Koorts

De normale lichaamstemperatuur van hond en kat ligt tussen 38 en 39 graden.
In het lichaam wordt die temperatuur gereguleerd door een soort thermostaat. Als bij een hogere omgevingstemperatuur de lichaamstemperatuur dreigt op te lopen wordt er een seintje gestuurd naar de organen die daar wat tegen kunnen doen.
De huid wordt meer doorbloed waardoor meer warmte aan de omgeving kan worden afgegeven en een hond gaat hijgen waardoor warmte wordt afgegeven door verdamping.
Als de lichaamstemperatuur verhoogd is, is er iets mis in die regulatie. De thermostaat is als het ware een stukje hoger gezet.
Dit zien we onder andere bij verschillende infecties, door bacteriën of door virussen. De temperatuursverhoging geeft in feite aan dat het lichaam actief bezig is met een ontstekingsproces of tegen een ziekteverwekker. Door de verhoogde lichaamstemperatuur kan het afweerapparaat de strijd tegen ziekteverwekkers beter aan.

Een verhoogde lichaamstemperatuur heeft op zich zelf dus geen schadelijke gevolgen. Pas bij (zelden voorkomende) temperaturen van meer dan 41 graden kan er schade aan weefsels ontstaan.
Net als bij mensen bij eenvoudige griep, is ook bij dieren een kortdurende temperatuursverhoging niet ernstig. Bij koorts voelen dieren zich niet prettig, zijn slomer en willen vaak niet meer eten.
Een “aspirientje” kan bij mensen met griep een handje helpen om de koorts te verminderen waardoor de patiënt zich weer wat beter voelt.
Voor onze huisdieren is dat “aspirientje” een minder goede keuze. Ze zijn gevoeliger voor de bijwerkingen en vooral bij katten kunnen alle aspirineachtige stoffen levensgevaarlijk zijn. Ook Paracetamol heeft teveel (soms ernstige) bijwerkingen bij onze huisdieren.
De dierenarts heeft middelen (onder andere in de vorm van een injectie) waarmee we bij hond of kat kunnen helpen de temperatuur wat sneller weer normaal te laten zijn.
Vooral bij katten kan dat belangrijk zijn, omdat een kat zieker kan worden alleen al door te lang niet te eten.

Net zo belangrijk is het om de oorzaak van de koorts op te sporen, omdat bij behandeling daarvan de koorts als symptoom vanzelf zal verdwijnen.
Katten met koorts kunnen bijvoorbeeld een abces hebben na een vechtpartij en dan zal na openen van dit abces de temperatuur snel dalen.
Niet altijd is een oorzaak aan te geven van de koorts en soms hebben we te maken met “FUO, fever of unknown origin”, een mooie term voor koorts met onbekende oorzaak.

Als de temperatuursverhoging langer dan enkele dagen duurt en de oorzaak niet duidelijk is, zal nader onderzoek nodig zijn om de oorzaak op te sporen.

Soms is wel aan het dier met koorts te voelen dat het warmer is, maar de enige manier om het zeker te weten, is het opnemen van de lichaamstemperatuur.
Het opnemen van de temperatuur kan bij dieren alleen rectaal. Een thermometer in een oor of onder een oksel geeft geen juiste temperatuur aan vanwege de grote verschillen in formaat en de beharing. Om van een thermometer onder de tong maar te zwijgen.
Als uw huisdier een beetje mee wil werken dan kunt u thuis heel goed de temperatuur opnemen.
Vet de thermometer in met een beetje vaseline. Laat iemand anders het dier vasthouden en pak dan voorzichtig de staart en buig die wat naar boven. Als het dier niet wordt vastgehouden, kan het zich aan uw handelen willen onttrekken en kunt u in de verleiding komen hem of haar bij de staart vast te houden. En zeker bij een kat lukt het dan niet een tweede keer.
Als het gebied van de anus wat onder spanning staat door het optillen van de staart kan de thermometer gemakkelijker naar binnen geschoven worden. De meeste moderne thermometers geven met een geluidje zelf wel aan hoelang ze ter plaatse moeten blijven.

 

11-10-2017