Nieuwsbrief april 2022

Nieuwsbrief april 2022

IVC Evidensia helpt dieren uit Oekraïne

De Evidensia-groep heeft een Carefund opgericht om dieren die afkomstig zijn uit de Oekraïne te helpen als hun baasjes die naar West-Europa gevlucht zijn in financiële nood verkeren. Veel dieren die deze kant op komen worden niet begeleid door de juiste papieren en zijn vaak ook niet gevaccineerd tegen Rabiës. Het is belangrijk dat alle binnen komende dieren door een dierenarts gecontroleerd worden op gezondheid en tevens worden de eventuele papieren/boekjes gecontroleerd. Als er daadwerkelijk het risico bestaat op Rabiës, dan overlegt de dierenarts met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit over eventueel te nemen maatregelen. Binnen komende honden worden zo snel mogelijk ontwormd om eventueel aanwezige Vossenlintworm af te doden. Deze parasiet is immers levensgevaarlijk voor mensen!

Rotaryclub Wijk bij Duurstede helpt ook mee!

Op verzoek van de gemeente heeft de Rotaryclub 28 bedden inclusief matrassen/ hoeslakens/ dekbedden en -overtrekken beschikbaar gesteld. Tevens heeft een lid van de club een forum ingebouwd op de website van de Rotaryclub waarop mensen die onderdak bieden aan Oekraïners terecht kunnen met vragen over spullen die ze goed kunnen gebruiken. Zie link.

Teken weer actief!

Het voorjaar is begonnen en daarmee begint de buitentemperatuur alweer flink te stijgen. Teken die in de struiken leven, worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Zij gaan dan weer op zoek naar een nieuwe gastheer. Teken kunnen ziekten overbrengen, vooral bij mensen, maar ook bij dieren. Honden en katten lopen vaak teken op als ze zich in de natuur (of in de tuin) bevinden. Een goed werkend tekenmiddel is dan op zijn plaats. Er bestaan vlooien- en tekenbanden, spot-on preparaten en tabletten. Bij de dierenkliniek kunt u terecht voor al deze middelen. De assistentes kunnen u adviseren over welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier!

Pasen komt er aan: denk om de paaseieren!

Honden zijn gek op chocolade, maar chocolade is giftig voor honden. Zorgt u dus ervoor dat uw hond niet aan chocolade kan komen! Aan het spelletje “paaseieren zoeken” neemt uw trouwe viervoeter graag deel, maar helaas; uw hond mag niet mee doen!

Krijgt uw hond toch onverhoopt chocolade binnen? Bel dan terstond naar de dierenarts! Die zal dan een braakmiddel toedienen, zodat je hond alles weer uitbraakt. 

Wat kan er gebeuren als je hond chocolade heeft opgegeten en je doet er dan niets aan? Dan bestaat er een behoorlijke kans op vergiftingsverschijnselen, zoals hevig rillen, onrust, spierkrampen en ook de hartspier kan in een kramptoestand raken met de dood als gevolg. Wees dus voorzichtig met chocolade!!!

Voorjaar: laat de natuur met rust!

Het mooie weer is begonnen, dus iedereen gaat graag naar buiten. Enige terughoudendheid in de natuur is echter op zijn plaats. Veel jonge haasjes worden geboren (van januari tot ver in de zomer) en die liggen verspreid in het gras of in de struiken. In de tweede helft van mei worden reekalveren geboren en die liggen in de eerste week ook alleen in het hoge gras of in het bos, dus zonder moeder. Als u buiten gaat wandelen: Houd de hond aangelijnd. Want honden ruiken al dat “lekkers” en zullen meestal proberen wat te vangen. Vindt u een jong haasje of een reekalfje? Laat het dan gewoon liggen! Meestal komt moeder haas of ree vanzelf weer terug bij haar kroost. Een moederhaas voedt haar jongen slechts eenmaal per dag.

