Hondenrassen

Welke hond kies ik?
Er zijn veel hondenrassen en er is een grote keuze in types honden. Het is dan ook de moeite waard vóór de aanschaf van een hond even stil te staan bij de karakteristieken van de verschillende rassen. Welke eigenschappen zijn bepalend voor de keuze?
Als u een hond als huisgenoot wilt, hoeft dat natuurlijk niet een rashond te zijn.
Maar bij een kruising zijn vooral de karaktereigenschappen minder voorspelbaar dan bij een rashond. Formaat en beharing zijn meestal aan het hondje zelf (en als die bekend zijn aan de moeder en vader) af te lezen.
Als bij een kruising in het uiterlijk duidelijk een bepaald ras terug te vinden is, dan blijken vaak ook de karaktereigenschappen van dat ras aanwezig te zijn.

Huiselijke omstandigheden
Huiselijke omstandigheden bepalen vooral de keuze voor het wel of niet aanschaffen van een hond en zo ja, wat voor hond dan.
In de eerste plaats moet er tijd zijn om voor de hond te zorgen. Een hond is een groepsdier en houdt van het gezelschap van mensen. Zo nu en dan en enkele uren alleen in huis is natuurlijk geen bezwaar, maar lange dagen alleen zijn is geen leuk honden leven, ook niet als voer en uitlaten op tijd verzorgd worden. Aandacht van de baas, niet alleen een plasje doen maar een echte wandeling en spelen zijn heel belangrijk.
De beschikbare ruimte in huis en tuin is eigenlijk alleen bij de echt grote hondenrassen van belang.
De gezinssamenstelling kan van invloed zijn bij de keuze van het ras; alle gezinsleden moeten met de hond om kunnen gaan en de hond “de baas” kunnen.
Een dominante hond die alleen naar “de baas” luistert, terwijl die baas de hele dag van huis is, geeft altijd problemen.
In een gezin met kinderen is een wat volgzamer type hond beter op z’n plaats. Veel ouderen zullen hun keuze op een wat kleiner hondenras laten vallen.

Formaat van de hond
Eigenlijk zijn alle honden, groot of klein, als soort hetzelfde.
Dat is ook terug te vinden in het gedrag van honden onderling. Kleine hondjes zijn niet direct onder de indruk van het formaat van een grotere soortgenoot. De hond die zich als de sterkste gedraagt, krijgt het meeste respect en dat kan net zo goed het kleine hondje zijn.
Heel kleine hondjes zijn soms juist nog moeilijker op te voeden dan grote. Als de baas niet boos wordt omdat het eigenlijk best leuk is als het kleine ding zich kwaad maakt, dan kan een dwergpoedel gemakkelijk de baas in huis worden.
Natuurlijk overwicht en lichaamskracht samen bepalen welk formaat hond (dus welke kracht) er nog bij iemand past. Een sterke Rottweiler is nauwelijks lichamelijk onder controle te houden en moet dus wel een heel kordate en consequente eigenaar hebben. Die moet ook fysiek de hond de baas kunnen.  Bij een klein hondje kan even stevig vastpakken wel helpen om de hond van ons overwicht te overtuigen.
Grotere hondenrassen worden minder oud dan kleinere, ze hebben vaker gewrichtsproblemen en ze brengen gemiddeld hogere kosten met zich mee, zowel in voer als bij de dierenarts.

Beharing
Kortharige honden vragen minder verzorging. Een eenvoudige borstelbeurt volstaat en een trimster hoeft er niet aan te pas te komen. Tijdens het verharen (en bij sommige honden betekent dat het hele jaar) zijn de korte stugge haartjes overigens minstens zo lastig als lange haren.
Honden met een gladde lange vacht moeten uitgebreider geborsteld en gekamd worden en soms is een regelmatige behandeling door een deskundige nodig.
Honden met een krulvacht of een echte ruwharige vacht verharen maar nauwelijks, maar moeten regelmatig door de hondenkapper onder handen genomen worden.

Karaktereigenschappen
Bij allerlei hondenrassen hangen de eigenschappen samen met het gebruiksdoel wat ze vroeger hadden.
Jachthonden en herdershonden hebben ook als huishond veel beweging nodig.
Tussen de rassen verschilt de aanleg om dominant en daarmee soms agressief te zijn. Een Labrador of Golden Retriever is een type hond wat zich vaak gemakkelijk aanpast en onderwerpt aan een leider. Ook met minder overwicht doet zo’n hond heel vaak wat de baas wil. Een Rottweiler is van nature een dominanter type hond.
De terriërs kunnen behoorlijk eigenzinnig en daardoor wat moeilijker onder controle te houden zijn. Sledehonden en chowchows zijn meestal gereserveerd en houden vaak niet zo van aanhalen, zeker niet door vreemden.
De gemiddelde boxer is altijd vrolijk en kan daardoor ook binnenshuis behoorlijk beweeglijk zijn. Een grote Ierse wolfhond kan met een veel rustiger manier van bewegen dan ook minder ruimte nodig hebben dan een enthousiaste boxer.

De socialisatiefase van de hond
Een pup maakt in de eerste 14 levensweken een belangrijke fase door. Het leert dan omgaan met soortgenoten en met mensen. Indien een pup in die periode geen contact gehad heeft met andere honden, dan is de kans groot dat het nooit zal leren omgaan met andere honden. Hij of zij reageert dan vrijwel altijd angstig of agressief naar andere honden. Hetzelfde geldt voor contact met mensen. Koopt u een oudere pup of een volwassen hond? Vergewis u er dan van dat deze goed is gesocialiseerd!

Het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren
Op www.LICG.nl kunt u veel informatie vinden over raseigenschappen en zo kunt u uw keus bepalen. Als u dan een ras hebt gekozen, dan is het zaak om een goede fokker te zoeken die op het voor u geschikte moment een pup kan leveren. Of u gaat op zoek in het dierenasiel om een leuke hond uit te zoeken. Bedenk in ieder geval: een goede voorbereiding op de aanschaf van een pup of hond kan u jarenlang plezier geven. Een slechte voorbereiding kan echter leiden tot veel ergernis en stress! En als u de hond hebt aangeschaft, dan is het verstandig om ermee naar een hondenvereniging te gaan. Dat is goed voor de verdere ontwikkeling van het sociale gedrag van uw hond en het is nog leuk ook!

01-03-2017