Anaalklieren

Honden en katten hebben aan weerszijden van hun anus twee zakvormige stinkkliertjes, de zogenaamde anaalklieren. In deze anaalzakjes zit stinkend materiaal. Dit materiaal heeft een functie bij het onderlinge contact tussen dieren. Bij het passeren van ontlasting komt er wat inhoud mee naar buiten. Als een dier angstig is of schrikt kunnen de klieren soms spontaan leeg gedrukt worden. Normale anaalklier inhoud heeft een bruingrijze kleur en is half vloeibaar.

De anaalklieren liggen iets naar beneden gericht aan weerszijden van de anus. Op de rand van de anus (‘op 4 en 8 uur’) komen de afvoergangetjes uit.

anaalklieren

Ophoping van inhoud kan ontstaan als die inhoud te stevig, korrelig of pasteus is. Ook normale inhoud kan in overmaat aanwezig zijn, meestal zonder aanwijsbare oorzaak. Mogelijk worden de klieren niet voldoende geleegd bij de passage van wat zachtere ontlasting. Vooral bij honden kan overvulling van de anaalklieren overlast geven in de vorm van jeuk. De hond likt veel bij de staartbasis of schuift met het achterwerk over de grond (‘sleetje rijden’). Het is dan nodig om de kliertjes te laten legen. Een handige eigenaar kan ook proberen dit zelf te doen.

Overvulde klieren zijn als bolletjes te voelen. Als links en rechts van die bolletjes een duim en wijsvinger worden geplaatst en daarna de bolletjes tegen elkaar gedrukt worden, komt de inhoud via de afvoergangetjes naar buiten. Het is verstandig die inhoud met een tissue dicht bij de anus op te vangen.

Voor rechtshandigen:

ankl

Er kan ook sprake zijn van ontsteking van de anaalklieren. De inhoud is dan vaak groenig als pus en soms bloederig. Het gebied rond de anus kan dan ook gezwollen, rood en pijnlijk zijn. De ontsteking kan een abces worden en als dat doorbreekt baant pus zich door een gaatje in de huid een weg naar buiten. Bij een anaalklierontsteking is natuurlijk behandeling door de dierenarts nodig.

Een enkele keer is de overlast van de anaalklieren zo hardnekkig dat er ieder ogenblik weer behandeling nodig is. Aangezien we de oorzaak ervan niet kennen, kunnen we ook niets doen om herhaling van de overlast te voorkomen. Er is dan nog één mogelijkheid over om de overlast tegen te gaan. Het is mogelijk de anaalklieren operatief te verwijderen. De hond kan zonder de klieren en zal eerder opgelucht zijn dat hij ze kwijt is, dan dat hij ze zal missen.

Katten hebben ook anaalkliertjes, maar die veroorzaken zelden klachten. Misschien worden de klieren beter leeg gehouden, omdat de lenige kat zich in het gebied rond de anus veel beter zelf kan likken dan de hond.

Let wel: anaalklieren moeten alleen bij overvulling worden leeg gemasseerd, dus niet uit routine.  Vraagt u eerst ons advies en laat het ons gerust eens voordoen.

01-05-2016