Vlooien

Kleine bruine, springende diertjes tussen de haren van de hond of de kat betekent: vlooien. Maar ook als u ze niet vindt, sluit dat een vlooienbesmetting niet uit. Uw oog valt maar op een klein stukje huid en een vlo is heel snel een stukje verder op.
Bovendien brengt de vlo maar een klein deel van zijn leven door op de gastheer. Eitjes en larfjes bevinden zich altijd in de omgeving van een dier, in uw huis dus.
Vlooien verraden hun aanwezigheid vaak door de aanwezigheid van vlooienpoep, zwart-bruine korrels tussen de haren.
Soms vindt u op de ligplaats van een dier speldekop kleine witte bolletjes, de vlooieneitjes. De vlo moet, om zich voort te kunnen planten, bloed zuigen bij een hond of kat.
Bij honden en katten met een vlooienallergie wordt een enkele vlooienbeet gevolgd door een allergische reactie, die dagenlang een geïrriteerde huid en jeuk veroorzaakt.
Een ander gevolg van de vlooien kan het overbrengen van een lintworm zijn. De vlo is de zogenaamde tussengastheer voor de lintworm en de hond of kat kan besmet worden als er, met het reinigen van de eigen vacht, een vlootje wordt opgegeten.
Vlooienbestrijding is dus voor alle huisdieren van belang; bij allergische dieren moet de vlooienbestrijding er bovendien op gericht zijn om iedere vlooienbeet te voorkomen. Vlooien moeten zowel in het huis als op de dieren (alle honden en katten in een huis) worden bestreden.

De mogelijkheden die wij hiervoor bieden zijn:

Stronghold:
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond of kat. Stronghold heeft een uitstekende werkzaamheid tegen vlooien en doodt daarnaast verschillende andere parasieten, waaronder mijten en een groot aantal wormsoorten.

Advantage:
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond of kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen. Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.

Frontline spuitbus:
Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. De eerste maand is de werkzaamheid snel genoeg om ook de voortplanting van de vlo te voorkomen. Gedurende de 2 maanden daarna blijft Frontline nog wel tegen volwassen vlooien werken, maar voorkomt het niet meer dat vlooien bijten en zich voortplanten.

Frontline combo pipetten:
Pipetjes voor toediening op de huid. Frontline combo heeft een gecombineerde werking tegen de vlooien op het dier (6 weken bij kat en 8 weken bij hond) en tegen de ontwikkeling van vlooien in de omgeving (4 weken bij kat en 8 weken bij hond).

Program
Bij de kat is het mogelijk om 1 x per 6 maanden een Programinjectie te laten geven.
Program voorkomt de voortplanting van vlooien en het volwassen worden van vlooienlarfjes. Het doodt niet de vlooien, maar het gebruik maakt de kans op een vlooienbesmetting van het huis aanzienlijk kleiner. In de zomermaanden en in alle situaties waarin een groter aantal volwassen vlooien op de kat terecht kan komen, is het nodig en mogelijk om Program te combineren met een vlo-dodend middel.

Nieuw vlooienbestrijdingsmiddel
De firma MSD heeft een nieuwe generatie van een vlooienmiddel op de markt gebracht in de vorm van pipetjes die op de halshuid kunnen worden leeg gedrukt.
Het bijzondere van het middel is dat het extreem veilig is (het wordt ook in de biologische landbouw gebruikt) omdat het pas geactiveerd wordt nadat het de parasiet (in dit geval de vlo) is binnengedrongen. In het vlooienlichaam wordt het dus omgezet in de werkzame stof die vervolgens de vlo in korte tijd afdoodt.
Vlooienlarven in huis, die leven van huidschilfers en vlooienfaeces, krijgen het middel ook binnen en sterven ook af.
Dit revolutionaire middel is uitsluitend verkrijgbaar bij dierenartsen en verkrijgbaar in doosjes van vier pipetten. Het is geregistreerd voor gebruik bij honden en katten.

Bij dieren met vlooienallergie is het van belang dat vlooienbeten worden voorkomen. Met gebruik van een vlooienmiddel dat werkt voordat de vlo gebeten heeft, kunnen de allergieverschijnselen meestal volledig onder controle gehouden worden.

Andere bestrijdingsmiddelen
Middelen speciaal voor bestrijding van de vlooien in het huis leveren wij nog maar zelden. Met gebruik van een goed middel op het dier wordt de vlooienbesmetting in huis bijna altijd voorkomen.
Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke. Dit soort vlooienmiddelen worden door ons niet meer geleverd, omdat de werking hiervan zoveel minder goed is dan die van de moderne middelen.
Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig.
Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur.
Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

01-08-12

Gezelschapsdieren Terug naar Nieuwsbrieven
Alfabetisch overzicht Terug naar Alfabetisch overzicht