Konijnen en hun voeding
Hooi
Hooi is voor konijnen en cavia’s een onmisbaar voedingsmiddel, omdat het noodzakelijk is voor een goede darmwerking. Hooi moet de hele dag beschikbaar zijn en de dieren mogen er zoveel van eten als ze willen. Het hooi moet lekker zijn, fris ruiken en van een goede kwaliteit zijn.
Water
Er moet altijd vers drinkwater beschikbaar zijn. De vochtbehoefte is ca. 50 ml. per kg. lichaamsgewicht per 24 uur. Een drinkfles heeft het voordeel dat water niet bevuild kan raken. Uiteraard moet het dier wel geleerd hebben hoe je uit een flesje kunt drinken.
Droogvoer
Biks is beter dan gemengd voer, omdat de dieren uit het gemengde voer nogal eens de lekkere dingen uitzoeken en dan de bikskorrels laten staan. En biks bevat juist de meest waardevolle voedingsstoffen. De juiste hoeveelheid droogvoer per dag is ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht. Een maatstaf voor de hoeveelheid droogvoer is ook de mate waarin het hooi gegeten wordt. Er wordt vaak teveel biks gevoerd; de portie moet altijd in een dag opgaan. Zolang ze in de groei zijn mogen jonge dieren naar behoefte hooi en droogvoer eten.
Vitamine C
Vitamine C is voor cavia’s van levensbelang. Net als mensen kunnen cavia’s dit niet zelf maken en moeten ze vitamine C door middel van de voeding binnen krijgen. De dagelijks hoeveelheid moet ongeveer 25 mg zijn. Het beste is droogvoer speciaal voor cavia’s, waar vitamine C in verwerkt is. Op de verpakking moet staan of dat het geval is.
Groente
Konijnen en cavia’s lusten graag groenvoer. Ze mogen dat ook eten, als het maar niet teveel is en als ze er aan gewend zijn. Geleidelijk de hoeveelheid groenvoer opbouwen is belangrijk om diarree te voorkomen. Het beste is om verschillende groenten te geven in kleine hoeveelheden. Geschikt als groenvoer zijn: andijvie, broccoli, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, wortel en wortelloof, bloemkoolbladeren. Paardebloemblad, weegbree en gras mag ook worden gevoerd. Pas op met groenvoer dat vlak naast de weg is geplukt omdat het vanwege uitlaatgassen giftige stoffen kan bevatten. Let er op dat er geen boterbloemen tussen zitten, want die zijn giftig. Daarnaast bestaat bij buiten geplukt groenvoer voor konijnen het gevaar van virussen zoals VHD. Groenten die niet gegeven moeten worden: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, kool, spruitjes. Veel klaver of nat gras kan ook problemen geven. Het gevaar van dit groenvoer zit, vooral bij konijnen, in de kans op gasvorming in de darmen, wat tot een ernstige ziekte toestand kan leiden.
Fruit
De hoeveelheid fruit moet net als groente worden opgebouwd. Eigenlijk zijn alle soorten fruit geschikt, als de hoeveelheid maar niet te groot is.
Eigenlijk is de belangrijkste regel in de voeding van konijnen en cavia’s: veel hooi en een beperkte hoeveelheid bikskorrels. En verder mag er van alles wat het dier graag lust, als het maar met mate is en alleen de soorten en de hoeveelheid, waar het betreffende dier aan gewend is.
Plakkerige keutels bij konijnen
Konijnen horen stevige vaste keutels te hebben, althans dat is het enige wat je als ontlasting van een konijn hoort te vinden. Een konijn produceert normaal gedurende een deel van de dag (vaak vooral ‘s nachts) ook zachtere keuteltjes, die bedoeld zijn om weer op te eten om waardevolle reststoffen die pas in het laatste deel van de darm ontstaan binnen te krijgen. Als die zachte keutels wel worden gevormd, maar niet worden opgegeten, dan kunnen ze zich als plakkerige ontlasting onder de staart ophopen. Een voerverandering naar meer ruwvoer (hooi) brengt hierbij vaak verbetering.
01-02-2007