kort kon u alleen dieetvoeders van Royal Canin bij Dierenkliniek Duurstede kopen. Nu is het ook mogelijk om onderhoudsvoer van Royal Canin te kopen. Bij eerste aanschaf ontvangt u een kennismakingskorting van maar liefst 50 %. Tevens ontvangt u de 10+1 kortingskaart, zodat u verzekerd bent van een elfde gratis zak. Bent u geabonneerd op het Dier Gezondheid Plan? Dan ontvangt u ook nog eens 10 % korting op iedere aankoop van Royal Canin!

Sint Jacobs Kruiskruid groeit welig!

Bijna overal in weilanden, maar vooral langs wegen, kunnen we in de zomer veel gele bloemen zien van Sint Jacobskruiskruid. Een giftige plant die bij opname ernstige leverschade kan geven. Paarden, runderen, schapen en geiten zullen deze plant mijden als ze in de wei grazen, maar als gras met deze planten erin, gemaaid wordt en geoogst wordt om in te kuilen of tot hooi te verwerken, dan ontstaan er problemen! De meeste veehouders kennen de plant inmiddels goed en doen er alles aan om deze plant te bestrijden. Maar de hobbymatige dierhouders kennen dit onkruid niet allemaal, vandaar deze waarschuwing. Bestrijding is arbeidsintensief: Alle planten dienen consequent met wortel en al uit de grond getrokken en vernietigd te worden.