De beslissing
Afscheid nemen en dan?
Een van de moeilijkste beslissingen in het leven, is die over leven en dood. Zeker als deze beslissing betrekking heeft op een ander levend wezen waar je veel om geeft. Het is dan ook heel menselijk dat als je ziet dat het minder gaat met je huisdier, je wilt voorkomen dat het lijdt; ‘dat heeft hij niet verdiend’. Ook is het natuurlijk dat er dan twijfel ontstaat; ’waar doe je goed aan, wanneer is het moment om te kiezen voor euthanasie’? Is dat als hij pijn krijgt? Maar hoe merk je dat als eigenaar? Bovendien kunnen niet alleen pijn, maar ook zaken als verwarring, continue angst dan wel een uitzichtloze ongeneeslijke ziekte de kwaliteit van leven enorm verminderen en aanleiding zijn om euthanasie te overwegen. Graag willen wij u bijstaan in dit voor u als huisdierenbaasje lastige traject.
Euthanasie door de dierenarts op de praktijk
Het bespreken en/of uitvoeren van een euthanasie doen we graag op een rustig tijdstip in de dierenkliniek, dus niet tijdens het inloopspreekuur. Of de hele ziektegeschiedenis van uw dier bekend is of niet, er zal altijd door één van onze dierenartsen samen met u naar de situatie gekeken worden en besproken worden wat de mogelijkheden zijn. Het komt namelijk voor dat er toch behandelingsopties zijn, waar u zelf niet aan had gedacht. Als er uiteindelijk besloten wordt tot euthanasie dan gebruiken we bij voorkeur een aparte ruimte, waar u in alle rust afscheid van uw huisdier kunt nemen.
Euthanasie door de dierenarts aan huis
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de euthanasie van hun huisdier ook thuis kan plaatsvinden. Dit kan voor uw huisdier prettiger zijn wanneer het erg ziek is, niet meer zo mobiel is of gewoon erg gespannen of angstig is in de dierenkliniek. Ook voor u zelf kan het de voorkeur hebben om dit laatste moment niet in de kliniek maar in de vertrouwde huiselijke omgeving te beleven.
De euthanasie
Een hond wordt eerst met een injectie in een roes gebracht. Het duurt 10-15 minuten voordat deze prik is ingewerkt. Meestal laat de dierenarts u nu even alleen, maar als u dit prettiger vindt dan kunnen we ook bij u blijven totdat uw dier slaapt. U mag hierin uiteraard uw wensen aangeven.
Als de hond rustig is geeft de dierenarts een injectie in een ader met een overdosis van een zwaar slaapmiddel. Meestal staat het hart dan binnen één minuut stil, soms gaan er een paar minuten overheen, maar in elk geval merkt de hond er niets van. Bij katten spuiten we vaak het zware slaapmiddel direct in de buik. Die prik voelen ze nauwelijks. Het middel brengt de kat in slaap. Die wordt steeds dieper totdat het hart stilstaat. Het tijdsverloop bedraagt meestal ongeveer tien minuten, maar soms gaat het veel sneller. Bij konijnen, cavia’s en andere kleine dieren verloopt alles op dezelfde manier als bij de kat.
Soms worden spiertrillingen gezien en haalt het dier nog een paar keer diep adem. Dit zijn reflexen van het lichaam, waar uw huisdier niets meer van merkt. De meeste dieren hebben hun ogen open als ze zijn overleden. Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. In het algemeen is het voor kinderen niet bezwaarlijk aanwezig te zijn. Vaak zal het ook hen kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat een dier rustig is ingeslapen. Ook helpt het kinderen soms om een afscheidsbrief te schrijven of een tekening te maken.
U kunt ook altijd de ruimte even verlaten en later terugkomen. De dierenarts zal naar het hart luisteren en bevestigen dat het dier overleden is. U kunt hierna zoveel tijd nemen als u wilt om afscheid te nemen van uw huisdier. Ook vinden wij het niet vreemd als u bijvoorbeeld een beetje haar mee wilt nemen of nog foto’s maakt.
