Castratie van de hengst

Als hengsten niet ingezet worden voor de fokkerij, dan worden ze meestal gecastreerd. Dat gebeurt dan vaak op 1-jarige leeftijd.
Ook bij Dierenkliniek Duurstede kunt u uw hengst voor castratie aanbieden. De castratie van de hengst gebeurt dan liggend in de wei en liefst in de maanden april, mei of juni. In die periode is de kans op mooi weer het grootst, het gras is schoon en er zijn nog weinig vliegen.
Een goede vaccinatiestatus tegen Tetanus is belangrijk. Indien de hengst nog niet volledig is gevaccineerd tegen deze gevreesde ziekte, dan zullen wij onmiddellijk na afloop van de castratie tetanusserum toedienen.

De gebruikte techniek die wij hanteren bij castratie van de hengst is de zogenaamde halfbedekte methode. Er wordt dan een snede gemaakt door de balzakhuid en door de binnenbalzak zodat de teelbal bloot komt te liggen. Vervolgens wordt de zaadstreng met het bijbehorende bloedvat en de er omheen liggende binnenbalzak gekneusd met een speciale kneustang. Daarna wordt het geheel afgebonden op die kneusplaats.
De zogenaamde onbedekte methode, waarbij de binnenbalzak niet wordt opgenomen in de afbindligatuur, is eigenlijk te risicovol omdat er dan kans bestaat dat er ingewanden via de liesopening naar buiten komen. Dit is natuurlijk een zeer ernstige complicatie. Er bestaan ook nog andere methodes om hengsten te castreren, maar die worden uitsluitend in paardenklinieken gehanteerd.

Klik hier voor een fotoreportage van de castratie van een hengst.

01-05-2016