Cavia’s

Cavia’s zijn sociale dieren die behoefte hebben aan gezelschap van mensen en/of andere cavia’s. Als ze aandacht willen, maken ze dat kenbaar door een typisch fluitgeluid. Veel cavia’s begroeten de eigenaar als die thuiskomt of als die de koelkast opent met gefluit.

Volwassen cavia’s wegen 800-1000 gr. Ze bereiken een leeftijd van 6 tot 8 jaar. Vanaf ongeveer 5 weken kunnen ze al geslachtsrijp zijn. De draagtijd is 9 weken, veel langer dan bij de meeste knaagdieren. Er worden dan meestal maar 2 of 3 jongen geboren, die al zover ontwikkeld zijn dat ze binnen enkele dagen hetzelfde voer eten als de moeder.

Voeding:

Hooi
Hooi is voor cavia’s een onmisbaar voedingsmiddel, omdat het noodzakelijk is voor een goede darmwerking. Hooi moet de hele dag beschikbaar zijn en de dieren mogen er zoveel van eten als ze willen.  Het hooi moet lekker zijn, fris ruiken en van een goede kwaliteit zijn.

Water
Er moet altijd vers drinkwater beschikbaar zijn. De vochtbehoefte is ca. 50 ml. per kg. lichaamsgewicht per 24 uur.  Een drinkfles heeft het voordeel dat water niet bevuild kan raken. Uiteraard moet het dier wel geleerd hebben hoe je uit een flesje kunt drinken.

Droogvoer
Biks is beter dan gemengd voer, omdat de dieren uit het gemengde voer nogal eens de lekkere dingen uitzoeken en dan de bikskorrels laten staan. En biks bevat juist de meest waardevolle voedingsstoffen. De juiste hoeveelheid droogvoer per dag is ongeveer 25 gram per kg lichaamsgewicht.  Een maatstaf voor de hoeveelheid droogvoer is ook de mate waarin het hooi gegeten wordt. Er wordt vaak teveel biks gevoerd; de portie moet altijd in 1 dag opgaan. Zolang ze in de groei zijn mogen jonge dieren naar behoefte hooi en droogvoer eten.

Vitamine C
Vitamine C is voor cavia’s van levensbelang. Net als mensen kunnen cavia’s dit niet zelf maken en moeten ze vitamine C door middel van de voeding binnen krijgen. De dagelijks hoeveelheid moet ongeveer 25 mg zijn. Het beste is droogvoer speciaal voor cavia’s, waar vitamine C in verwerkt is. Op de verpakking moet staan of dat het geval is. Let ook op de expiratiedatum, want Vitamine C verdwijnt geleidelijk uit het voer.

Groente
Cavia’s lusten graag groenvoer. Ze mogen dat ook eten, als het maar niet teveel is en als ze er aan gewend zijn. Geleidelijk de hoeveelheid groenvoer opbouwen is belangrijk om diarree te voorkomen. Het beste is om verschillende groenten te geven in kleine hoeveelheden. Geschikt als groenvoer zijn: andijvie, broccoli, bleekselderij, selderieknol, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, wortel en wortelloof, bloemkoolbladeren. Paardebloemblad, weegbree en gras mag ook worden gevoerd.

IMG_4952

Caviaschurft is een veel voorkomende huidaandoening. De dieren hebben jeuk, de huid is schilferig en er kunnen kale plekjes met korsten ontstaan. Het is niet altijd duidelijk hoe ze de huidinfectie oplopen. De klachten worden het beste bestreden door bij de dierenarts 2 of 3 x een injectie tegen schurftmijten te laten geven. Een andere behandelingsmogelijkheid zou de toediening van een pipetje op de huid kunnen zijn.  Alle cavia’s in het gezin moeten tegelijkertijd worden behandeld.

De tanden en kiezen van een cavia groeien door en moeten tegen elkaar afslijten. Als ze niet recht tegenover elkaar staan, kunnen ze te lang worden. Het diertje heeft dan wel zin in eten maar kan het voedsel moeilijk weg werken. Laat in zo’n geval het gebit van de cavia door de dierenarts controleren. Lange tanden kunnen worden geknipt; bij te lange kiezen is een wat uitgebreidere behandeling onder een lichte narcose nodig. Bij bijna alle cavia’s moeten de nagels regelmatig worden geknipt.

Als ziekten komen o.a. luchtweginfecties voor, van een soort verkoudheid tot longontsteking. Ook darmklachten (diarree, verstopping) worden nogal eens gezien. Als een cavia niet meer eet en drinkt kan de algemene toestand snel achteruitgaan en kunnen uitdroging en shock soms snel tot de dood leiden. Een tijdige behandeling is dan natuurlijk van levensbelang.

01-05-2016