Dracht en geboorte bij teef en poes

Teven laten zich dekken tijdens de loopsheid. Ze kunnen dan drachtig worden. De dracht duurt gemiddeld 63 dagen, maar er is wat variatie. Bij grotere nesten kan de draagtijd wat korter zijn, bij kleinere nesten juist wat langer. Teven van grote rassen hebben vaak grotere nesten. Teefjes van de kleine rassen hebben vaak kleine nesten met relatief grote pups. Dat kan soms problemen geven bij de geboorte. Poezen laten zich dekken tijdens de krolsheid. De dracht duurt bij de poes gemiddeld 62 dagen. Ook hier geldt dat kleinere nesten vaak grotere kittens opleveren met wat meer kans op geboorteproblemen. Om een dracht vast te stellen bestaat er geen betrouwbare bloed- of urinetest. Het meest gebruikelijk en ook meest betrouwbaar is een echografisch onderzoek. Dat kan vanaf 21 dagen na de dekking, maar meestal voeren we dit onderzoek ongeveer 4 weken na de dekking uit.

IMG_5060

Door middel van het echografisch onderzoek kunnen we dus een dracht vaststellen en we kunnen tevens een inschatting maken van het aantal aanwezige embryo’s. Ook kunnen soms afwijkingen aan een vrucht vastgesteld worden (maar die kunnen ook gemakkelijk gemist worden!). Het precieze aantal is door middel van een echo moeilijker te bepalen. Daarvoor leent zich een röntgenfoto veel beter, maar dat kan pas vanaf 6 weken dracht. In de loop van de drachtigheid kan bij honden te zien zijn dat de melkklieren en de tepels opgezet zijn. Dit kan echter ook gebeuren bij een niet-drachtige teef die schijnzwanger is.

De bevalling bij de teef vindt dus meestal plaats tussen de 58e en 67e dag. In de loop van de dracht stijgt de lichaamstemperatuur vaak richting de 39 graden Celsius en bij de meeste teven zien we ongeveer 24 uur voor de bevalling plotseling een flinke lichaamsdaling tot vaak beneden de 38 graden Celcius. Van dit gegeven maken sommige fokkers gebruik om te kunnen voorspellen wanneer de geboorte gaat beginnen.
Vlak voor de geboorte vertonen veel teven ook nestelgedrag: ze proberen een nestje te creëren door het kleedje in de mand wat te manipuleren, ze slepen voorwerpen naar de mand (of de werpkist, als ze daar al aan gewend is) etc. Op het moment dat de geboorte dan echt gaat beginnen, waarbij er vruchtwater begint af te vloeien, zie je dat de teef soms aandrang lijkt te hebben om te plassen. ze begint aan de vulva te likken. Vaak is ze ook erg aan het hijgen door de weeënactiviteit van de baarmoeder. Na verloop van tijd ontstaan er persweeën. Soms is het vruchtwater donkergroen van kleur, veroorzaakt door kleurstoffen uit de moederkoek. Dat hoeft niet veronrustend te zijn, maar de geboorte moet dan wel doorzetten.
Bij de geboorte is rust erg belangrijk. Dus hou de visite uit huis! Sommige teven willen zelfs het baasje er niet bij hebben. Door onrust kan de weeënactiviteit stoppen en zet de geboorte niet door. Als duidelijk is dat de geboorte is begonnen (door het afvloeien van vruchtwater is dat duidelijk), dan wordt de eerste pup normaliter binnen 2 uur geboren. Als dat niet zo is, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Indien de teef erg veel persdrang heeft en dat is al 10 minuten zo zonder dat er een pup geboren wordt, dan is het ook verstandig om te bellen!
De gemiddelde tijd tussen de geboorte van 2 pups is ongeveer drie kwartier. De tijden zijn vaak langer aan het begin en aan het eind van de totale geboorte dan halverwege. Normaliter mag de tijd tussen de geboorte van 2 pups oplopen tot 2 uur. Anders is het ook verstandig om even te bellen. De placenta komt meestal meteen na de geboorte van een jong en wordt meestal door de moeder opgegeten. Ook hierbij kan bij de hond de groene kleur opvallen. De navelstreng scheurt meestal spontaan op de goede plaats af of wordt door de moeder afgebeten.
Als de bevalling helemaal achter de rug is, hoort de teef rustig te zijn en voor de jongen te zorgen. Is dat niet het geval dan moet de dierenarts controleren of werkelijk alle jongen geboren zijn. Het is trouwens altijd verstandig om de dierenarts moeder en kinderen na afloop van de geboorte te laten controleren.

IMG_5258

Voor poezen geldt in grote lijnen hetzelfde en rust tijdens de geboorte is nog belangrijker dan voor de teef. Meestal trekken poezen zich ook terug naar een verborgen plekje om daar de kittens te werpen.

01-05-2015