Vakantie en huisdieren
Om de vakantie ook voor uw huisdier prettig te laten verlopen hebben wij de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden eens op een rijtje gezet.
Katten
Voor katten is het meest gebruikelijke (en vaak ook de beste) mogelijkheid: thuis laten verzorgen door buren of andere bekenden. Katten kunnen meestal goed alleen zijn en ze voelen zich het beste thuis op hun bekende plekje.
Voor verblijf in een dierenpension is een goede bescherming tegen katten- en niesziekte nodig. De inenting hiertegen moet minimaal twee weken en maximaal één jaar van tevoren gegeven zijn. Als uw kat door ons gevaccineerd is en u heeft jaarlijks aan onze oproep voor inenting gehoor gegeven, is aan deze voorwaarden voor verblijf in een pension voldaan. Voor verblijf in een druk kattenpension wordt een extra vaccinatie tegen Bordetella bronchiseptica sterk aangeraden. Deze bacterie kan ook ernstige Niesziekte bij katten veroorzaken. Het gebruikte vaccin is een neusdruppel waarin levende, verzwakte bacteriën zitten die zorgen voor een lokale productie van veel afweerstoffen in de voorste luchtwegen.
De meeste katten houden niet echt van reizen. Voor een enkele kat zal het echter niet bezwaarlijk en zelfs wel leuk zijn om met u mee op vakantie te gaan.
Voor vakanties binnen Nederland is alleen de al genoemde bescherming tegen kattenziekte en niesziekte van belang. Voor het buitenland geldt een entverplichting tegen Rabiës (Hondsdolheid) en de kat moet voorzien zijn van een chip (geregistreerd natuurlijk) en een EU-dierenpaspoort.
Honden
Veel vaker dan katten gaan honden met plezier met u mee op vakantie. Vooral wandelvakanties worden door de meeste honden erg op prijs gesteld.
Thuis laten verzorgen kan alleen als de verzorgers in uw huis komen wonen. Er zijn organisaties die voor dit doel mensen met elkaar in contact brengen.
Voor een hond komt het ‘uit logeren gaan’ bij bekenden ook in aanmerking; vaak is dat voor de hond gezelliger dan verblijf in een dierenpension.
De meeste honden passen zich echter ook uitstekend aan bij de pensionomstandigheden, vooral als ze graag met soortgenoten optrekken.
Een groot aantal honden bij elkaar betekent wel een groter risico op infectieziekten.
Tegen hondenziekte, parvo en ziekte van Weil moet uw hond toch altijd door de regelmatige vaccinatie beschermd worden en voor het verblijf in een pension is dat ook een voorwaarde.
In een pension is er een extra risico voor het oplopen van Besmettelijke Hondenhoest (vroeger Kennelhoest genoemd, een hinderlijke keelontsteking). Daarom is het verstandig een hond die naar een pension gaat hiertegen te laten inenten. De vaccinatie waaraan wij de voorkeur geven is een neusdruppelenting, minstens één week en maximaal één jaar van te voren.
Neemt u uw hond mee naar het buitenland? Dan zijn de volgende drie zaken verplicht:
✔ |
een identificatie door middel van een chip |
✔ |
een rabiës(hondsdolheid) vaccinatie |
✔ |
een Europees dierenpaspoort |
Geldigheidsduur rabiësentingen
Volgens de EU-regels is de geldigheidsduur van de vaccinatie dezelfde als de werkingsduur die door de fabrikant van het vaccin wordt opgegeven. Bij het vaccin dat wij gebruiken, is dat drie jaar.
Als een dier voor de eerste keer wordt gevaccineerd is de vaccinatie na 21 dagen geldig, als een vervolgvaccinatie tijdig wordt gegeven loopt de geldigheid zonder wachttijd door.
Als dieren bij de eerste vaccinatie jonger dan één jaar zijn houden wij een geldigheidsduur van één jaar aan.
Voor Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden is er een verplichting om uw hond te laten ontwormen door een dierenarts, vlak voor vertrek. Voor landen buiten de EU gelden vaak nog meer verplichtingen. Wij kunnen u daarover informeren.
Gezondheidsrisico’s in het buitenland
Er zijn tal van ziekten in het buitenland die in Nederland (nog) niet voorkomen en waartegen het verstandig is om maatregelen te nemen.
Diverse ziekten worden door teken overgebracht, zoals Babesios, Ehrlichiosis en Borreliose. Het is dus verstandig om, voordat u op vakantie gaat, een tekenmiddel te gaan gebruiken. Het beste is om te kiezen voor een middel dat Permethrin bevat, omdat dit middel veel tekenbeten kan voorkomen. Er zijn ook middelen op de markt die pas werken als de teek bloed heeft opgezogen. Daarmee kan dus niet voorkomen worden dat ziektes worden overgedragen door de teek op zijn gastheer. Geen enkel tekenmiddel beschermt 100 %. Het is dus verstandig om een tekenpincet mee te nemen en uw hond (en ook uzelf) dagelijks te controleren op de aanwezigheid van teken en deze direct te verwijderen.
In het Middellandse Zeegebied komen zandvliegjes voor die Leishmaniasis kunnen overbrengen. Deze zandvliegjes leven vooral in de buurt van de kust en van meren en zijn vooral in de schemeruren actief. Het is dus verstandig om in de schemeruren uit de buurt van water te blijven. De middelen die Permethrin bevatten hebben ook een afwerend effect tegen deze zandvliegjes.
In grote delen van Frankrijk en Zuid-Europa komt Hartworm voor, een levensbedreigende parasiet die overgebracht wordt door muggen. Het gebruik van een middel om hartwormlarven af te doden is erg belangrijk, omdat dieren die besmet zijn door volwassen hartwormen, niet meer behandeld kunnen worden.
Na thuiskomst is het verstandig om uw huisdier te ontwormen met een ontwormingsmiddel dat Praziquantel bevat. Dit middel doodt lintwormen, zoals de Vossenlintworm die erg gevaarlijk is voor mensen.
Wordt uw hond ziek tijdens uw vakantie? Consulteer dan tijdig een dierenarts! Sommige ziekten kunnen zeer snel en dodelijk verlopen. Denk bijvoorbeeld aan Babesios die door teken wordt overgebracht. De symptomen zijn koorts en bloedplassen. Een zieke hond kan dan binnen twee dagen komen te overlijden. Een snelle behandeling is levensreddend!
Sommige honden hebben last van Reisziekte en dat is zeer vervelend voor uw hond, maar minstens even vervelend voor het baasje. Maropitant is een modern diergeneesmiddel dat de braakreflex sterk onderdrukt zonder dat er sufheid optreedt (dat is een bijwerking van de al langer bestaande middelen tegen Reisziekte). Deze tabletten dienen minimaal één uur tot maximaal tien uur voor vertrek toegediend te worden en ze hebben een werkingsduur van 12 a 24 uur.
Het is verstandig, zowel voor uw hond als voor uzelf, in het buitenland het contact met zwerfhonden te vermijden.
Tip: Zorg altijd voor een goede vlooienbestrijding op al uw huisdieren, om ook tijdens uw afwezigheid uw huis tegen een vlooien-besmetting te beschermen.
01-07-2016