Dierenartsassistenten

Wat gediplomeerde dierenartsassistenten (paraveterinairen) mogen doen is vastgelegd in de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde.  Volgens deze wet zijn alleen dierenartsen toegelaten tot de uitoefening van de diergeneeskunde, met een nauwkeurige omschrijving wat dat inhoudt.  Op een deel daarvan bestaat een uitzonderingregel; paraveterinairen mogen omschreven handelingen onder controle of onder leiding of op verwijzing van een dierenarts uitvoeren. Het gaat dan om ondersteunende en aanvullende werkzaamheden op het werk van de dierenarts. Onder controle, dwz. op aanwijzing van de dierenarts (ook buiten diens aanwezigheid) mogen zij een onderzoek uitvoeren, een behandeling toepassen, bloed afnemen en injecties geven.  Onder leiding, dwz in aanwezigheid en onder direct toezicht van de dierenarts mogen paraveterinairen plaatselijke of volledige verdoving toedienen, helpen bij de geboorte en dieren onvruchtbaar maken. Voor zowel dierenartsen als paraveterinairen geldt een tuchtwet. Een diereigenaar die meent dat er ernstig tekortgeschoten is in de diergeneeskundige zorg kan aan het veterinair tuchtcollege een uitspraak vragen.

Er is een aantal opleidingen voor paraveterinairen. Zo’n opleiding omvat ook altijd een stageperiode in een dierenartsen praktijk. Dierenkliniek Duurstede is een ” Erkend opleidingsbedrijf” dat voor de erkende opleidingen een stageplaats mag bieden. U kunt in onze kliniek dan ook vaak een stagaire aantreffen. Dit zijn vaak stagiaires die de schriftelijke opleiding van de LOI of de opleiding van het Groenhorst college in Barneveld volgen. Ook zijn er vaak stagiaires afkomstig van het Helicon in Houten. Tijdens de cursus komen o.a. bouw en functie van het lichaam, ziektekunde en medicijnleer, laboratorium-technieken en röntgenologie, maar ook organisatie en hygiëne aan de orde. De opleiding duurt 1,5 tot 4 jaar, afhankelijk van de vooropleiding.

In Dierenkliniek Duurstede hebben de assistentes in vaste dienst een paraveterinaire opleiding afgerond. Met hun kennis van zaken kunnen zij een eigenaar telefonisch of aan de balie goed te woord staan en advies geven.  Als de assistente niet met zekerheid weet of haar advies juist is, dan zal ze altijd met de dierenarts overleggen. Onze paraveterinaire assistentes helpen actief bij het voorbereiden van een dier voor een operatie, kunnen katers castreren en kunnen uitstekend een gebit tandsteenvrij maken (het trekken van kiezen wordt altijd wel aan de dierenarts overgelaten). Het geven van de injectie tegen vlooien aan katten, het inkorten van te lange snijtanden bij knaagdieren, verzorging van wonden en ook het bloedonderzoek zoals dat bijvoorbeeld bij suikerpatiëntjes nodig is, mogen zij ook buiten aanwezigheid een dierenarts doen. Het stellen van een diagnose blijft altijd de taak van de dierenarts evenals het vaststellen van de therapie en het uitvoeren van operaties.

01-05-2016