Nagels

Bij de meeste honden hoeven de nagels niet te worden geknipt Als de dieren regelmatig op een stevige ondergrond lopen dan slijten de nagels voldoende af.
Als nagels wel te lang worden is er (naast de kans op afscheuren) een risico dat een nageltje rond groeit en dan in het voetzooltje ingroeit.
Dit is natuurlijk erg pijnlijk en het veroorzaakt ontsteking en kreupelheid.

Kattennagels slijten in feite niet af.
Na een periode van groei schuift de buitenlaag van de nagel er als een leeg hoesje van af. Door te krabben aan een ruwe ondergrond helpt de kat zelf hierbij.
De nagel wordt hierdoor niet alleen kort, maar ook scherp gehouden.
Voornamelijk bij oudere katten kunnen nagels wel duidelijk te ver doorgroeien en is het nodig ze te knippen, ook om te voorkomen dat een nagel in een voetzool ingroeit.
Voor binnenkatten, waarbij de scherpe nagels voor de eigenaar hinderlijk zijn, kunnen (ook bij niet te lange nagels) de scherpe punten zonder bezwaar worden afgeknipt.

Een afgescheurde nagel
Het afscheuren van een nagel (of het per ongeluk te ver afknippen) veroorzaakt pijn en meestal een kleine bloeding die vanzelf stopt of die door een verbandje om de poot snel te stoppen is.
De afgescheurde nagel groeit erna vanzelf weer aan.

In veel gevallen scheurt een nagel niet volledig af, maar blijft er een klein stukje vastzitten.
De hond houdt pijn, likt voortdurend aan de losse nagel en het nagelbed kan ontstoken raken.
Het loshangende nagelgedeelte moet dan verwijderd worden.
Meestal kan dit door het losse deel er met een korte ruk af te trekken.
U kunt proberen dit zelf te doen. Als u er echter niet heel zeker van bent dat het in één keer goed lukt, laat het dan door de dierenarts doen.
Nabehandeling is niet nodig, tenzij er al een ontsteking is opgetreden. In dat geval is een aantal dagen in een soda- of biotex badje meestal voldoende.

12-10-2017