De mogelijkheden na overlijden
U kunt uit verschillende mogelijkheden kiezen wat betreft het lichaam van uw hond of kat:
1 – Het huisdierencrematorium/ begraafplaats.
Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden. Er zijn diverse dierencrematoria in Nederland, ook in de omgeving van Wijk bij Duurstede. De dichtst bijzijnde dierencrematoria zijn in Rhenen, Utrecht of in Nieuwegein. Het crematorium waar we ook veel goede ervaringen mee hebben zit in Nootdorp en zij hebben ook een vestiging in Roermond.
U kunt er voor kiezen om uw huisdier zelf weg te brengen, op te laten halen vanaf de dierenkliniek of vanaf uw eigen huis. Als een dier door het dierencrematorium is opgehaald, neemt het crematorium daarna contact op met de eigenaar om te vertellen dat het dier is aangekomen en uw wensen te bespreken. Uw huisdier kan individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. In het laatste geval worden de resten uitgestrooid door het crematorium op een daartoe bestemd veldje of over zee. In het eerste geval kunt u, als u dat wilt, de as terugkrijgen. Er zijn daarvoor zelfs speciale urnen. In de kliniek hebben wij een informatiebrochure van dierencrematoria en informatie over enkele dierenbegraafplaatsen. Bij het dierencrematorium ‘De Grebbehof’ in Rhenen bevindt zich tevens een dierenbegraafplaats.
2 – Meenemen naar huis en zelf begraven.
Hoewel het per gemeente verschilt mag u huisdieren tot een bepaald formaat thuis begraven in uw eigen tuin. Dat geldt niet voor landbouwhuisdieren zoals runderen, schapen, geiten of paarden!
3 – Uw huisdier achterlaten bij de dierenarts.
Als u ervoor kiest om uw huisdier achter te laten bij de dierenarts en geen crematie wenst, dan houdt dit in dat het dier met andere overleden dieren meegaat. De dieren worden opgehaald door een daarin gespecialiseerd bedrijf en worden dan naar een destructiebedrijf getransporteerd. Totdat dit bedrijf langskomt, zal uw huisdier in een koeling worden bewaard.
4.- Het dierdonorcodicil.
Dierenkliniek Duurstede heeft met de Stichting Proefdiervrij en de Rijksuniversiteit Utrecht een overeenkomst gesloten om overleden dieren, waarvan de eigenaar daar toestemming voor gegeven heeft, te bestemmen voor gebruik tijdens de anatomielessen voor de opleiding van de dierenartsen. Er zijn wel een aantal voorwaarden gesteld om het overleden dier hiervoor geschikt te laten zijn. De dierenarts kan u hierover informeren.
Uw hond uitschrijven bij de gemeente/ BSR
Als u een hond heeft, dan betaalt u ieder jaar hondenbelasting. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft de uitvoering van de meeste lokale belastingen overgeheveld naar de Belastingsamenwerking Rivierenland te Tiel. Zo ook de hondenbelasting. U krijgt dus van de BSR een aanslag. U kunt bij of na het overlijden van de hond een euthanasieverklaring van ons krijgen waarmee u de hondenbelasting bij de BSR stop kan zetten. Stuur dit dus niet naar de gemeente op!
Verdriet
Het is normaal dat de dood van een huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om een verloren huisdier. Als u na de dood van een huisdier er graag nog even over wilt praten of nog vragen hebt, willen wij, zowel de dierenartsen als de assistentes daarvoor graag bereikbaar zijn.
Bij overige vragen kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht! Ook als u al vooraf wensen wilt doorgeven die u liever op het moment zelf niet wilt bespreken, dan is dat natuurlijk mogelijk. Dan hoeft u zich daar niet meer druk over te maken op het vaak emotionele moment zelf.
01-05-2016