Straks vliegen de eerste jonge vogels uit. Die vind je dan soms in de tuin en ze kunnen dan nog nauwelijks vliegen. Laat ze met rust! De oudervogels verzorgen(voeden) ze wel en dan duurt het niet lang voordat ze echt kunnen vliegen.  

Binnenkort komen ook de eerste eendenkuikens. Die leven vooral van muggenlarven die aan het wateroppervlak hangen. Het is belangrijk om de eenden niet te voeren, want anders staakt ze haar zoektocht naar voedsel voor haar kuikens. Die zullen dan verhongeren! Bovendien trekt al dat brood ratten aan en die moeten we juist niet hebben. Dit ongedierte draagt veel ziekten over naar mens en dier!

Help, mijn hond braakt!

Vaak komen hondeneigenaren bij de dierenarts met de klacht dat zijn of haar hond braakklachten heeft. Iedere hond braakt af en toe wel eens, bijvoorbeeld na het eten van gras. Echter als het braken bij herhaling optreedt, of als je hond sloom en/of onrustig is en bijvoorbeeld ook niet wil eten, dan is het verstandig om de dierenarts te consulteren. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor braken. Maar wat is nu eigenlijk echt braken? Braken is het gedeeltelijk of geheel ledigen van de maag via de slokdarm naar buiten. Vaak zie je de hond tevoren wat kwijlen, kijkt erg ongemakkelijk, begint vervolgens enkele malen te kokhalzen dat overgaat in het uitbraken van de maaginhoud, waarbij je ook de buik herhaalde malen ziet samentrekken. Het braaksel kan voedsel met slijm zijn, maar het kan ook alleen slijm zijn, of slijm met gal. Soms wordt bloed uitgebraakt.

Als een hond bij de dierenarts aangeboden wordt met braakklachten, dan zal hij of zij de eigenaar enkele vragen stellen om er achter te komen of er een mogelijke oorzaak te bedenken is. Een algemeen lichamelijk onderzoek geeft de dierenarts een indruk over de ernst van de situatie en soms kan er meteen al een diagnose gesteld worden. Maar heel vaak lukt het niet direct om de oorzaak vast te stellen. Als de ziektetoestand van de patiënt mee lijkt te vallen, dan wordt meestal een symptomatische behandeling ingesteld. Dat wil zeggen er zal een antibraakmiddel worden toegediend en vaak worden dieetmaatregelen getroffen. Meestal treedt dan herstel op. Echter als de algehele toestand er slecht uitziet, of als de hond gaandeweg verslechtert, dan zal de dierenarts voorstellen om een nader onderzoek in te stellen, zoals een bloedonderzoek en eventueel het inzetten van beeldvormende diagnostiek (echo, röntgen of endoscopie). Dan zal meestal de diagnose gesteld worden en kan er een gerichte therapie ingesteld worden.

Titeren in aanvulling op of als alternatief voor vaccinatie

Bij onze dierenkliniek maken we tegenwoordig gebruik van een sneltest om de immuunstatus tegen Hondenziekte, Parvovirus en Hepatitis vast te stellen. Het is bekend dat pups na de reeks van 3 vaccinaties niet in alle gevallen voldoende afweerstoffen hebben opgebouwd. Controle 3 weken na de derde vaccinatie geeft daar uitsluitsel over. Sommige mensen streven naar zo min mogelijk vaccinaties. Die vragen dan om d.m.v. een titerbepaling vast te stellen of een vaccinatie daadwerkelijk noodzakelijk is. De nieuwe test vergt slechts 10 minuten tijd en dat is veel korter dan de oude Titerbepaling die bovendien ook veel bewerkelijker is. Bovendien is deze test goedkoper. De betrouwbaarheid is vergelijkbaar met de oude titerbepaling.

Hebt u belangstelling voor een titerbepaling? Tijdens het consult kunt u het de dierenarts gerust vragen of u kunt een email sturen.