Gebitsproblemen bij knaagdieren

Tanden en kiezen van konijn en cavia groeien een leven lang door. Door het gebruik slijten boven- en ondergebit tegen elkaar af. Als de stand van het gebit niet goed is, dan slijten tanden en kiezen niet goed af en ontstaan er problemen met het eten.

Tanden
Als de stand van de tanden niet goed is zullen de ondertanden naar buiten de bek groeien, als een soort slagtanden. Te lange boventanden groeien vaak met een krul terug de mond in en kunnen zich zelfs in het verhemelte boren.  Te lange tanden veroorzaken vooral problemen met het oppakken van het voer. Een probleem met de tanden is meteen te zien bij onderzoek van een konijn of cavia.

Kiezen
De kiezen zijn veel lastiger in beeld te krijgen omdat die achter in de bek van het dier zitten, verborgen achter een plooi in de lippen links en rechts.  Ook de kiezen kunnen bij een onjuiste stand verkeerd afslijten. Hierdoor ontstaan scherpe punten aan de kiezen, die in de binnenkant van de wangen of in de tong kunnen prikken. Te lange kiezen veroorzaken vooral pijn bij het kauwen van het voedsel. Vooral bij de cavia kunnen de kiezen zo lang worden dat ze als het ware een brug vormen over de tong heen en dan wordt kauwen natuurlijk erg moeilijk.

Bij gebitsafwijkingen valt eerst op dat er onvoldoende voedsel wordt opgegeten.In het begin zal het dier nog wel enthousiast naar het voer toekomen, maar zal het veel te traag wegwerken. Het dier begint te vermageren. Ook natte mondhoeken door speekselen kunnen op een gebitsprobleem wijzen. Als een konijn of cavia helemaal niet meer eet, raakt ook de darmfunctie verstoord en kan de conditie snel achteruit gaan. De oplossing voor het probleem is het inkorten van tanden of kiezen. Tanden kunnen altijd zonder narcose worden ingekort (knippen of vijlen), bij de kiezen is vaak wel een lichte narcose nodig.

Als inkorten van de tanden te vaak moet gebeuren en veel stress veroorzaakt, kunnen de tanden ook verwijderd worden. Dit is een behoorlijke ingreep, die onder narcose moet gebeuren. Zonder tanden kan een konijn of cavia prima eten. De kauwfunctie van de kiezen is immers nog steeds aanwezig.

Zowel voor het gebit als voor de darmfunctie van konijnen is het belangrijk dat een behoorlijk deel van het voer uit hooi bestaat. Het kant en klare droogvoer dus maar in een kleine hoeveelheid geven en zorgen dat er altijd voldoende vers hooi beschikbaar is. Door het eten van hooi is uitgebreider kauwen nodig en slijten de kiezen beter af.

01-05-2016